Az állam támogatja, a munkaeropiac igényli a műszaki és természettudományos képzést

 In Közérdekű információk, hírek

A közel 10 000 fős  látogatói csoport  és több mint 100 kiállító az évek során nem változott, a látogatók jellemezően legalább egy diplomával rendelkező, vagy a felsőoktatásban tanuló hallgatók, akik közül minden alkalommal nagy számmal képviseltetik magukat a műszaki, mérnöki terület, a pénzügyi/gazdasági és az IT szektor szakemberei, pályakezdői. Ennek köszönhetően a kiállítók többségében az őket elérni kívánó hazai munkaadó nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, illetve felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, és egyéb, szakmai képzéseket kínáló vállalatok közül kerülnek ki.” – vallják a HVGállásbörze szervezői.

Az elmúlt 5 év statisztikái, adatai alapján 20 752 állásajánlatot kínáltak a Börzén. Mai állás szerint a kiemelt állásportálok  – cvonline.hu, profession.hu, jobline.hu – a jogi, kereskedelmi, kommunikációs szakmákat megelőzve kínálatában toronymagasan vezetnek a műszaki/mérnök és az IT/informatikai státuszok, nyelvi elvárásokkal.  A piac igényeivel tehát tisztában vagyunk, de mi módon orientáljuk magunkat és gyermekeinket a biztos jövő felé?

A közeli felvételi határidő – február 24. – közel százezer diák életében hozhat komoly, életre szóló döntést. Az állami keretszámok változása, az egyéni érdeklődés, anyagi lehetőségek és még sok más ismérv befolyásolja a döntést a választott egyetem, főiskola mellett. A természettudományok iránt érdeklődök ezekben a kérdésekkel teli időszakban megnyugodhatnak. “A kormány fokozatosan emelni kívánja az államilag finanszírozott férőhelyek számát a műszaki és természettudományos képzésben” – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tavaly júliusban. A január közepén nyilvánosságra hozott 2012-es felsőoktatási keretszámok ennek megfelelnek. Bár a tavalyinál jóval kevesebb, összesen 34 ezer diák képzését fizeti teljes egészében az állam, az átalakítás nagy nyertese az informatikai, a természettudományi és a műszaki képzés lett, összesen 9660 diákkal többen tanulhatnak államilag támogatott formában ilyen szakokon.

A tehetséggondozást, pályaorientációt sok szakember szerint érdemes már egész fiatal korban, óvodában, alsós osztályokban elkezdeni. A 2010 óta Tehetségpontként működő győri Tárogató Óvoda hittel vallja: “A kreativitással, a tehetség sorskérdéseivel már óvodáskorban foglalkozni kell, hiszen ezek a kérdések már az óvodában eldőlnek“. Az Edupress Tudáspróba a Da Vinci Learning ismeretterjesztő TV-csatornával karöltve általános iskolás korú gyermekek számára szolgál főként természettudományos ismeretekkel. A havonta új téma köré épülő Tudáspróba játék online kitölthető kérdéssorával igyekszik felkelteni az Y és Z generációhoz tartozók érdeklődését az interneten való böngészés élményére, lehetőségeire. Az edukációs program kiemelt partnere, a Da Vinci Learning TV-csatorna. A csatorna küldetése, hogy a tévénézést  hasznos élménnyé változtatassa, így adva lehetőség a könnyed tévézés közbeni tanulásra, a felfedezés élményére, a tudás megszerzésére.

A Da Vinci Learning Felfedező Expressz című gyerekeknek szóló sorozatában többek között sok lenyűgöző, otthon is elvégezhető kísérletben lehet részük. A gyerekek megtudhatják, hogy milyen trükkökkel kápráztathatják el a szülőket, viccelhetik meg a barátokat és, hogy milyen praktikákkal állíthatnak elő házilag például kólát, kristályt, maszkot és sok egyéb izgalmas dolgot.  A műsorok eredeti nyelven is foghatóak, így a nyelvtanulásban is hasznos oktató-segédeszközként funkcionálhatnak. Aki élőben is kíváncsi a Felfedező Expressz című műsorában látható, szórakoztató fizikai és kémia kísérletekre, részt venne játékos vetélkedőkön, azokat minden hónap első vasárnapján várja a Da vinci learning Vasárnap a Csodák Palotájában, legközelebb március 4-én.

Érdemes tehát a tudományok világába kalauzolni a kíváncsi  elméket, ahogy a THE Tudományos Hasznos Emberi elnevezésű középiskolásoknak szóló edukációs program is megfogalmazza: “Magyarország fő nyersanyaga mindig is a szürkeállomány volt. Rengeteg tehetséges mérnököt, tudóst, kutatót adtunk a világnak, de sajnos az utóbbi időben egyre csökken az érdeklődés a tudományok és a tudományos hivatás iránt. Ez veszélyes tendencia, meg kell fordítanunk.” A THE Tudományos Hasznos Emberi Tehetségkutató és Tudománynépszerűsítő Program elindításával a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen felvállaltuk ezt a feladatot. A THE Programmal célunk, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a műszaki és természettudományok iránt, hogy növeljük a tudományos pályák presztízsét, hogy a fiatalok közül kibányásszuk a legtehetségesebbeket és összekapcsoljuk őket a jövőjük és sikerük szempontjából kulcsfontosságú, kutatás-fejlesztésben érdekelt nagyvállalatokkal – olvasható a program honlapján.

Hogy milyen legyen, és mikor adjuk át a mindent meghatározó, eldöntő kulcsot gyermekeink kezébe, csak rajtunk áll. Hogy tudós, mérnök, informatikus, vagy a tömegdiplomások táborába tartozó felnőtt lesz belőle, az óvónőkön, tanítókon, professzorokon és a szülőkön múlik. Érdemes tehát időben felkészülnünk, tájékozódunk, kilátogatnunk az Állásbörzékre. A kis felfedezőket pedig felkészítésként vigyük el a március 4-én a Da Vinci Learning Vasárnapok a Csodák Palotájában rendezvényére.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search