Túl sok édességet eszik a gyerek! Mit tegyek?

 In Táplálkozás és diéta

kisfiú-és-édességA gyermekek szeretik az édességeket, azonban túlzott fogyasztásuk káros lehet az egészségre: fogszuvasodást és elhízást okozhatnak. A legtöbb gyermeket úgy vonzza az édesség, mint méheket a nektár.

Szakértők szerint korlátozni kellene a gyermek hozzáférését a különböző édességekhez, mint például a fagylalt, csokoládé, vagy a kis zacskós cukorkák. A túl sok édesség a gyerekeknek káros lehet, akár hiperaktivitást és viselkedésbeli változásokat okozhat. Viszont nem csupán az élelmiszerben található cukor veszélyes, hanem a magas cukortartalmú italok is. A túl sok édesített üdítőital elhízáshoz, fogszuvasodáshoz, valamit kalciumhiányhoz vezet (főleg, ha a tej helyett is üdítőt fogyaszt a gyerek) vezet.

Nem elegendő, ha egy szülő ésszerűen korlátozza gyermekei édességfogyasztását, hanem figyelmesen el kellene olvasnia az egyes termékek összetevőit is. Sok esetben egy ártalmatlannak tűnő finomság hatalmas mennyiségű cukrot és egyéb káros anyagot tartalmazhat, ezért érdemes kerülni ezeket az előre csomagolt termékeket.

Bármikor alkalom adódik rá, édesség helyett kínálhatsz gyermekednek egészséges ételeket és harapnivalókat is: gyümölcs- és zöldségdarabkákat, teljes kiőrlésű kekszet. Természetesen alkalmanként egy kis édesség is belefér, például egy kis darabka csokoládé vagy házi készítésű sütemény. Kisebb gyerekek esetében arra mindenképp figyelj, hogy soha ne adj nekik apró cukorkát, mert könnyen megfulladhatnak tőle.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search