Milyen a jó iskolatáska?

 In Iskola

Teher alatt nő a pálma, tartja a mondás. Ám hiába a népi bölcsesség, ha gyermekeink egészségéről van szó. Míg őket leginkább az izgatja, vajon kedves lesz-e a tanító néni, és hány barátot szereznek majd, szüleiknek egyebek között a megfelelő iskolatáska, valamint az íróasztal és a szék kiválasztása okoz kihívást.

„Az iskoláskor beköszönte sokaknál egybeesik a mozgásszegény, ülő életmód kezdetével is. Ez rendkívül rossz hatással van a gyerekek még fejlődésben levő izomzatára és csontozatára. Már egészen fiatalon, akár óvodáskorban kialakulhat a tartáshiba, ami még szerencsére nem betegség, azonban hosszú távon gerincferdülést, vagy akár felnőttkorra a gerinc porckopását is okozhatja. A kisiskolások gerincét a megfelelő iskolatáska és szék kiválasztásával védhetjük” – mondta Dr. Lajos Éva, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont orvosigazgatója.

Milyen szempontok szerint válasszunk iskolatáskát?

  • Legyen könnyű üresen is. A könyvekkel, füzetekkel megpakolva úgyis elég súlyossá válik majd. Ügyeljünk a túlterhelés elkerülésére, nem mindent kell minden nap belepakolni.
  • Két vállon hordozható legyen, lehetőleg állítható, széles vállpántokkal, amelyek kényelmessé teszik a viselését.
  • A hátfala legyen merevített és párnázott, a megfelelő pontokon támassza meg a gyermek gerincét.
  • A hátizsák ne lógjon túl a tarkón, lefelé pedig ne érjen a csípő alá.
  • Jól szellőző anyagból készüljön, hogy ne izzadjon bele a gyermek háta.
  • Mindezek mellett pedig legyen a kisiskolás ízlésének megfelelő mintázatú, hiszen fontos, hogy akár éveken át is szívesen hordja.

Az sem mindegy, milyen széket vásárolunk

Bár a megfelelő hátizsák kiválasztásával már sokat teszünk gyermekünk csontozatának védelme érdekében, az sem mindegy, hogy milyen széken tölti az otthoni tanulóidőt. A tanulókörnyezet kialakításakor a gyermek testméretéhez, testalkatához kell igazítani a berendezést.

  • A helyesen megválasztott széken a háttámláig teljesen hátra csúszva is leér a lábunk, lehetőleg derékszögben hajlítva. Ha gyermekünk ehhez még túl kicsi, egy dobozra is teheti a lábát, elősegítve a gerinc megfelelő terhelését.
  • A széktámla ideális esetben megtámasztja a derekat és a medencecsontot, azonban nem túl magas, hogy ne nyomja a lapockát.
  • A tökéletes székhez persze magasságban és kialakításban hozzáillő asztal is dukál. Mivel a „tanulószoba” berendezését nem egy évre választjuk, érdemes állítható magasságú bútorokat beszerezni, amelyeket így folyamatosan gyermekünk magasságához tudunk igazítani.

+1 tipp: mozgás és közös időtöltés

Szülőként törekedjünk arra, hogy iskoláskorban is megmaradjon a gyerekek korábbi, mozgásban gazdag életmódja, vele együtt válasszunk megfelelő sportot számára. A felnőttekre is jó hatással van, ha hétvégén együtt mozog a család. Kiránduljunk, tornázzunk, járjunk együtt úszni! Az élménydúsan eltöltött közös időnek a lelki feltöltődésben is nagy szerepe van.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search