Hogyan növelhetjük a fizikai állóképességünket

 In Egészség és életmód

Hogyan növelhetjük a fizikai állóképességünket

Az edzés az egyik legjobb mód arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, de ehhez sok energia szükségeltetik. Az alábbi tippek segítségével növelhetjük az általános állóképességünket, energiaszintünket.

1. Edzés, edzés, edzés

Furcsának hangozhat, de ha többet edzünk, amikor az energiaszintünk alacsony, vagy ha fáradtak vagyunk, hosszútávon mégis profitálhatunk belőle. Egy 2017-es tanulmány szerint a rendszeres edzésnek pozitív hatása van a fáradtság leküzdésére, nem beszélve a számtalan egyéb jótékony hatásairól.

2. Edzéstípusok keverése

Tanulmányok sora támasztja alá a legújabb trendek létjogosultságát, melyek keverik a különböző típusú edzéseket, mint például az erőedzést és az aerob mozgást. Erre nagyon jó példa a köredzés, mely nagyon jó hatással van az erőre, állóképességre és az energiaszintre.

3. Törjünk ki a megszokott rutinból

A jól bevált súlyzós, vagy futóedzést nem kell lecserélni, de merjünk bátrak lenni és nyissunk más, szokatlan mozgásformák felé – mint például a callanetics, jóga felé-, melyekkel kitörhetünk az unalomig ismételt edzésrutinunkból, s melyekből csak profitál a szervezetünk.

4. Egészséges teljesítményfokozók használata

Edzésünkben nagy segítséggel lehetnek az egészséges teljesítményfokozók, mint a kis mennyiségű koffein, ginseng, összetett szénhidrátok és fehérjék.

5. A mentális egészség fontossága

Az állóképességnek nem csupán fizikai összetevői vannak, jelentős szerepet játszik benne az egyén mentális egészsége, állapota is. Tanulmányok szerint a sikeres stressz management, pozitív gondolkodás és érzelmek mind növelik az egyén energiaszintjét, koncentráltságát.

6. Pihenjünk eleget

A megfelelő edzésterv és táplálkozás sem lehetnek hatékonyak az elegendő mennyiségű pihenés nélkül. Az edzések intenzitásától, az egyén korától és állapotától függően a szükséges pihenés mértéke természetesen egyedileg változhat, de mindenképpen adjunk elég időt a testünknek a pihenésre, illetve aludjunk eleget.

Forrás: The Guardian

Recent Posts

Start typing and press Enter to search