Mit közölnek a gyermekek a rajzaikon keresztül?

 In Lélek és pszichológia

gyerek rajzolMilyen lelkiállapotot tükröz gyermeked rajza?

A művészet az egyik módja annak, hogy az ember kibontakozzon a világ előtt. Legbelső, szubjektív nézetünket fejezhetjük ki vele, sokszor azt, amit nem is tudunk szavakba önteni. A rajz-terápia egy nagyon bevált módszere annak, hogy „szóra bírjuk” a gyerekeket.

Teljesen mindegy mivel van elkészítve, a rajz egyike azoknak a módszereknek, amellyel rábírjuk a legkisebbeket, hogy lelkiállapotukat közöljék velünk az adott pillanatban. Ezt az állítást nagyon könnyű leellenőrízni, úgy, hogy megkérjük a gyereket, hogy rajzoljon ugyanazon témában, többször, különböző pillanatokban. Észrevehető lesz majd, hogy a rajzok különbözni fognak, a kicsi lelkiállapotától függően, az adott pillanatban. Mi a célja ennek a tesztnek?


Biztasd arra a gyereket, hogy közölje érzéseit

Nagyon fontos, hogy a szülő arra ösztönözze gyerekét, hogy az mindig közölje mit csinál: hogyan is gondolta ki azt a rajzot, hogyan látta azt megvalósítani, miről jutott eszébe stb. Ha mindig figyelmesen végighallgatod, ő közli majd az érzéseinek, ötleteinek, élményeinek nagy részét.

 

A használt színek fontossága

Minden gyermek másként látja a színeket, jelentést társít hozzájuk, és felállít egy tetszési rendet közöttük. Mit kell a szülőnek megfigyelnie, mikor gyermeke rajzát nézi? A kicsi mindig ugyanazokat a színeket használja, vagy csak néha? A rajzokban használt színek is sok információt közölnek a gyermek temperamentumáról, vagy a lelkiállapotáról az adott időben.

Tényezők, amelyek befolyásolják a gyerekek színválasztását

Egyes színek gyakori használata, vagyis, hogy a gyermek szeret adott színeket, lehet az adott közeg hatása is. A gyerekek vagy hasonló ízléssel rendelkeznek, mint szüleik, környezetük, vagy fordítva, a tökéletes ellentéteik szüleiknek. Ha a szülők sötét színű ruhákat, bútorokat, díszeket használnak, nagy a valószínűsége, hogy a gyerek is ezeket fogja majd szeretni, vagy fordítva. Vagyis lehet a rajzokat így is elemezni, hogy rávetítjük a közegre, ahol a gyermek nevelkedik, fejlődik.

Nagyon jó, ha a szülők egész kicsi kortól arra biztatják a gyerekeket, hogy közöljenek magukról minél több információt. A rajz egy jó módszere ennek, hiszen adott pillanatban a gyermeket érdeklik majd az író- és rajzolóeszközök és szeretnek is rajzolgatni. Elemezd a használt színeket, hasonlítsd össze a környezetével, figyeld meg, hogy mit hogyan ábrázol. Gyermeked kibontakozik előtted. Neked meg kell tanulni megérteni őt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search