A szülés utáni vizelet visszatartásról

 In Terhesség és babavárás

Képzeld el, ahogy kocogsz, vagy tüsszentesz egy jó nagyot, vagy csak teszel egy hirtelen mozdulatot, s azt érzed, hogy pár csepp vizelet távozott – joggal teszed fel a kérdést, mi is történik veled? Ilyen fiatalon is lehetnek vizeletvisszatartási problémáid?

Igazság szerint minden korban előfordulhat inkontinencia, de a terhes, vagy szülésen átesett kismamák körében ez fokozottan jelentkezik. Magyarországon minden harmadik anyuka találkozik ennek a jelenségnek enyhe, vagy súlyosabb tüneteivel.

A vizelet kisebb mennyiségbeli távozását több dolog is kiválthatja – stressz inkontinencia esetén amikor a hólyagot valamilyen nyomás éri (pl. tüsszentés, ugrás, stb.), vagy túlzott kávé, alkohol, vízfogyasztás, gyógyszerek mellékhatása is állhat a dolog hátterében.

Sok anyukának megszűnnek a panaszai a szülés után pár hónappal, de akiknek nem, azok természetesen szeretnék ezt minél előbb „megoldani”.

De mit lehet tenni a vizeletcsepegés ellen?

A jó hír az, hogy ez a jelenség megállítható és visszafordítható, a rossz hír pedig az, hogy ez magától nem fog megszűnni, ez ellen tenni kell.

A vizeletcsepegés megszüntetésének legegyszerűbb módja, ha fokozatosan megerősítjük a medencefenék és gátizmainkat. Vannak speciális intimtorna gyakorlatok, illetve a népszerű Pilates torna egyes gyakorlatai is a fent említett izmok megerősítését, regenerációját szolgálják.

A tapasztalatok szerint 3-4 hónap szorgalmas gyakorlás után a vizeletvisszatartási panaszok megszűnnek, s a „beteg” újra a megszokott komfortzónáján belül élheti a mindennapjait.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search