Szex terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

A következőkben egy olyan témáról lesz szó, mely rengeteg kérdést vet fel minden babaváró pár életében. Lehet nemi életet élni a terhesség alatt? Mi biztonságos és mi nem? Milyen tévhitek övezik ezt a témát?

A teherbeesés után általában mindenki a magzat megfelelő fejlődésére és a kismama hogylétére összpontosít, de egy idő után mindkét félben felmerül a kérdés, hogy mi lesz az addig – remélhetőleg – jól működő szexuális életükkel? Lehet egyáltalán szexelni?

Az általános válasz szerint természetesen, sőt, melegen ajánlott, amennyiben nincsenek bonyodalmak a várandósság alatt. A férfiak sokszor elhanyagolva érzik magukat, mert minden a baba körül forog, de a rendszeres nemi élet segít fenntartani a kötődést a felek között. Sőt, ilyenkor lehet mindenféle nyomás nélkül, csak az örömszerzésre összpontosítva művelni a szexet, mert már a „feladat” úgy is teljesítve van, nem kell azon görcsölni, hetente hányszor kell, mikor kell együtt lenni a fogantatáshoz, stb. Nem beszélve arról, hogy az addig használt fogamzásgátló eszközök elhagyása is új távlatokba emelheti a tevékenység minőségét, milyenségét. (kondom elhagyása, nem kell többet félni a nem kívánt terhességtől, stb.)

Miben más a terhesség alatti szex?

Ahogy a kismama testében elkezdődnek a változások, ezek a szexualitásra is hatással vannak. Nagy valószínűséggel minden anyuka megtapasztalja, hogyan változik általánosságban a szex iránti vágy a terhesség előrehaladtával: általában eltűnik az első trimeszter alatt, amikor a rosszulléteké és fáradságé a főszerep; élénkebbé válik a második trimeszter idején a hormonális változásoknak köszönhető libidónövekedés miatt; majd fokozatosan csökken a harmadik időszakban, amikor minden nehézkesebbé, ormótlanabbá válik, s a közelgő szülés kerül a gondolatok középpontjába.

Az általános példától függetlenül nem ritka, hogy az anyukánál teljesen megszűnik a vágy az egész terhesség ideje alatt, sőt, a férfiakra is negatív hatással lehet az a tudat, hogy a baba már ott van, „érzi” és „figyeli” mi történik körülötte. A szakértők szerint a vágy ilyetén csökkenése legtöbbször mentális és érzelmi eredetű, nem fizikális okokra vezethető vissza.

A közösülés ártalmas a babának?

A legnagyobb aggodalmat az váltja ki mindkét félből, hogy sérülhet e a baba szex közben – a kutatások szerint a szülők 50-80%-nak a fejében megfordul ez a gondolat. Szögezzük le rögtön: a szex önmagában nem okoz vetélést, s bármilyen méretekkel rendelkezik is az apuka, sosem éri el a babát, mert ő nem a hüvelyben van, hanem a biztonságos anyaméhben.

Mit szabad és mit nem szex közben?

Szexuális segédeszközök, síkosítók használata megengedett, betartva az alapszabályokat, miszerint ne hatoljunk be velük túl mélyre és túl vadul, illetve minden eszköz legyen tiszta a fertőzések elkerülése végett. Az orális szex is rendben, azzal a megjegyzéssel, hogy a D-nap közelettével megváltozik a hüvelyi nyák összetétele, ami elriaszthatja a partnert, illetve bármelyik félnek valamilyen fertőzése van – pl. herpesz -, akkor nem szabad orálisan közelíteni egymáshoz.

Mik a javasolt pozíciók?

A pocakos kismamáknak javasolt testhelyzetek (mérettől és súlytól függően): amikor a nő van felül; amikor oldalról, egymás mellett fekve történik a behatolás; illetve a kutyapóz lehet még kényelmes. A harmadik trimeszter alatt mindenképpen kerülendő a misszionárius póz, s nemcsak amiatt, mert a pocak útban lehet, hanem azért is, mert a háton fekvés idején a méh nyomhatja az aortát, s ez csökkentheti a baba vérellátását.

A szex utáni görcs

Nem ritka, hogy enyhe görcsérzet lép fel az együttlét után – emiatt nem kell aggódni, az orgazmus és a spermában lévő prosztaglandinok méhösszehúzódásokat okozhatnak. Ilyenkor tegyük fel a lábunkat és igyunk elég folyadékot. Ha a görcs súlyosabbá válik, mindenképpen hívjuk az orvosunkat.

Amikor az orvos tilt el a szextől

Előfordulhat, hogy az orvosunk tilt el minket a szextől azért, mert korábban már esetleg volt koraszülésünk, vagy veszélyeztetett terhesek vagyunk. Ilyenkor minden, ami méhösszehúzódást okozhat – erogén zónák stimulálása, orgazmus, stb. – növeli a koraszülés veszélyét, s ezért kerül a tevékenység tiltólistára.  Elől fekvő méhlepény, vagy korai lepényleválás esetében is tilos a szex.

A szex beindíthatja a szülést?

A városi legendák szerint amennyiben a várandósság vége felé nemi életet élünk, az beindíthatja a szülést – sajnos ezt a legendát tudományosan eddig még nem sikerült igazolni, a jelenlegi álláspont szerint nem releváns a hatása a szülés beindulására.

Összefoglalásként elmondható, hogy amennyiben orvosilag nem tiltott, nyugodtan éljünk a terhesség alatt nemi életet az alapvető higiéniás és biztonsági szabályokat betartva.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search