Munkavállalás gyerek mellett

 In Szülői kisokos

Munkavállalás gyerek mellett

Mai társadalmunk megteremtette a férfiak és nők egyenjogúságát. Legalábbis úgy tűnik, ezt halljuk a tévében, rádióban, ezt olvassuk a neten. Valóban ez történt? Igazából az egyenjogúság abban az értelemben teljesült, hogy a nők élhetnek pontosan olyan életet is mint a férfiak, lehetnek, sőt elvárják tőlük a karrier célokat, önálló és magas fizetést kapnak, amely egyre inkább közelít a férfiak fizetéséhez, bár különbségek azért még vannak.

Ez egyenjogúság? A női létforma, annak természet adta módja, amitől a gyermekvállalás, és nevelés elidegeníthetetlen, valóban egyenrangú lett a férfi létformával? Vagy inkább csak megengedi a nőknek is a társadalom hogy férfi normák szerint éljenek? Úgy tűnik, csak ez utóbbi valósult meg, és ez feloldhatatlan konfliktust állít elő minden nő életében. Választania kell a férfilét, vagyis a karrier, és a női lét, vagyis a gyerekvállalás és család között. Legalább abban döntést kell hoznia, hogy a kettő közül melyik a fontosabb, melyiket hozza előbb, és melyiket később, de azzal a tudattal, hogy a későbbre hagyott program háttérbe szorul, vagy el is maradhat. Magyarországon leginkább a gyerekvállalás esik a karrier áldozatául, ezen belül is a második gyermek megszületése marad el.

Ennek biológiai és társadalmi oka van. A felsőoktatásban a nappali tagozatos képzés a gyerekvállalással nehezen fér össze, ezt követően a már megszerzett végzettséghez gyakorlatot és pozíciót is kellene szerezni, visszafizetni a tandíjat, és mire mindez (a karrier pályán haladva) sikerül, a nő eléri azt a kort, amiben már nehezebben esik teherbe, és a család az első gyerekkel is megelégszik.

Részmunkaidős állások

Fejlett technikai civilizációban élünk, ami szerencsére szükségtelenné teszi, hogy egy nő egész életét a háztartás teendőivel töltse. A gyerekvállalás kezdeti szakaszában még sokkal több időt és energiát von el a család üzemeltetése, de amikor a gyerek(ek) nagyobb(ak) lesznek, az anyuka már felszabadul, és legalább részben feloldódik a fenti konfliktus is, a gyerek(ek) kevésbé akadályozzák a karrier célok felé való fordulást. A két feladat közti távolság áthidalásának a kézenfekvő módja a részmunkaidő, és ez például a holland munkaerőpiacon remekül működik. A részmunkaidőben foglalkoztatott nők aránya Hollandiában 75%, miközben Magyarországon csak 7,5%. Emellett Hollandiában sokkal több gyerek is születik meg. A részmunkaidőben vállalt munkának kockázata, hogy az anya beleragadhat ebbe a szerepbe, de egyúttal kapu is lehet a későbbiekben a teljes munkaidős állás megszerzéséhez.

A részmunkaidős állások szerepe különösen akkor értékelődik fel, amikor a gyerek bölcsődés korú (3 év alatt), mivel a napi bölcsődei ellátás nem fed le egy teljes munkaidőt. Óvodás korú gyerekekre már a nap nagy részében felügyel az intézmény, és ez 5 éves kortól kötelező is, de csak napi 4 órában. Ők még sok törődést igényelnek a fennmaradó időben, és a házimunkát is el kell valamikor végezni.  A teljes időben történő munkavállalásra leginkább a gyerekek iskolás korától nyílik lehetőség, vagy magánóvodák, magánbölcsődék illetve bébiszitter megfizetésével.

2012. július elseje óta a gyes-ről és gyed-ről visszatérőket kötelező visszavenni részmunkaidős foglalkoztatásra, ha a munkavállaló ezt kéri, a munkáltató köteles – a gyermek hároméves koráig – napi négy órás munkakört felajánlani a részére.

De mit jelent az, hogy közvetlenül?

A médiát elárasztó állásajánlatok zöme közvetítőkön: hirdetőoldalakon illetve fejvadászokon keresztül kerül meghirdetésre. Ezekre az állásokra nagy számban jelentkeznek állást keresők, tehát erős a verseny a helyekért. A fejvadászok saját anyagi érdekükből fakadóan kevésbé motiváltak a részmunkaidős állások közvetítésében, ezért rajtuk keresztül nehezebb ilyen állásokat találni.

A munkáltatók egy része azonban a saját karrier oldalán is közzétesz állásajánlatokat, és ezekre lehet „közvetlenül” is jelentkezni, mindenféle közvetítő megkerülésével. Ez utóbbiak megtalálásában nyújthat segítséget az erre specializálódott közvetlen állások weboldala, illetve ennek a részmunkaidős állásokat bemutató aloldala.

Milyen részmunkaidős állásokat kínálnak?

A egyszakos tanári diplomával egy-egy iskola nem feltétlenül tud teljes munkaidőben órákat biztosítani. Ezeknek a részmunkaidős tanári állásoknak nagy előnye, hogy a munkaidő olyan időszakra esik, amikor a bölcsődék vigyáznak a kisgyerekekre.

A kereskedelem a napi forgalmi változásokhoz igyekszik részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozókkal alkalmazkodni. Lényegében a bevásárlások napi csúcsidejére foglalkoztatnak, ezek az állások nem igényelnek nagy szakmai hátteret, és sokszor diákokkal töltik fel ezeket a pozíciókat. Nagy hátránya, hogy a munkaidő rugalmasságát követeli a dolgozótól, ami egy anyukától pont nem várható el.

Forrás: Részmunkaidős állások – közvetlenül a munkáltatótól (x)

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search