A szövegírás zsigerből megy bárkinek. Vagy mégsem? (x)

 In Egyéb

A szövegírás csak tehetség kérdése. Ha valakinek jól ment a fogalmazás középiskolában, akkor valószínűleg nem törik bele a tolla hegye a feladatba. Vagy ez mégsem ennyire egyszer egy?

 

A szövegírás különálló szakma

 

A helyzet az, hogy a hobbi növénynevelés és a profi kertészkedés között olykor épp dzsungelnyi a különbség. Hogy jön ez ide?

 

Úgy, hogy a szövegírás is sokféleképpen űzhető. Mint szabadidős tevékenység jópofa, és szórakoztató, de a végeredmény nem (feltétlenül) professzionális. Természetesen mindig akadnak kivételek. Olyan különlegesen elhivatott emberek, akik bár önmaguk örömére, de tökéletes precizitással kitanulják az adott szakma csínját és bínját. De ebből is kiderül, hogy bőven van mit elsajátítani túl a szavak egymásba fűzésén.

 

A profi szövegíró nem pusztán fogalmazást ír. Annál sokkal tudatosabb és koncentráltabb munkát végez. Lévén szakterületről beszélünk, így megvannak azok az írott, íratlan szabályok, amik mentén egy-egy cikk kialakul.

Szóval a legfőbb különbség a professzionális és a hobbi szövegírás között az egyrészt a tudás mélysége, másrészt a kivitelezés milyensége, minősége és a cél. Mert míg egy szabadidejében írogató, lelkes önkéntes maximum harmadrangúnak tartja, hogy a szövege eléri-e a várt eredményt vagy sem, addig egy profi írónak ez az elsődleges. Túl a minőségen persze, ami mindennek az alapja.

 

A szövegírás nem a kulcsszavak egymásra dobálását jelenti?

 

A legkevésbé sem. A kérdés persze nem alaptalanul merülhet fel Benned. Régen, a keresőoptimalizálás és a szövegírás őskorában még akadtak olvashatatlan anyagok, amik tényleg a kulcsszavak csatarendbe állításáról szóltak. Ám mára már a Google algoritmusa annyit változott, hogy az ilyen semmitmondó, szakmaiságot aligha igénylő írásokkal legfeljebb a tiltólistákig lehet eljutni.

 

Mi manapság az útmutató ezen a területen? A mindenkori minőség megteremtése. A szövegek értékeket közvetítenek és képviselnek. Üzeneteket hordoznak. Konkrét, kézzel fogható információkkal bírnak. Tehát nem a handabandázásról szólnak, meg a karakterek szaporításáról.

 

Bárki elsajátíthatja a profi szövegírást?

 

Bárki, aki kedvet és kellő elszánást érez magában ahhoz, hogy az írásokra egy újabb szemüvegen át tekintsen. Főképp, ha tudjuk, hogy a SEO optimalizált szövegírás 2021-ben is nélkülözhetetlen egy vállalkozás számára.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search