Herpesz

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A herpesz vírus fajtái

A herpes simplex vírus (HSV) nagyon gyakori, a magyar felnőtt lakosság kb. 80% fertőzőtt általa (az ajakherpeszt is okozó HS1 típussal és ezek egy része tünetmentes). Fontos tudni, hogy a herpesznek alapvetően három fajtáját különböztetjük meg, mindhárom más testtájakon jelentkezik és különféle tüneteket, megbetegedéseket okoz.

1. A legelterjedtebb a HSV-1 típus – herpes labilis – az ajkakat, a száj nyálkahártyáját, a fej és a felsőtest bőrét érinti. Leggyakrabban ajakherpesz formájában vagy az orr körül jelentkezik, ritka esetben azonban az idegrendszert is megtámadhatja.

2. A HSV-2 típus – herpes genitalis – a nemi szerveken megjelenő fertőzés, amely szexuális úton, érintkezéssel terjed.

3. A VZV vírus – herpesz zoszter vagy más néven varicella-zoster – az első megfertőződés bárányhimlőt okoz, amely a későbbiekben egy esetleges kiújulás következtében övsömör formájában jelentkezik.

 

A herpesz tünetei és terjedése

Ha megfertőzött a herpesz vírus, lappang a szervezetedben, és bármikor működésbe lép, különösen stressz hatására.

Két típusú herpes simplex vírus van, a HSV – 1, mely általában orális fertőzéseket okoz, és a HSV – 2, mely általában genitális herpeszt okoz. A herpesz vírust egyik személy továbbítja a másiknak, a bőr és/vagy váladékok fertőző léziói által. A herpesz vírus babákra is átadható, ami újszülöttkori herpeszt okoz a méhen belül (mielőtt a baba megszületik), vagy ahogy a baba áthalad a szülőcsatornán.

Bár az ember akkor a legfertőzőbb, ha egy aktív elváltozás van jelen, de a vírus akkor is átadható, ha a megfertőzött személynek semmiféle tünetei sincsenek. Általában egy személy az első kitörés után a legfertőzőbb.

A herpesszel megfertőzött gyerekeknél általában a gingivosztomatitisz figyelhető meg, amit leggyakrabban a HSV – 1 okoz, és ami lázhoz, ingerlékenységhez, fájdalomhoz,étvágycsökkenéshez és szájfekélyekhez vezet. A leggyakoribb szövődmény a kiszáradás, mivel elutasítják a folyadékok fogyasztását a száj fájdalma és a nyelési nehézségek miatt. Általában nem szükséges kezelés, és 3-5 napon belül javulnak a tünetek.

A herpesz, különösen a HSV – 1 fertőzések egyébb tünetei a sebek vagy fekélyek az ajkakon (orális/ajak elváltozások), ami általában szintén elmúlik kezelés nélkül. Egyes gyerkeknél gyakran kiújulhatnak ezek a szájherpeszek.

A genitális herpesz fertőzéseket általában a HSV – 2 okozza. A tünetek lehetnek fekély, fájdalom, viszketés, váladékozás, fájdalmasvizelés és megnagyobbodott és érzékenyinguinalis nyirokcsomók. A tünetek közé tartozhat, főleg az első fertőzés alkalmával, aláz, hasi fájdalom, fejfájás és aszeptikusmeningitis. A genitális herpesz nemi úton terjedő betegség.

A fertőzés komolyabb lehet az újszülötteknél, akiknél neonatális herpesz fertőzés alakul ki. Az újszülöttkori herpesz általában az anyáról adódik át, aki először fertőződött meg és aktív elváltozásai vannak a terhesség során (ilyenkor általában császármetszéssel csökkentik a fertőzés veszélyét). Korai kezelés szükséges a fertőzés rosszabbodásának, terjedésének és az agyvellőgyulladás megakadályozására. Mivel az elsődleges fertőzés tünetmentes lehet az anyánál, ezt a betegséget nehéz megakadályozni. Bár az újszülöttkori herpeszt általában a HSV – 2 okozza, azonban el lehet kapni a HSV – 1 fertőzést is, az anya HSV – 1 genitális fertőzése miatt, vagy az ajakherpesszel vagy láz hólyagokkal való érintkezés során.

Az újszülöttkori herpesz okozhat fertőzést csak a bőrön, szemeken vagy szájon, de kiterjedhet a központi idegrendszerre is, és más testrészekre is (máj, tüdő). A bőr, szem és száj megfertőződését a legkönnyebb észre venni, és általában a baba életének az első néhány hetében kezdődik hólyagos bőrkiütésekkel vörös alapon, főleg a traumás bőrterületeken, mint a fejbőr elektróda helye. A központi idegrendszeri fertőzés általában az élet második vagy harmadik hetében jelentkeznek, láz, ingerlékenység, fokális vagy generalizált rohamok, és néhabőrelváltozások tüneteivel. A disszemináltherpesz fertőzés általában súlyosabb, de szerencsére kevésbé gyakori, mint a más típusú újszülöttkori fertőzések, és jellemzőenaz első héten jelentkezik láz, légzési nehézség, görcsök, letargia, és ingerlékenység tünetekkel.

Mivel sok csecsemőnél jelentkezhet a herpesz fertőzés az első hónap alatt, bőrelváltozások nélkül, sok vizsgálatot kell végezni, és korán kell elkezdeni a kezelést. A herpeszt figyelembe kell venni minden akut beteg újszülöttnél, főleg ha a baktériumok tenyésztése negatív, és a baba nem javul 2-3 napon belül. Az újszülöttkori herpesz fertőzések vizsgálata közé tartozik a Tzank foltok és/vagy vírus tenyésztés, a vér antitest szintjének és apolimeráz láncreakciónak a vizsgálata a gerincvelői folyadékban. A baktériumtenyészet általában a a bőr hólyagokból, szemekből, szájból, végbélből, vizeletből, székletből és vérből lesz nyerve. A kezelés általábanintravénás, nagy dózisú (60mg/kg/d) acyclovir14-21 napon keresztül.

Az idősebb csecsemők és gyerekek, illetve a legtöbb genitális fertőzés is kezelhetőaciklovírral. A herpesz elváltozások nagyon fertőzők, és kerülnöd kellene a közvetlen érintkezést az újszülöttel, miközben egy herpesz kitörésed van. A kezelés megelőzésként is ajánlott olyan gyermekeknél, akiknél gyakran jelentkeznek a herpesz fertőzések. Bár az aciklovír a legelterjedtebb gyógyszer a herpesz fertőzések kezelésére a gyerekeknél, egy alternatív gyógyszer, amit használni lehet, a foszkarnet. Felnőtteknél használják avalacyclovirés famciklovirt is.

A herpes gladiatorum egy olyan herpesz bőrfertőzés, amelyik serdülő birkózóknál fordul elő. Általában a fejen fordul elő, leggyakrabban az állkapocs területén, és könnyen terjed a szoros birkózó tartások közben. A napi egy adag Valacyclovir (valtrex) megakadályozhatja a kiújulást.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search