Tévéfüggo a gyerek!

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy minimálisra csökkentsd a televízió káros hatásait, és maximálisan kihasználd annak pozitivumait:

? Tartsd távol minél tovább gyermekedet a tévétől, főleg a filmektől; ha ez sikerül a gyerek kétéves koráig, sikert könyvelhetsz el, hiszen gyermekednek sikerült megismernie az őt körülvevő világot.

? Ha mégsem sikerül kétéves koráig távoltartani a tévétől, válogasd meg, milyen programokat engedsz, hogy nézzen; ne szoktasd meg a mindennapi tévézéssel, mert szokássá válhat.

? A gyerek minél kevesebbet néz tévét, annál jobb! Hatázozz meg egy szabályt a tévére vonatkozóan: 30 perc-egy óra tévé előtt, egy műsor, egy mese megnézése, így tudatosan fogod bekapcsolni a tévét, nem pedig véletlenszerűen.

? Mielőtt gyermekednek megnézni engedsz egy műsort, előtte lehetőleg nézd meg te is, hiszen nem elegendő csupán az a tény, hogy gyerekeknek szól. Lehet, hogy olyan dolgokat tartalmaz, amit nem tartasz megfelelőnek gyermeked számára. Meg fogsz lepődni, mennyi erőszakot sugároznak a mai gyerekmesék, sőt olyan témákat is feldolgoznak, amik nem gyerekeknek valók.

? Ne feledd, egy kisgyerek nem érti meg a kedvenc fimed morális tanulságát, ő csak az erőszakot, a konfliktust látja!

? Vigyázz a reklámokkal! Meglepő, de a gyerekműsorokat is gyakran szakítják meg reklámokkal, amiken már nincs feltüntetve a korhatárt jelző karika.

? Válaszd ki gyermekednek a megfelelő műsorokat. Lehet, számodra unalmasak lesznek, de ne feledd, a gyermek szempontjából válogass, ne a sajátodból!

? Szerezz be video- vagy dvd-lejátszót, hogy ne legyetek a tévéprogramhoz kötve, hanem te dönthesd el, mikor van a tévézés ideje.

 

televízió függő gyerek

 

? Ha lehet, tévézzetek együtt gyermekeddel, így figyelemmel tudod kísérni a gyermek reakcióit arra vonatkozóan, amit a tévében lát. Beszéljétek meg, amit néztek, így megtudhatod, mit ért abból, amit látott.

? Használd oktatásra a tévét: tanítsd a tévéből új dolgokra!

? Ne hagy egészd nap bekapcsolva a tévét, ha nem nézi senki. Vannak, akik szeretik, ha megy melletük a tévé, de soha nem figyelnek rá, nem érdekli őket, milyen program van. Ne feledd, attól, hogy te nem látod, mi megy a tévében, gyermeked igen!

? Határozz meg a család számára úgynevezett tévénézési órát, időpontot, ne kapcsoljátok be véletlenszerüen!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search