Öt jótanács óvodakezdéshez

 In Óvoda, iskola

 

Az első ovis nap mérföldkő a gyerekek és szüleik számára, ekkor kezdődik meg hivatalosan a gyermek tanulási időszaka, elkezdődik a függetlenedése és mindannyiunknak meg kell tanulnia az óvodai időbeosztáshoz igazítani a család életét.

Valószínűleg Te és gyermeked is kicsit szorongva várjátok az óvoda első napját – a következőkben megpróbálunk segíteni, hogy mindketten könnyedén vegyétek az akadályokat.

1. Ismerd meg az óvodát

Amennyiben szerencsés vagy és gyermeked alig várja már az óvoda első napját, akkor is érdemes előkészületeket tenni az új környezet megismeréséhez, megszokásához. Tanácsos a gyereket párszor bevinni az oviba, megmutatni neki az osztálytermét, a játszóteret, a mosdókat, bemutatkozni az óvó néniknek, mert amikor ott kell maradnia, akkor már ismerős lesz neki a környezet, s nem fog ez plusz stresszhelyzetet jelenteni számára.

Ezek az ismerkedési látogatások általában tavasszal, beiratkozáskor történnek meg, de ha van lehetőséged rá, tedd meg újra a hivatalos őszi kezdés előtt egy-két héttel. Amennyiben zárva van az ovi, akkor is sétáljatok el mellette többször, s beszélj a gyermekednek arról, milyen jól fogja érezni itt magát, milyen új és csodás világ vár reá!

2. A gyermekedhez igazítsd a napi időbeosztást

Az óvodák sokban különbözhetnek egymástól, ilyen például a napirend – egyes óvodákban egész nap bent kell legyen a gyerek, máshol fél nap után el lehet vinni őket.

Ha a gyermekednek lassabban megy a beilleszkedés – és ha megteheted -, eleinte csak fél napra hagyd ott az oviban, de később ezt mindenképpen teljes napos bent létre kell bővíteni. Ha a gyerek nagyon elfárad és nyűgös, érdemes korábban ágyba tenni, hogy az óvodai kihívásokra kipihenten legyen kész.

Érdemes már az este kikészíteni a másnapi ruhát, felszerelést, hogy reggel ne ezzel menjen el az idő, s ne azon kelljen veszekedni a gyerkőccel, hogy aznap mit fog felhúzni.

3. Segíts barátokra lelni

Az óvodába járás új közösségi kihívásokkal szembesíti a gyerekeket – lesznek ott barátaik, akikkel jól érzik magukat? A szülő segíthet abban, ha körbe kérdez a környezetében, lakóhelyén, vagy a játszótéren, hogy melyik egykorú gyermekekkel fog a csemetéje nagy valószínűséggel ugyanabba az oviba járni, s összeismerteti őket, így próbálva barátokat szerezni. Természetesen sokat kell bíztatni a gyereket, hogy az oviban új barátok várnak rá és hogy milyen jó lesz együtt játszani a sok vele egykorú gyerkőccel.

4. Ünnepeljétek meg a nagy napot

Sokat segíthet a feszültség oldásában, ha a nagy napra veszel a gyereknek valami különlegeset – egy ovis cipő vagy ruhácska kellő motiváció lehet a gyermeked számára, hogy örömmel menjen oviba, s megmutathassa az új szerzeményét. Valahol játékokat is beengednek vinni – ide nyugodtan vigyen a gyerek valami kicsi, de személyes csecsebecsét, amivel szintén el tud büszkélkedni, s ami az otthoni érzéseket hozza elő belőle.

5. Elváláskor mindig légy pozitív

Ha odaértetek az oviba, mindig mosolyogj és légy pozitív – még akkor is, ha gombóc van a torkodban, s legszívesebben elsírnád magad! A búcsúzás legyen gyors, könnyed és bíztató, pl. „Hamarosan jövök érted”.

Ne felejtsd el, hogy a gyerek nagyon könnyen megérzi, mik zajlanak le a szüleikben, ezért aggódalmaidat próbáld leplezni akár azzal, hogy könnyed beszélgetésbe kezdesz az ismerős szülőkkel, vagy az óvónénivel. Sokszor magának a szülőnek vannak problémái az elválással, s ezt nehezen tudják leplezni.

Néhány tanács azokhoz a gyerekekhez, akik nehezen szeparálódnak a szülőktől reggelente:

– közöld a gyermekeddel, hogy mikor jössz érte, s hogy kíváncsian várod a beszámolóját az aznapi történésekről

– próbáld olyan osztálytársa mellé ültetni, akit már ismer

– ha muszáj, maradj pár percig a teremben, amíg el nem kezd játszani vagy beszélgetni valamelyik kis osztálytársával

Bármilyen nehéz is az elválás mindkét fél számára, az aranyszabály az, hogy a szülő mindig mosolyogjon, mindig legyen bíztató és vidám!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search