Mi a baj a melleimmel?

 In Egészség és életmód

Szerencsére már vannak olyan vizsgálatok, aminek segítségével megelőzhető a komoly baj. Ismert tény sajnos, hogy az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Hazánkban évente több mint 5400 új eset kerül felismerésre. A betegség kezdeti szakaszában jó az esélye a teljes gyógyulásnak, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés, a szűrőprogramokban való részvétel fontosságát. Késői észlelés esetén a kilátások azonban jelentősen rosszabbak, a távoli áttétek megjelenése a kezelési lehetőségeket – és ezáltal sajnálatos módon a túlélés kilátásait is – jelentősen befolyásolja.

 

Mit tehetünk magunkért a megelőzés érdekében?

Az emlőrák szűrésének elsődleges módszerei a tapintásos emlővizsgálat mellett a mammográfia és ultrahang-vizsgálat. Az alapvizsgálatok mellett a csúcstechnológiával rendelkező budapesti Pozitron-Diagnosztika Központban olyan gyors és fájdalommentes vizsgálatokra is van mód, amelyek sokat segítenek a megfelelő gyógyítás elkezdésében.

 

mammografia

 

Hogyan történik a vizsgálat?

A PET-CT vizsgálat során a beteg szervezetébe nyomjelző anyagot juttatnak, amely a fokozott anyagcsere aktivitású szövetekben – és így jellemzően a daganat által érintett szövetekben is – felhalmozódik, ilyen módon azonosíthatóvá téve azokat. Mivel a vizsgálat során a teljes test leképezése megtörténik, ezért a módszer különösen alkalmas a távoli áttétek azonosítására.

Ez nagy jelentőségű lehet helyileg előrehaladott emlőrák esetén a betegség pontos stádium meghatározásakor, a helyi és távoli áttétek felderítése segíti az alkalmazandó kezelés megválasztását. A vizsgálat a szövetek anyagcsere aktivitásának a mértékét vizsgálja, ezért az alkalmazott kezelés hatékonyságának felmérésére is egyedülálló lehetőséget biztosít. A kezelés előtti és utáni állapot összehasonlításával pedig lemérhető a kemoterápiás kezelés eredményessége a daganatos szövet életképességének csökkenésén keresztül.

 


napidoktor.hu

Forrás: Pozitron Diagnosztika Központ

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search