Ismerkedés a világgal: játékok és tevékenységek gyerekeknek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek játszik

A gyerekeket nem érdekli, hogy a játék boltból vásárol, ajándékba kapta vagy már kopott. Csak az élmény számít. A kisbaba első hónapjaiban a látáson, halláson, tapintáson keresztül ismerkedik a tárgyakkal. A kisgyerek, amint növekszik és fejlődik a játékon keresztül fedezi fel a világot.

A kedvelt játékok az életkor függvényében változnak, azonben nem lehet általánosítani. Azonban van néhány játéktípus, melynek legtöbb kisgyerek örülni fog. Számos lehetőség közül választhatsz, mely során gyermeked egy összetett folyamat során megismerkedik környezetével és a világgal.

Játékok természetes anyagokból

Ha gyermeked meg akarja érteni a világot és annak működését, jó, ha megtanulja, melyik anyag természetes és hogy honnan ered.

Ha panellakásban laksz és nincs kerted, a gyerek nem szerzi meg ezeket az ismereteket automatikusan. Tőled függ, hogy tisztában legyen azzal, hogy a beton mű és hogy a víz meg a tej nem csapból vagy a dobozból jön.

Fontos, hogy adj neki különböző anyagokat, hogy kísérletezzen velük. Szülőként pedig neked kell elfogadnod, hogy ha játszik, összepiszkolja magát.

• Játék a vízzel. A színes, forró és hideg vízzel való játék meg fogja tanítani a gyermeket, hogy ha összevizezi magát, fázni fog akkor is, ha kint meleg van. Meg fog tanulni buborékot fújni és megérti, hogy egyes dolgok úsznak, mások elsüllyednek, és vannak, amelyek feloldódnak. A víz hordozható olyan tárgyakban, amelyeken nincs lyuk, de a kézből vagy a szövetből kifolyik. A gyermek játszani fog úgy kis adag vízzel, mint nagy mennyiségűvel, függően attól, hogy hol van. Játszani fog a medencében vagy a kádban, edények töltögetésével, a poharak üvegből való megtöltésével stb.

• Föld és agyag. A föld és az agyag olyan természetes anyagok, amelyekkel a gyermek összepiszkolja magát. Helyettük adhatsz neki gyurmát is játszani. A gyermeked fel kell fedezze, hogy a föld és az agyag nem olyan dolgok, amitől félnie kellene, formázhatja őket és játszhat velük. Észreveszi, hogy víz hozzáadásával ezek ragacsossá és könnyebben kezelhetővé válnak, és amikor megszáradnak, szilárdak lesznek. A vásárolt vagy otthon készített tészta is jó anyag a szórakozáshoz.

• Játék a homokkal. A vízzel és agyaggal van rokonságban, mégis különbözik azoktól. A vizes homok olyan, mint az agyag vagy a tészta, de néhány érdekes különbséggel, míg a száraz homok állaga hasonló a vízhez, mégis teljesen más. A homok úgy viselkedik, mint egy szilárd halmazállapotú anyag, mely mégsem szilárd. Ugyanakkor folyékony is, mégsem viselkedik úgy, mint egy folyékony halmazállapotú anyag. Ha nincs homok, akkor helyettesítheted rizzsel. Adj a gyereknek kanalat és tálkákat, amivel játszhasson – ezek lehetnek az első lépések a gyerek konyhai munkába való bevonására is.

• Kövek és levelek. A kövekkel és levelekkel való játszás nem fogja biológiára tanítani gyermekedet, erre még nincs felkészülve. De észre fogja venni, hogy egy kő lehet csillogó is, ha vizes, és hogy a fák ágain levelek vannak. Ezek rávezetik, hogy csodálatos dolgokat vegyen észre a környezetében.

Készségfejlesztő játékok

• Kockák. A kockák olyan játékok, amelyekkel a gyermek éveken keresztül játszani fog. Ezeknek különböző színeik is érdekesek számára, de a formájuk a legfontosabb. Jó, ha ezek különböző méretben vannak. Az elején játszhatsz te is gyermekeddel együtt. Mutasd meg neki, hogyan tud ezekből érdekes dolgokat csinálni, például egy tornyot, ami egy idő után leborul.

 Egymásba helyezhető játékok. Vannak olyan játékok, amelyekbe bele kell illeszteni a kisebb játékokat. Ezekkel meg fogja tanulni, hogy egy labda nem illik egy kockaformába, és hogy a dolgok formája és nagysága fontos.Ezek a játékok megvásárolhatók a speciális üzletekben vagy elkészíthetők otthon is különböző anyagokból, mint fa vagy műanyag. Ezekkel a játékokkal több éven át fog játszani a gyerek.

• Kirakós. Az első puzzle-t készítheted akár tésztából is, különböző formákat kivágva, amelyeket utána a gyermek vissza tud illeszteni az üres helyekre. Biztosan örülni fog egy vásárolt kirakósnak is, ami színes és számok vannak rajta, vagy nagy figurák, amelyeket a megfelelő helyre kell illesszen.

Játékok, amelyeket össze kell rakni. Ezeknek a játékoknak a segítségével meg fogja tanulni, hogy egy horog összeilleszthető egy gyűrűvel, két horog összeilleszthető egymás között, de két gyűrű nem. Szórakoztató lesz a gyereknek, hogy különböző dolgokból vonatot készítsen. Különböző tárgyak összeillesztésével a gyermek fejleszteni fogja a képzelőerejét.

Tevékenységek gyerekeknek

Gyermeked meg kell tanulja a dolgok működésének rendjét. E folyamat során örömét leli majd olyan dolgokban, amelyek nekünk normálisnak tűnnek és gondolkodás nélkül csináljuk.

Megtöltés és kiborítás. Egy pohár megtöltése vízzel vagy homokkal, egy zsák megtöltése naranccsal vagy játékkal és ezek kiürítése, az első lépések a kifinomultabb készségek felé. A gyermek meg fogja tanulni, mennyi víz szükséges a pohár megtöltéséhez, mennyi játék fér egy dobozba, és mi történik, ha ezek felborulnak. Szüksége lesz több érdekes tárgyra és különböző helyekre a töltögetésekhez, ahogy sok türelemre is.

Válogatás és osztályozás. A tárgyak közötti hasonlóságok és különbségek észrevétele nagyon fontos dolog a gyermek gondolkodásának fejlődésében. A játékok kategóriákba való csoportosítása jel arra, hogy gyermeked agya kifejlődött, és már fel tudja ismerni a dolgokat. Ezután észreveszed, hogy fel fogja tenni azt a kérdést, hogy az alma ugyanabba a kategóriába tartozik-e a labdával, mivel mind a kettő kerek, vagy a keksszel, mivel mind a kettőt meg lehet enni. Gyermeked ki fogja válogatni és osztályozni fogja a különböző tárgyakat, de az elején jó, ha ezek között nagy különbségek vannak.

A tárgyak kezelése. Amikor a gyermek birtokolja ezeket a képességeket, úgy fogja kezelni a tárgyakat, ahogy ő akarja. A játékok jól össze kell legyenek szerelve úgy, hogy ha észreveszi, hogy két elem összeillik, akkor ezek legyenek ténylegesen összeillőek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search