Nemzetközi nonap – március 8.

 In Ünnepek és szokások

A nemzetközi nőnap megünneplésének története

A nemzetközi nőnap eredete egészen az 1857-es évig nyúlik vissza, amikor március 8-án a textilipari dolgozók New York utcáira vonultak, emberibb munkafeltételeket, jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követelve maguknak.

A sorozatos tüntetések és a mozgalmak fejlődésének eredményeként 1866-ban a Nemzetközi Munkásszövetség (I. Internacionálé) első kongresszusán elfogadták a nők hivatásszerű munkavégzését. Ez a határozat véget vetett annak az évezredes előítéletnek, hogy a nők helye kizárólag otthon van, elsődleges feladatuk pedig a gyermeknevelés és a háztartás vezetése. 1988-ban, a II. Nemzetközi Munkásszövetség alakuló közgyűlésén már a nők munkához való jogát, széles körű részvételüket az országos és nemzetközi eseményekben, valamit az anyák és gyerekek védelmét hirdették.

Az Egyesült Államokban az első nemzeti nőnapot 1909-ben tartották, február 28-án. Egy évvel később, március 19-én emlékeztek meg először az eseményekről nemzetközi nőnap keretében, mely felhíváshoz európai országok is  csatlakoztak, mint Ausztria, Németország, Svájc és Dánia.

1917. március 8-án (az első világháború alatt), Oroszországban nők tüntettek “kenyérért és békéért”. Ezt követően – bár nem közvetlenül ennek a hatására – a lemondott cárt követő polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Az 1920-as években a tengeren túlon ez a nap kissé feledésbe merült, azonban a Szovjetunióban pont ebben az időszakban vált az egyik legfontosabb ünnepé (1965-től munkaszüneti nappá is nyilvánították).

 

Nőnap Magyarországon

Hazánkban első alkalommal 1913-ban tartottak nőnapot, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztogatott. Egy-két évvel később már országszerte szerveztek rendezvényeket, és a 1948 óta hivatalos ünnep Magyarországon. Szovjet mintára március 8-án ünnepelték, a rendezvényeken való részvétel pedig kötelező jellegűvé vált. A rendszerváltást követően elvesztette munkásmozgalmi hangulatát és politikai jellegét – napjainkban inkább virággal, figyelmességgel és apró ajándékokkal köszöntik a nőket.

 


Forrás: Wikipédia – nemzetközi nőnap

 

nőnapi köszöntő
Hölgyeknek, anyáknak és kismamáknak, mert a NÕNAP rólunk szól
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search