A fogantatást segítő étkezés alapjai

 In Családtervezés és gyermekvállalás, Egészség és életmód, Táplálkozás és diéta, Terhesség és babavárás

A fogantatást segítő étkezés alapjai

Az étkezési szokásaink, az elfogyasztott ételek befolyásolják a termékenységet, illetve a terhességet. Egy harvardi kutatás szerint, melyben 19 000 nő vett részt, nagyobb számban fordultak elő ovulációs rendellenességek azoknál a nőknél, kik több transzzsírt, szénhidrátot és állati fehérjét fogyasztottak. Mi lehet az ellenszer?

Együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget

Amennyiben minden étkezésünkkor eszünk friss gyümölcsöt és zöldséget, azzal nagyon jót teszünk a testünknek. Például a spárga, vagy a görögdinnye nagyon gazdag glutationban, mely nagyon jó antioxidáns és jelentős hatással van a pete minőségére. Vagy például a kelkáposzta, mely az ösztrogén metabolizmust elősegítő anyagokkal van tele. Az egészséges zsírokban gazdag élelmiszerek moderált fogyasztása is nagyon hasznos a termékenység szempontjából, úgymint mogyoró-dió félék, avokádó, olíva olaj, szőlőmagolaj.

Válasszuk a sovány fehérjét tartalmazó ételeket

Zsírtalanított csirke-, pulyka-, sertés- vagy marhahús mind remek fehérjeforrások, s mellette gazdag cink és vasforrások is. Nagyon fontos a zsíros részektől megszabadulni a fogyasztásuk előtt, mert a zsír túlsúlyt eredményezhet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységet és a terhességet. Az alábbi „zsíros” hústermékek viszont bátran fogyaszthatóak: lazac, tonhal, szardínia. Ezek a fehérjék mellett tele vannak egészséges zsiradékokkal – többek között omega 3 zsírsavakkal -, s jót tesznek a baba idegrendszerének is. Noha a tojásnak rossz a híre a koleszterin miatt, ebből is bátran fogyaszthat a teherbe esni akaró anyuka jelölt, vagy a kismama.

A növényi fehérjéknek talán még jobb az egészségre gyakorolt hatásuk a teherbeesésnél: egy kutatás szerint az ovulációs rendellenességek a felére csökkenthetők azzal, ha a napi kalóriabevitel 5%-a növényi fehérjéből származik, mint pl. babból, olajos magvakból, lencséből vagy csicseriborsóból.

Teljes kiőrlésű éleémiszerek

Noha a finomított és részben finomított élelmiszerek is rendelkeznek a terhesség szempontjából fontos tápanyagokkal, vitaminokkal, de ezek fogyasztásakor a vércukorszintünk sokkal jobban ingadozik, ami nem tesz jót az inzulinszintünknek, s ami negatívan befolyásolja az ovulációt. Javasolt a barnarizs, köles, zab, quinoa, s a hormonális rendellenességekben szenvedő hölgyek számára a gluténszegény élelmiszerek fogyasztása.

Tejtermékek

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek remek fehérje és kálciumforrások, de a kutatások szerint ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, az növelheti a terméketlenség esélyét, szemben a magasabb zsírtartalmú tejtermékekkel. Azonban a zsírosabb tejtermékeket is csak mértékkel fogyasszuk, a túlzott zsírbevitel súlygyarapodáshoz vezethet!

Kevesebb feldolgozott étel

A világ azon részein, ahol több teljes kiőrlésű gabonát és zöldséget fogyasztanak – például a Mediterrániumban – otta tanulmányok szerint kevesebb a termékenységi probléma, mint ahol több feldolgozott élelmiszer kerül az asztalra. A feldolgozott termékek sokszor transzzsírokkal vannak tele, melyek nem tesznek jót az ovulációnak, illetve alapból az egészségünknek sem.

Mindenképpen kerüljük a feldolgozott szóját tartalmazó termékeket – egyes kutatók szerint megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, férfiaknál pedig csökkenti a tesztoszteron szintet.

Együnk változatosan

Ha tehetjük, minél többféle élelmiszert vonjunk bele a diétánkba, akár egzotikus, számunkra eddig ismeretleneket is a világ különböző tájairól – természetesen előtte tájékozódjunk róluk. Ha lehetséges organikus termelésből származó termékeket együnk.

A cukrok elhagyása

Napjaink egyik legégetőbb problémája, hogy túl sok cukrot viszünk be naponta a szervezetünkbe, ami nagyon káros hatással van az egészségünkre. Felejtsük el a tejcsokikat, cukorkákat, sütiket, épp elég cukrot eyzünk/iszunk a gyümölcsökkel, gyümölcsteákkal. Kerüljük a cukorhelyettesítő kémiai alapú ízesítőszereket is.

Ha nem tudunk ellenállni a kísértésnek, együnk alacsony glikémiás indexű édességet, pl. étcsokit, vagy steviával, illetve más természetes édesítővel készült termékeket.

A férfi étkezésének megreformálása

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a fogantatásban a férfitársunk is 50%-ban részes, tehát hiába változtatunk meg magunknál mindent pozitív irányba, amennyiben a teremtés koronája továbbra is junk food-ot eszik…

Az étrendbeli változások a partnerünk tányérján is jelenjenek meg, illetve szedjen olyan vitaminkészítményeket, melyek javítják a spermiumok minőségét – ezek általában vitaminokban, szelénben, cinkben, stb. gazdag készítmények.

A megfelelő hidratálás fontossága

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása minden szempontból nagyon fontos, nem csak a babavállalásnál, vagy a terhesség alatt. Igyunk a korunknak, állapotunknak megfelelő mennyiségű vizet, csökkentsük le a kávéfogyasztásunkat a lehető legkisebbre, s az alkoholt próbáljuk meg teljesen elhagyni a mindennapjainkból.

Forrás: Parents.com

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search