Tanítsd meg gyermekedet számolni!

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

ugróiskola
Megtanítani számolni a gyereket az egyik legkönnyebb szülői feladat. Ha a számolás megszokott napi gyakorlattá válik, egy pillanatodat sem kell a „tanítással” töltened.

Néha a legegyszerűbb tanulási folyamat is bonyolultnak és megerőltetőnek tűnhet. A számok felismerése mellett a számolás az első matematikai fogalom, amit az iskolában tanítanak.

Sok függ attól, hogyan alkalmazod a számolást a mindennapi otthoni tevékenységek során. Egy jó kezdéssel mire a gyermeked óvodába megy, már fog tudni számolni 20-ig, szabadon vagy segédtárgyak használatával.

Már csecsemőkorban is számolhatod az ujjait a kezén vagy a lábán, fürdetés alatt vagy akár pelenkázás közben. Ebben a korban már el is kezdheted a tanítást kis színes képeskönyvek segítségével.

A napi események, tevékenységek bármikor oktatási percekké alakíthatóak. Gyakorolhatjuk a játékos számolást szinte bármikor, hiszen egy kisgyerek akkor tanul a legkönnyebben, amikor nem is gondolja, hogy épp tanul valamit.

Mindegy, mit csinálsz, mindig van valami számolnivaló. Például este a vacsoránál: ”Hány ember eszik: egy, kettő, három, négy? Tehát hány csészére van szükségünk? Négyre”. Azután számoljátok meg a csészéket, tányérokat, kanalakat, villákat stb. Mikor autóval mentek, megszámolhatjátok az útjelzőtáblákat a nagymama házáig. Az orvosi rendelőben megszámolhatjátok, hány ember várakozik előttetek. A lehetőségek korlátlanok, mindenbe amit csináltok, beilleszthettek számolási gyakorlatokat is.

A gyerek néhány hét alatt megszokja a számolást, és elkezdi megszámolni a körülötte lévő tárgyakat, úgy mint te. Mutass gyermekednek számítógépen vagy kinyomtatva számolási feladatokat tartalmazó ábrákat vagy használjatok képeskönyveket.

Ebben a korban még nem kell meghaladni a 20-at, mert az a gyereket megzavarja. De amint már elért egy haladó szintet, számolhattok akár tízesekkel is.

Szórakoztató és hatékony módszerek a számok és számolás könnyű tanulására:
• vezess be matematikai játékokat és ábrákat a gyerek életébe
• alakítsd át a napi tevékenységeket számolási gyakorlatokká

Miután a gyerekek megtanultak 1-től 20-ig számolni, más módszereket is megtaníthatsz. Igaz, hogy ezt majd megtanulják az iskolában is, de hízelgőbb úgy a gyerekre, mint a szülőre nézve, hogy mire odakerül, már tisztában van a foglamakkal.

Normális esetben a gyerekek megtanulnak számolni 2-esével, 3-asával, 5-ösével, 10-esével az első vagy második osztályban, de a módszerek iskoláról iskolára változnak.

Lassan bevezetheted a 100-ig való számolást is. Mikor ezt a fogalmat magyarázod a gyereknek, írd le a számokat 1-től 9-ig, miközben hangosan kiejted az összes számot, amit írsz. Azután a 13, 14, 15 stb. Míg a 20-hoz érsz, mutasd meg, hogy csak az 1-9-es számokat kell hozzátenni a 20-as után: 20, 21, 22, 23, 24 stb. Mikor a 9-eshez értek, például a 29, mondd, hogy egy következő számcsoportra tértek át, az előzőt követőre. Mivel az utolsó 20 volt, a következő a 3 (30) és így tovább. Mikor a számcsoportokat magyarázod, számolj 100-ig, és minden számot mutass meg a csoportból. Például mutasd a 2-est, mikor 20-tól 29-ig számoltok. Egyszerűen magyarázd, így a gyerek könnyen megérti majd!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search