Rózsahimlő (rubeola)

 In Betegségek - tünetek és kezelések

 

Rózsahimlő (rubeola)

A rózsahimlő egy enyhe lefolyású, kiütésekkel járó gyermekbetegség, amelyet a rubeolavírus okoz. A kiütések mellett kísérő tünetként mérsékelt láz, végtagfájdalmak, valamint a nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadása is jellemző erre a betegségre.

A rózsahimlő lappangási ideje 2-3 hét, (12-20 nap), a kiütések megjelenése előtt pár nappal pedig jellemző tünetek (hőemelkedés, gyengeség, fejfájás) figyelmeztetnek a fertőzésre. Ebben az időszakban és a kiütések megjelenését követő pár napban tart a betegség fertőzőképessége.

A betegséget követően szövődmények ritkán lépnek fel és az immunitás örökre megmarad.

 

A rubeola terjedése és előfordulása

A rózsahimlőt okozó rubeola vírus cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, de egyes esetkeben pedig a beteg váladékával frissen szennyezett tárgyak által, közvetett módon is továbbadható. Tipikus gyermekbetegség, amely leginkább óvodás és kisiskolás korban jelentkezik, de a fertőzést a felnőttek is megkaphatják.

Az MMR kötelező védőoltás (kombinált vakcina a mumpsz, kanyaró, rózsahimlő ellen) bevezetése következtében a rubeola igen ritka betegséggé vált Magyarországon.

 

Miért veszélyes a rózsahimlő a terhes nőkre?

A rózsahimlő a terhesség alatt igen veszélyes (az első harmadban kifejezetten), mivel a vírus a vérkeringés által könnyen átjut a méhlepényen keresztül. A fertőzött magzat súlyos rendellenességekkel jöhet a világra, ezek mértéke azonban nagyban függ a megbetegedés időpontjától. Ezeket a fejlődési rendellenességeket veleszületett (congenitalis) rubeola szindróma néven tartja számon a szakirodalom, amely változó súlyosságú lehet. A rubeolával fertőzött kismamák esetében gyakori a korszülés, valamint a betegség hatással van a baba későbbi testi-szellemi fejlődésére is. Súlyosabb esetben veleszületett szívbetegség, a teljes vagy részleges vakság, süketség, valamit a testi növekedés és szellemi fejlődés elmaradása a jellemző.

A kismamák számára ezért rendkívül fontos a rózsahimlő megelőzése, valamint még a teherbeesés előtti immunizálás.

 

A rózsahimlő tünetei és a betegség lefolyása

A lappangási idő eltelte után a rózsahimlő megfázásos tünetekhez hasonló módon jelentkezik (mérsékelt láz és enyhe torokfájás), amelyhez a nyaki és tarkótáji nyirokmirigyek, valamint izomfájdalmak is társulnak. Ez követően 5 napon belül megjelelennek a bőrkiütések is.

A rózsahimlő okozta kiütések aprók, színük élénk rózsaszín. Ezek először az arcon jelennek meg, majd gyorsan továbbterjednek a törzsre és a végtagokra is. Ebben az időszakban jellemző az enyhe hőemelkedés, valamit a foltok jelenléte a száj nyálkahártyáján vagy a szájpadon is. A kiütések általában egy hét után halványodnak el és nem hagynak nyomot.

A betegség gyermekkorban könnyebb lefolyású, a betegség a legtöbb esetben még a kicsi közérzetét sem zavarja. A felnőttek esetében a rubeolás megbetegedés általában súlyosabb, valamint a kísérő tünetek, mint a felső légúti hurutos megbetegedés, a magas láz és az elesettség hangsúlyosabban jelentkeznek. Nők esetében szintén jellemző az ízületek hosszan tartó fájdalma, gyulladása is.

 

A rubeola megelőzése

A rubeolavírus a levegőben terjed, tüsszentés, köhögés vagy egy fertőzött személlyel való érintkezés útján. A betegek rendkívül fertőzőek, különösen a lappangási időszak vége felé. Ennek köszönhetően a már megbetegedett személyek úgy adják tovább a vírust, hogy ők maguk sem tudnak róla.

Az oltás a legjobb megelőző módszer az olyan fertőző betegségek esetében, mint a rózsahimlő. Korábban a rubeola gyakori betegség volt, de a kötelező védőoltásoknak köszönhetően napjainkban már igen ritka. A betegségen átesettek életre szóló immunitást szereznek maguknak. A védőoltást 15 hónapos korban kapják meg a gyermekek, MMR (Morbilli-Mumpsz-Rubeola) kombinált oltóanyag formájában.

A rózsahimlővel fertőzött gyermekeket lehetőség szerint távol kell tartani a csecsemőktől, várandós kismamáktól, idősektől és a krónikus betegektől.

 

A rózsahimlő kezelése

A rózsahimlő egy jellegzetesen enyhe vírusos megbetegedés, ezért kezelése során ágynyugalom, lázcsillapítás és bő folyadékfogyasztás javasolt. Antibiotikus kezelés csak bakteriális felülfertőződés esetén szükséges.

Naponta két alkalommal célszerű ellenőrizni a testhőmérsékletet, láz esetén pedig paracetamol tartalmú készítményeket lehet alkalmazni. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékot inni, mivel a lázas állapot velejárója lehet a kiszáradás. A C-vitamin és a flavonoidok pótlása szintén jó szolgálatot tehet a betegség idején. Mivel a kiütések nem viszketnek, ezeket nem szükséges tünetileg kezelni.

 

Mikor hívd az orvost?

Amennyiben azt gyanítod, hogy te vagy gyermeked megfertőződött a rózsahimlőt okozó rubeola vírus által, akkor beszélj a háziorvossal vagy egy gyermekgyógyásszal a tünetekről. A beteg gyermeket ne vidd magaddal az orvosi rendelőbe, ahol érintkezésbe kerülhet kismamákkal.

Ha babát tervezel, de valamilyen oknál fogva nem kaptad meg a rubeola elleni védőoltást és gyermekkorodban sem esetél át ezen a betegségen, akkor beszéld meg kezelőorvosoddal a további teendőket. Bár a rózsahimlő enyhe lefolyású és többnyire ártalmatlan gyermekbetegség, a terhes nők esetében súlyos magzatfejlődési rendellenességeket okozhat.

Szintén fontos orvosi segítséget kérni a következő esetekben: a gyermeknek magas láza és erős fejfájása van, hányingerek és erős ízületi fájdalmak gyötrik, szokatlanul álmos vagy görcsös rohamai vannak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search