Olvasás a pocaklakónak

 In Terhesség és babavárás

Olvasás a pocaklakónak

Kutatások bebizonyították, hogy a pszichológiai és szociális fejlődés már a fogantatással elkezdődik…

Van egy kérdés, melyet az állapotos nők gyakran feltesznek: olvasnom kellene terhesség alatt születendő gyermekemnek? Az anya hangjának csengése és a szavak hangzása akár az anyaméhbe is átszűrődhetnek, ezáltal kapcsolatat teremthetsz a még meg nem született gyermekddel.

Természetesen, a kisbaba nem Shakespeare-versekből idézve vagy Mozart-áriákat dúdolva fognak megszületni, de képes lesz felismerni az anya hangjának ritmusát és dallamát.

Ezen felismerésekből kifolyólag sok szakértő és anya úgy gondolja, hogy sok előnye létezik annak, hogy terhesség ideje alatt hangosan olvasnak a magzat számára. Ez ugyanakkor hatékony eszköz a baba megnyugtatására és csillapítására is.

A terhesség alatti hangos olvasás jelentősége

Úgy tartják, hogy a gyerekek már az anya méhében megtanulják a nyelv alapjait. Amint fejlődnek a babák megtanulják felismerni az anya hangját és ezt társítani fogják a melegséggel és biztonsággal.

Sok orvos és kutató meg van győződve, hogy az anyaméhben úszkáló, fejlődő magzat számára hangosan olvasott mese a gyermeknél korai intelligenciát és egészséges érzéselmi világ kialakulását eredményezi. Felfedezték ugyanakkor, hogy még mielőtt a baba elkezd gügyögni (akár abban az időszakban is, amikor a méhben volt) elméje felismeri a hangokat, a szavak és a nyelv formáját.

 

olvasás terhesség alatt
“Beszélj” a magzathoz!

 

Az olvasás hatása a babára

A hangos olvasás különleges tapasztalattá válik számodra, megerősíti a kettőtök közti viszonyt, vagy a baba és azon személy közötti kapcsolatot, aki olvas neki.

Tedd lehetővé minden érintett számára, hogy érzelmi kapcsolatot alakítson ki közte és a baba közt.

Az apukák is megtapasztalhatják ilyen szinten a szülői kapcsolatot, ha részt vesznek a meg nem született babának való olvasásban, ellentétben a “terhességről lekapcsolás”-érzéssel és az egyszerű nézői pozícióból való figyeléssel.

Bizonyos kutatások kimutatták, hogy azon babák, akiknek folyamatosan olvastak egy mesét, nyugodt módon fognak reagálni, ahányszor meghallják azt a bizonyos mesét. Ezen reakció segíthet a szülőknek megnyugtatni gyermekeiket lefekvés előtt vagy délutáni alvás előtt.

Más kutatások azt mutatták, hogy az újszülöttek reagálnak az anya hangjára, ha úgy hangzik mint abban az időszakban, amikor még a pocakban voltak.

A divatos találmányok, mint például bizonyos, az anya hasához csatolt hangrendszerek, melyek meséket olvasnak és zenét játszanak, lehetséges, hogy nem megfelelőek vagy egészségesek a baba számára. Nem létezik elegendő bizonyíték arra, hogy ezen eszközök hatékonyak és mivelhogy a hang gyorsabban terjed vízben, lehetséges, hogy az erős hanghullám megzavarhatja a babát.

erősödik köztetek az anya-gyermek kapcsolat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search