A mellrák kialakulásáról

 In Egészség és életmód

A mellrák kialakulásáról

Valószínűleg sokak számára már nem újdonság, ha rózsaszín szalagot hord valaki a ruháján, s azt is tudják, ez mit jelent: október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Természetesen nem csak októberben kell odafigyelni erre a betegségre, hanem egész évben – ne felejtsük, hogy sajnos minden nyolcadik nő érintett a mellrákkal kapcsolatban! Nagyon fontos ismerni ennek a betegségnek a rizikófaktorait, mert életmódunkkal, cselekedeteinkkel sokat tehetünk a kialakulása ellen.  Szakértők véleményét szedtük pontokba az alábbiakban.

1. Testsúly

A testsúly szerepe a mellrák kialakulásában elég összetett. A menopauza előtti időszakban a túlsúly még csökkentheti is a kialakulás kockázatát, de a legtöbb kutatás szerint menopauza után már jelentősen növeli a betegség megjelenésének esélyét. Nagyon fontos, hogy az életünk folyamán törekedjünk kontrol alatt tartani a súlyunkat (ez más betegségek kialakulását is megakadályozza!), s idősebb korban sem szabad a lovak közé dobni a gyeplőt, mert a mellrák diagnosztizálások többsége a menopauza utáni időszakra esik!

2. Testmozgás

A testsúlyunk kontrolálásának és a mellrák esélyének csökkentésének a legjobb módja a testmozgás. A kutatások szerint a mozgás szabályozza a különböző mellrákkal kapcsolatos hormonok szintjét a vérben, s erősíti az immunrendszert.

3. Egészséges étkezés

Növekvő számú kutatások támasztják alá, hogy több zöldség és gyümölcs (így több rost és karotionid), illetve kevesebb hús a napi étkezésünkben csökkentheti a rák kialakulásának esélyét.

4. Alkohol és dohányzás

A legújabb kutatások szerint még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli a rák kialakulásának esélyét. Az alkohol az egyes szöveteknek a testben rákkeltő, ráadásul felnyomja a hormonszintet. A gyakori hormonszint ingadozás közvetlen módon növeli a tumor kialakulását, mert segíti a sejtburjánzást. A dohányzás káros hatásai valószínűleg mindenki számára nyilvánvalóak – amilyen gyorsan csak lehet, le kell tenni a cigit!

5. Fogamzásgátló tabletta

Noha a tablettának számos jótékony hatása van a szervezetre, a mellrák esetében némileg növelheti a kialakulásának esélyeit, mert hormonszintingadozást okoz. A tabletta abbahagyása után maximum öt évvel ez a rizikófaktor megszűnik.

6. A termékenység növelő beavatkozások

Sokan aggódnak, hogy a hormonkezelések esetleg növelhetik a mellrák kockázatát. Jelen pillanatban is sok kutatás folyik ebben a témában, még nem teljesen világos az ilyen kezelések szerepe a betegség kialakulásában. Egyes eredmények szerint növeli a kockázatot, más eredmények szerint viszont nincsen jelentős hatással a betegségre.

7. Szoptatás

A gyerekünk szoptatása csökkenti a mellrák kockázatát, mert a szoptatni képes nőkben a prolactin hormon szintje alacsony. (A magas prolactin szint elősegíti a sejtek osztódását és burjánzását a mell szöveteiben)

8. Családi érintettség

Nagyon fontos tudni, hogy a családban korábban volt e mellrák, vagy akár bármilyen rákbetegség, mert a genetikai érintettség is növeli a betegség kialakulásának esélyét. Amennyiben volt, vagy van ilyen a családban, akkor mindenképpen szakemberrel kell konzultálni, és lehet, hogy a szűrővizsgálatokat korábban kell elkezdeni és sűrűbb időközönként kell megejteni.

9. A menstruációs ciklus

Nagyobb rizikó vonatkozik azokra, akik már fiatalon (12 évesen vagy korábban) kezdenek menstruálni, s azokra, akik minél tovább menstruálnak – leegyszerűsítve: minél több ciklusunk van az életünk folyamán, annál magasabb a rizikó, mert annál többször vagyunk kitéve hormonszint ingadozásnak.

10. A terhesség szerepe

Noha a terhesség alatt egy időre megnövekedik a hormonszint, a szülés után ez visszaesik, a sejtosztódás lelassul, így csökken a betegség kialakulásának veszélye.

11. A mell tömörségének fontossága

Új tények derülnek ki a mell tömörségének a szerepéről, s nem csak azért, mert a tömörebb mellben nehezebb észrevenni a daganatot. A tömörség mutatja meg, mennyi mellszövet és kötőszövet, illetve mennyi zsírszövetből áll a mell. A kutatások szerint a tömörebb mellekkel rendelkező nők háromszor-négyszer hajlamosabbak a mellrákra, mint a kevésbé tömör mellű társaik.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search