Az új iskolaévet a gyerekek általában érdeklődve, izgatottan várják. Jó érzés újra nekifeszülni a feladatoknak, újra találkozni az iskolai haverokkal, beszámolni a szünetben történtekről. Tagadhatatlan viszont, hogy sokaknak a szeptemberi becsöngetés nem jelent mást, mint hogy az iskola és a vele járó stresszes szituációk újra kezdődnek!

Ha ez a stressz nincs rendesen kezelve, akkor az a gyerek mindennapjaira negatív hatással van, s megkeserítheti az életét.

Szerencsére a stresszes helyzetekkel, időszakokkal könnyebb megbirkózni, mint sokan gondolnák!

Első rész – a tanulás folyamatának stresszmentessé tétele

1. Tanuld meg beosztani az idődet!

Könnyű ezt mondani, amikor házi feladatok sokasága néz rád az íróasztalodról, de valahogy mégis neki kell állnod, különben elúszol!

 • Kezdj a legnehezebbel! Nem kell addig ülni felette, amíg megcsinálnod, ha sok, de ha legalább belekezdesz, s haladsz vele, sokkal kezelhetőbbnek tűnik és könnyebben érsz a végére!
 • Használd ki az üresjáratokat (pl. amíg a metrón, villamoson, vagy a buszon utazol), akár csak ha 10-15 perceket tudsz egyszerre a feladattal haladni!

2. Tégy rendet magad körül!

Ha az asztalod úgy néz ki, mint amikor egy teherautó összehordott rá minden iskolai eszközt, akkor sehová sem fogsz jutni a feladataiddal! 15-20 perc alatt mindent rendbe lehet tenni!

 • Minden olyan eszköz, melyre szükséged lehet a tanuláshoz (színes kihúzó, számológép, stb) legyen karnyújtásnyira!
 • A könyvek, füzetek, tárgy szerint legyenek rendszerezve!
 • Amire nincs szükséged, azt nyugodtan vágd be a fiókodba!

3. Tanulj amilyen hamar csak lehet!

Más téged érdeklő dolgokkal ellentétben a tanulás sokszor dögunalom, ráadásul ki akar 7-8 iskolában eltöltött óra után még otthon is az iskolai dolgokkal foglalkozni? A helyzet az, ha a suli után minél előbb nekiállsz a feladataidnak, előbb végzel velük, s az elvégzett munka elégedettséggel fog eltölteni! Nem beszélve arról, hogy rengeteg időd marad a téged érdeklő dolgokra! Az agyad is frissebb, s jobban emlékszik az iskolában vett anyagra, így könnyebben tudod teljesíteni az adott feladatot.

4. Oszd fel a feladataidat részekre, hogy kezelhetőbbé válljanak!

Ha egy feladat nagyon hosszú, mindenképpen oszd fel több részre, hogy jobban átláthasd és feldolgozhasd! Ez a tanulásba fektetett időre is érvényes – ahelyett, hogy 5 órát töltenél egyhuzamban Kelet-Európa történetével, több részben fuss neki naponta (30-50 percek) a számonkérésig, mert ha túl sok információval terheled egyszerre az agyad, nem fog befogadni többet egy idő után, hiába erőlködsz – nem beszélve arról, mire fogsz emlékezni felelés, vagy dolgozat közben!

5. Sose halogasd a tanulást!

Ez az összes eddigi pont alapja is egyben. Gondolj csak bele! Ha egy hónapod van lefogyni 5kg-ot, annak az utolsó napokban érdemes nekiállni? A tanulás is így működik. Nem halaszthatod, húzhatod a tanulást a végletekig! Minél előbb megcsinálod a rád szabott adagot, annál jobban fogod érezni magad, annál inkább úgy érzed, te irányítasz, s ez a lényeg: ha te irányítasz, a stressz nem fal fel belülről, te uralkodsz rajta!

6. Két lábbal a földön járj!

Fontos, hogy tisztában légy a képességeiddel, azokkal a területekkel, melyek érdekelnek. Fontos a tanári, szülői és baráti visszacsatolás, mely információk alapján reálisan mérheted fel önmagad határait, s megvalósítható célokat tűzhetsz ki magad elé. Ellenkező esetben sosem leszel elégedett önmagaddal, állandó stresszhelyzetet generálsz a be nem teljesült (be nem teljesíthető) vágyaid kergetésével.

