Orrmandula megnagyobbodás gyerekeknél

 In Betegségek - tünetek és kezelések

orrmandula gyerek orra
Mint a manduláknak, az orrmanduláknak is ugyanaz a feladatuk: befogják és elpusztítják az idegen részecskéket, amik az orron jutnak be. Néhány gyermeknél azonban megduzzadhat és problémát okozhat, főleg a légúti fertőzések esetén, ami váladék megjelenését és gyulladást okoz a felső légutakba.

Az orrmandulák nőni kezdenek a gyerek születése előtt, és tovább nőnek 3-7 éves korig. A legtöbb gyermeknél serdülőkorban eltűnnek. Az orrmandulák duzzanatának oka nem ismert. Nem lehet tudni, hogy miért csak egyes gyermekeknél jelentkezik. Néhány gyerek születhet kiszélesedett orrmandulákkal, míg a többi gyereknél csak az ismétlődő fertőzések és gyulladások serkentik ezek növekedését.

Az orrmandula megnagyobbodás tünetei és jelei 

Jellemző tünete a szájon keresztüli és az orr szűk keresztmetszetén történő krónikus légzés. A szájon keresztül való légzés túlzott nyálmennyiséget okozhat a gyerekeknél, ami rossz lehelethez vezet. A horkolás is egy jele a duzzadt orrmandulák jelenlétének.

Rendszertelen légzés alakul ki miközben a gyerek alszik, ami megszakításokat okozhat a légzésben. Az alvásközbeni légzés megszakítása ingerlékenységet és fáradtságot okoz a nap folyamán.

Egyes gyerekeknek problémái lehetnek nyeléskor, valamint étvágytalanság jelentkezhet. Az orvos nem látja az orrmandulákat, csak ha egy speciális tükör segítségével a gyermek szájába néz.

Szövődmények

Néha az orrmandulák megnyúlása megakadályozza a középfülből és az arcüregből a folyadékok eltávozását. Így a folyadék a középfülben marad, ahol hallási problémákat vagy fülgyulladást okozhat. Ha az orrmandulák megakadályozzák a szivárgást az orrmelléküregekből, ez melléküreg-gyulladáshoz vagy fertőzéshez vezethet.

Az orrmadula megnagyobbodás kezelése 

Fordulj kezelőorvosodhoz, ha a fenti tüneteket észleled gyermekednél. Ha sok bonyodalmat okoznak, orrmadula műtétet ajánlhatnak ezek eltávolítása érdekében. Ez az eljárás nem igényel kórházi ápolást.

Az orrmandulák néha visszanőhetnek, ezért szükséges lehet egy második műtét is.

A betegség megelőzése 

Lehetetlen megakadályozni az orrmandulák növekedéset.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search