Megfelelo étrend a férfi termékenység záloga

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya, valamint a túlzott alkoholfogyasztás a tesztoszteron szint csökkenéséhez vezet, melynek következtében mérséklődik a spermák termelődése vagy romlik azok minősége. Másik gyakori következmény, hogy a baba kicsi testsúllyal jön a világra.

Az egészséges megtermékenyítés biztosítása érdekében egy jövendőbeli apuka étrendje a következő lényeges elemeket és vitaminokat kell tartalmazza:

 

C-vitamin és antioxidánsok

Ezek az anyagok nagyon fontos szerepet játszanak az egészséges hímivarsejtek termelődésében. Az étrend naponta 90 mg C-vitamint kell biztosítson, de ha dohányzol, a napi szükséglet 125 mg-ra nő. A narancslé az egyik leggazdagabb természetes C-vitaminforrás, de a citrusfélékből, az eperből, paradicsomból, zöld levelekből, a fehér és édes burgonyából vagy a brokkoliból is hozzájuthatsz ehhez a vitaminhoz.

 

Kalcium és D-vitamin

A napi szükséglet 1000 mg kalcium és 10 mikrogramm D-vitamin. Kalciumot tartalmaznak a tejtermékek: tej, joghurt, mandula, bab, borsó, zöld levelek, tofu és a szója tej is. D-vitamint a túró, tojás, máj és lazac tartalmaz.

 

ferfi_termekenyseg

Folsav (más néven folát vagy B9-vitamin)

Ahhoz, hogy a hímivarsejtek egészségesek legyenek, napi 400 mikrogramm folsavra van szüksége a szervezetnek. Folsavat tartalmaznak a gabonafélék, a zöldségek, a narancslé, de étrendkiegészítőként is szedhető.

 

Cink

A megfelelő örökítőanyag és tesztoszteron szint biztosítása érekében napi 11 mg cinkbevitelre van szükség. Az osztriga, a bab, a szárnyas húsok, a máj és a teljes kiőrlésű gabonafélék gazdagon tartalmaznak cinket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search