Második rész – a stressz kiküszöbölése

1. Találd meg a stressz forrását!

Az iskolai stressznek számos forrása lehet, néhány példa az alábbiakban:

 • Osztálytársak indukálta stressz – ha valamiért nem fogadnak el téged, vagy rosszabbul teljesítesz a többieknél, vagy ha pikkelnek rád és szórakoznak veled, stb.
 • Szülők okozta stressz – ha túl sokat követelnek tőled, állandóan nyaggatnak a jobb jegyekért és hogy te légy a mintadiák.
 • Tanár okozta stressz – ha nem jössz ki valamilyen oknál fogva a tanároddal, ha pikkel rád és „szivat”.
 • Saját elvárásaid okozta stressz – ha tisztában vagy magaddal, ezt a legkönnyebb megoldani.

2. A stressz okainak megszüntetése – amennyire lehetséges

 • Osztálytársak indukálta stressz – próbálj meg beilleszkedni, minél több barátot szerezni, akik támogatnak, segítenek! Legrosszabb esetben osztály, vagy iskolacsere is szóba jöhet.
 • Szülők okozta stressz – ez csak nagyon őszinte elbeszélgetéssel szüntethető meg, szükség esetén az osztályfőnök, vagy szakember bevonásával. A szüleidnek tudomására kell hoznod hogyan és miként érzel az általuk rád rakott terhek nyomása alatt!
 • Tanár okozta stressz – ezt is csak őszinte beszélgetéssel lehet oldani, mind a két fél részéről fontos a nyitottság, változtatni akarás (lehet, hogy adtál valamilyen okot a feléd áradó negatív viselkedésre, stb.).
 • Saját elvárásaid okozta stressz – meg kell változtatnod a gondolkodásod, igyekezned kell magaddal tisztába jönni, őszintén felmérni a határaidat, képességeidet!

3. Beszélj az iskolai pszichológussal!

Az iskolai pszichológusok azért vannak, hogy segítsenek, kifejezetten az iskolai problémák megoldására vannak felkészítve. Ők azok a számodra kívülállók, így kellő távolságból értékelni tudók, akik tényleg hatékonyan tudnak a problémáidon segíteni, új irányba terelni a gondolkodásod, leküzdeni az általad leküzdhetetlennek gondolt akadályokat.

4. Pozitív gondolkodás!

Sokan nem ismerik fel, mennyire sokat segíthet, ha az ember a pozitív dolgokra koncentrál az életében, s próbál pozitívan viszonyulni az őt körülvevő világhoz.

5. Fordíts időt arra, ami boldoggá tesz!

Mindenkinek vannak dolgai, olyan hobbik, tevékenységek, melyek boldoggá teszik. Ha ezek a dolgok a napi rutinod részei, akkor sokkal könnyebben tudsz felülemelkedni a stresszes időszakokon!

Harmadik rész – törődj a szellemi és testi egészségeddel

1. Legyen világos napirended!

Tégy egy szívességet magadnak és az elmédnek azzal, hogy minden iskolai nap ugyanazt a rutint és tanulási időbeosztást próbáld követni! A bevett napirended segítségével megtanulod hatékonyan beosztani az idődet.

2. Aludj eleget!

Az iskolásoknak – kortól függően – 7-9 óra alvásra van szükségük ahhoz, hogy a testük és szellemük minden támogatást megkapjanak a napi feladatok leküzdésére. A kialvatlan diák sokkal stresszesebb, idegesebb. Kutatások szerint a kevés alvás negatív hatással van a tanulási eredményekre, a memóriára, még a sérülésekre is fogékonyabbá tesz.

3. Sportolj!

Sosem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a rendszeres testmozgás, legyen az bármilyen fajtából való is! A testmozgás az egyik legjobb stressz oldó, a gyakorlatok során felszabaduló endorfin boldoggá tesz! Formálja a tested, erősebbé tesz, s az önbecsülésed is növekszik. Oldalakon keresztül lehetne még sorolni a sportolás pozitív hatásait.

 

4. Kapcsolódj ki a barátaiddal!

Mindig találj időt a barátaidra és olyan programokra, melyek kirángatnak a monoton iskolai hétköznapokból, melyek elfeledtetik veled minden búdat-bajodat, s melyek során új barátságokra, új élményekre tehetsz szert!

Start typing and press Enter to search