Nagy Katalin cárnő is az oltás mellett kampányolt

 In Egészség és életmód

Nagy Katalin cárnő is az oltás mellett kampányolt

Öt titok a szexmániásnak tartott uralkodóról

 Nagy Katalin cárnőt újra felfedezte magának az utókor: az extravagáns uralkodó életéről egymás után születnek a filmek és tévésorozatok. Budai Lotti író és Zubor Rozi újságíró Micsoda nők voltak című új podcastja azon hölgyek élettörténetének izgalmas részleteit fedi fel, akik komoly teljesítményt nyújtottak egy férfiak uralta világban. Katalint igaztalanul szexmániás uralkodóként tartja számon a közvélemény, pedig a férfi uralkodóknál aligha élt kicsapongóbb életet. A beszélgetésből az is kiderült, hogy miért volt Katalin az oltási kampányok egyik első reklámarca és még sok más titok!

Oltások mellett kampányolt

II. Katalin jó példával járt elő az oltakozás kapcsán: beadatta magának és családjának is a fekete himlő ellen friss vakcinát, amelyet egy angol nő, Lady Montague fejlesztett ki. Alattvalói igen bátornak találták ezt a hozzáállást és sokan követték a példáját.

Szexmániás uralkodóként vonult be a köztudatba

Némileg igazságtalan a történelem Nagy Katalinnal szemben: szexmániás cárnőként tartják számon, pedig semmivel sem élt szabadosabb életet férfi uralkodók többségénél. Összesen 12 szeretőjét azonosította név szerint a történelem, többségüket a szakítás után bőkezűen megjutalmazta.

 Porosz volt, orosszá vált

A cárnő porosz származású volt, vérében éppen csak néhány csepp orosz vér csörgedezett. Életében először kamaszként lépett új hazája földjére, hitvesével, Péterrel is németül társalgott. Katalin ugyanakkor gyorsan felismerte, hogy meg kell tanulnia oroszul és hamarosan a nép szemében oroszabbá vált a született oroszoknál.

Fiát valószínűleg nem a férje nemzette

Hivatalosan I. Pál II. Katalin és férje, III. Péter gyermekeként született, azonban máig nem tisztázott, hogy ki valójában a későbbi uralkodó biológiai apja. Nagy Katalin és Péter sokáig szexmentes kapcsolatban éltek, kilenc év kellett a házasság elhálásához. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy Katalin egyáltalán nem vonzódott a sebhelyes arcú, alkoholista, vele szemben sokszor erőszakos Péterhez. A férfi egy időben valószínűleg képtelen volt a fizikai szerelemre. A fiú apja Szergej Szaltikov katonatiszt, Katalin szeretője lehetett.

Listát írt szeretőjének a kapcsolatairól

Katalin legismertebb szerelme Grigorij Patyomkin manipulatív ember volt, aki két és fél évig tartó viharos románcuk eredményeként mesés vagyonra tett szert. A férfi betegesen féltékenynek mutatta magát: egy időben kolostorba vonult, mert nem tudta elfogadni, hogy az akkor már 40 feletti édesanyának más férfiakhoz is köze lehetett. Válaszul a cárnő listát írt azokról a férfiakról, akikkel kapcsolatba került, hogy így bizonyítsa, nem volt könnyelmű a szerelmi életében.

Micsoda nők voltak minden második szerdán jelentkezik. Kiderül, hogy valóban szexéhes, extrovertált uralkodó volt-e Nagy Katalin, szó esik majd Jászai Mari sikerének titkáról és Szendrey Júlia második házasságának drámájáról. A következő epizódokban többek között Frida Kahlo, Coco Chanel és Madame Tussaud élete is terítékre kerül.

A Micsoda nők voltak első epizódját itt lehet meghallgatni:

Spotify: https://open.spotify.com/episode/4HA8HgPYXWeiR9rWFunCFh?si=9d8107b4df3f4bdb

Honlap: https://www.evamagazin.hu/micsoda-nok-voltak-01-nagy-katalin-139624

Forrás: astoriaagency

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search