Mi a teendő, ha a gyerek nem eszik?

 In Táplálkozás és diéta

baba eszikAz egyik legnehezebb dolog egy anya számára a gyermek táplálása lehet, és elérnie azt, hogy megegye a főtt ételt. A gyerekek étvágya gyorsabban változik, mint amennyi idő alatt kimondod, hogy "krumplipüré", az étkezés pedig könnyen csatatérré válhat.

Körülbelül kétéves korától a gyermek kezdi maga eldönti, hogy mit eszik meg és mit nem. Táplálkozási szokásai kiszámíthatatlanná válhatnak: azt, amit a múlt héten boldogan megevett, ma már visszautasítja.

Nem erőltetheted a gyereket, hogy egyen – bármennyire is szeretnéd! Biztos lehetsz benne, hogy amennyiben fenyegetéssel próbálod rávenni az evésre, a gyerek válaszképpen erősebben fog ellenkezni. Ezért, amikor evésről van szó, a meggyőzés és a bátorítás jobban működik, mint a fenyegetés.

Okok, amiért a gyerekek megtagadják az evést

Ez nem néz jól ki: a gyerek szemszögéből nézve az ételnek színesnek és vonzónak kell lennie. Egy étel, ami kevésbé tűnik ízletesnek azért, mert túl sok van belőle a tányéron, azonnal elveheti a gyerek étvágyát.

Nem ül kényelmesen evés közben: a gyereket kényelmes székre kell ültetni, amelyről láthatja az ételeket, az evőeszközöknek pedig kicsiknek kell lenniük, hogy kellemesebbé tegyük számukra az étkezés élményét.

Nincs jó íze: a fiatalok hajlamosak keményen ítélni, amikor az ízekről van szó. A gyerekeknek tetszenek az enyhe aromák, amelyekben kevés a fűszer és amelyeknek sima az állaguk. Bármi más negatív reakciót válthat ki belőlük.

Nem szeret egyedül enni: a gyerekek természetüknél fogva szeretik a társaságot, még akkor is, amikor esznek. Tehát ne lepődj meg, ha nem működik együtt, amikor azt várod el tőle, hogy egyedül üljön le enni, és egyedül fejezze be az evést.

Fegyverkezz fel türelemmel, hogy könnyebben túless ezen az időszakon, amikor a gyereked kinyilvánítja az ételekkel kapcsolatos szeszélyeit. Próbáld meg színes és vonzó ételekkel csalogatni, és tégy meg minden tőled telhetőt, hogy az evések időnkénti visszautasítása ne váljon problémává.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search