Reggeli rosszullét

 In Terhesség és babavárás

A reggeli rosszullét sajnos velejárója a terhességek többségének, egyesek némi humorral felvértezve egyfajta beavatási szertartásként élik meg. Az alábbiakban összeszedtünk pár dolgot, amit tudni érdemes róla.

Valószínűleg nem mondunk újdonságot azzal a kijelentéssel, hogy az émelygés, hányinger és hányás nagyon gyakori a terhességek során – a terhes nők kb 50%-80%-a él át émelygést, 50%-uk pedig hányást a várandóság időszaka alatt. Vannak, akiknél ezek a tünetek az egész időszak alatt jelen vannak, s a nevével ellentétben nem csak nemcsak reggel, hanem a nap bármely részében megjelenhetnek.

Szélsőséges esetben vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum) jelenhet meg panaszként, melyet ha nem veszünk komolyan, súlyos következményekkel járhat a kismamára (vészes fogyás, gyomorfekély, májkárosodás, stb.) és a babára nézve is (korábban, illetve kis súllyal történő születés). A jó hír az, hogy még a legextrémebb émelygési és hányási rohamok sem ártalmasok a babának, amennyiben időben megfelelő kezelést kapnak az anyukák.

Mi okozza a reggeli rosszulléteket?

Nem tudni a kialakulásának pontos okát, de a hcg és ösztrogén hormonoknak minden bizonnyal szerepük van benne. Amennyiben a testvérednek, az anyukádnak vagy a nagymamádnak volt, akkor nagy valószínűséggel Te sem „maradsz le” róla.

Meddig tart?

Az émelygés és hányás általában a terhesség negyedik hete körül kezdődik, s a nyolcadik hét körül tetőzik. A legtöbb nőnél az első trimeszter végére alábbhagy, de a kismamák kb 10%-ánál sajnos ez végig tart az egész terhesség ideje alatt.

Hogyan enyhítsük a tüneteket?

Kerüljük azokat a szagokat és ízeket, melyek észlelésekor egyből előjönnek a tünetek, s próbáljunk inkább kis adagokat enni gyakrabban, szárazabb, kevésbé fűszeres ételek formájában. Együnk gyömbért, mely bizonyítottan hatásos az émelygés és hányinger ellen. Szükség esetén forduljunk az orvosunkhoz, aki olyan gyógyszert tud felírni, melyet lehet szedni a tünetek elmúlásáig.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search