Új megoldások a férfi meddőségre

 In Meddőség

Új megoldások a férfi meddőségre

A meddőségnek számtalan egymástól nagyon eltérő oka lehet, mégis van közös pontjuk: a babát váró párnak komoly csapás.

A meddőséget kutatók előtt nem titok már, hogy az elhízás meddővé teheti nemcsak a nőt, de a férfit is. A meddőségi klinikákon rutinszerűen javasolják a nagyobb pocakot viselő nőknek azt, hogy a túlsúlyból adjanak le, hogy a fogantatási esélyeket megnöveljék. A férfiak pocakjáról azonban kevesebb szó esik, pedig a meddőség közös ügy.

Több friss kutatással már minden eddiginél jobban megérthetjük a férfimeddőség okait: például a túlsúlyt. De a kutatók megoldásokat is találtak.

Miért tesz a túlsúly meddővé?

Egy 24 kutatást összegző metakutatásban arra jutottak, hogy a túlsúlyos férfiak spermája rosszabb minőségű – az ondóban az egészséges határnál jóval több olyan spermium van, amelyek DNS-lánca töredezett (arról nem beszélve, hogy a spermiumok általában kevésbé életképesebbek, lassabban mozognak, kevésbé kitartók stb.). Ennek valószínűleg az az oka, hogy a túlsúly felborítja a hormonháztartást, és a túlsúlyos férfiak szervezete a tesztoszteront ösztrogénné bontja le (magyarán a férfihormon szintje csökken, a női hormoné viszont megnő).

Ha az ondóban túl sok az életképtelen vagy töredezett DNS-láncú spermium, akkor a férfi meddővé válik. A sérült spermium alkalmatlan a petesejt megtermékenyítésére, ha pedig óriási szerencsével mégis összejön a terhesség, akkor a veszélyeztetett terhesség esélyei az egekbe emelkednek.

A túlsúly miatti férfimeddőség háromféleképp is kezelhető.

 

1. Életmódváltással a terhességért

Ez a rész valószínűleg nem lesz népszerű, de tény, hogy ha a férfi leadja a plusz kilókat, akkor a spermája is feljavul és a babaprojekt sikerére is nagyobb az esély.

A kanadai Sherbrooke Egyetem kísérletben vizsgálta, hogy a súlyleadás mennyire hatásos meddőségi kezelés. 65 meddő párt vontak be, a férfiak heti táplálkozási tanácsokat kaptak és egy évig előírták nekik, hogy mit és mennyit mozogjanak.

A párok továbbra is kísérleteztek, és többüknél megfogant a baba – azoknál, ahol a férfiak a legtöbb plusz kilótól szabadultak meg.

A kutatókat egészen felvillanyozták az eredmények. Dr. Jean-Patrice Baillargeon szavaival „ez az első olyan kutatási eredmény, ami bizonyítja, hogy a súlycsökkenés drasztikusan növeli a fogantatás esélyeit”.

Vagyis most már nemcsak sejtjük, hogy a komoly túlsúly meddőséget okoz (a visszafogyás pedig megszünteti azt), de kutatási eredmények támasztják alá a tudásunk.

Baillargeon úgy hiszi, hogy a túlsúly nemcsak a spermiumok számát csökkenti, de a DNS-üket is károsítja.

Az első megoldás tehát: irány az edzőterem!

 

2. Kémiai megoldások

Létezik egy olyan hatóanyag, amelyet eddig csak a mellrák kezelésére használtak, illetve a női terméketlenség egy kiegészítő kezeléseként is alkalmazták.

Ez a hatóanyag megakadályozza, hogy a túlsúly miatt a szervezet a tesztoszteront lebontsa és az ösztrogénszintet megemelje, tehát a hatóanyag a túlsúly miatti meddőség egy mesterséges megoldása lehet.

A kutatásba 12 férfit vontak be, a gyógyszer szedése után 2 férfi sikerrel adta bele az apait a terhességbe (pedig előtte legalább 3 éve meddőnek számítottak).

A hatóanyag hátránya, hogy vényköteles gyógyszerben érhető el, meg természetesen az, hogy nem természetes hatóanyagról van szó.

 

3. „Vitaminok”

A legjobb megoldás mégis az, ha olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal próbáljuk a férfitermékenységet növelni (illetve a meddőséget kezelni), amelyek a szervezetben amúgy is megtalálhatók vagy a táplálékkal visszük be.

Ilyen férfiaknak szánt „vitamin” a 8 különleges összetevőből álló Profertil ®, amely klinikai tesztek alapján is képes növelni a sperma minőségét – megnöveli a spermiumok számát, a mozgékonyságukat és védi a DNS-láncuk épségét.

Csak az egyszerűség kedvéért hívjuk vitaminnak: E-vitamint és folsavat (B9-vitamin) tartalmaz, cinket, szelént és a spermiumok képzésében létfontosságú aminosavakat (L-karnitin és L-arginine-t), valamint Q10 enzimet adtak a termékenységfokozó táplálékkiegészítőhöz. Ezek a vegyületek teljesen természetesek és a kiegyensúlyozott táplálkozással is hozzájuthatunk.

Szedésük mellékhatásokkal nem jár – ha azt nem számítjuk „mellékhatásnak”, hogy a pár végre részesülhet az oly régóta áhított gyermekáldásban.

A Profertil® különösen ajánlott olyan pároknál, ahol a férfi mackósabb, és a baba már régóta várat magára.

Részletekért és még több kutatási eredményért kattints a www.profertil.hu oldalra.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search