Hogyan előzzük meg az emlőrákot?

 In Egészség és életmód

Az emlők rendszeres önvizsgálata azonban még nem elegendő, ezért nem lehet kihagyni az orvos általi átvizsgálást. Az Amerikai Rák Társaság ajánlása szerint 20 és 40 éves életkor között ezt legalább 3 évenként egyszer, 50 év fölött pedig már évenként el kell végeztetni. Egyénileg 20 éves kortól ajánlható a mellvizsgálat, de mindenképp fontos, hogy évente egyszer szakorvos is megvizsgálja a melleket.

 

Mammográfiás szűrővizsgálat

Az emlőszűrő vizsgálatok mára már országos méretűen vannak megszervezve, teljesen ingyenesek. A 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor kell megjelenniük. Mammográfiát legkorábban általában 30 éves korban végeznek, akkor is, ha már volt családi előfordulás. 45 éves korig a szakma ajánlása szerint 3 évente kell elvégezni. 50 éves kor felett már évente javasolják a mammográfiát minden nőnek. Panasz esetén bármikor elvégeztethető a mammográfia, akár két szűrési időpont között is.

 

hogyan_elozuk_meg_a_mellrakot

 

Azok a nők, akiknél a család, anyai ágon érintett a betegségben, a szűrés fokozottan fontos! Akinél a családon belül a közvetlen felmenőnél (az anyánál) vagy oldalágon (pl. a lánytestvérnél) emlőrák fordult elő, ajánlott a mammográfiás alapfelvételt előbb (tehát 45 éves kor előtt) elvégezni (5-10 évvel korábban, mint ahány éves korban a rokon daganatát diagnosztizálták).

Az ellenőrzés maradéktalan betartása azért nagyon fontos, mert a mammográfia a nem tapintható, azaz tömegében kisebb daganatok észlelésére is alkalmas. A korábban megkezdett kezelés pedig magasabb gyógyulási arányt eredményez.

 

Az emlőrákos beteg gondozása, utókezelése, rehabilitációja

A beteg kezelése nem fejeződik be a sebészi, kemo-, sugár- és hormonterápiás kezelések teljesítésével. A beteg se tekintse a kezelést befejezettnek. Az említett kezelések befejezése után rendkívül fontos a beteg rehabilitációja és annak elősegítése, hogy a beteg megszokott, napi tevékenységét tudja folytatni. Napjainkban kiemelt jelentősége van azoknak a diagnosztikai eljárásoknak, amelyek a már kialakult betegségek elhelyezkedésének a megállapítását, és a megelőző szűrővizsgálatokkal pedig a betegségek időbeni felismerését segítik.

A csúcstechnológiával rendelkező budapesti Pozitron-Diagnosztika Központban elérhető a PET-CT vizsgálat, amely során a teljes test leképezése megtörténik, ezért a módszer különösen alkalmas a távoli áttétek azonosítására. Ez nagy jelentőségű lehet helyileg előrehaladott emlőrák esetén a betegség pontos stádium meghatározásakor, a helyi és távoli áttétek felderítése, segíti az alkalmazandó kezelés megválasztását.

Rendkívül fontos, hogy a páciens a kontrollvizsgálatokon megjelenjen. Emellett a beteg lelki követése is elengedhetetlen, valamint amennyiben indokolt, a műtét után az esetleges plasztikai műtét megtervezése.

 


napidoktor.hu

Forrás: Pozitron Diagnosztika Központ

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search