Zöld kávé – az új csodadiéta?

 In Egészség és életmód

„Hetente fél kiló súlycsökkenés”. „A zöldkávé kivonat az összes felesleges zsírt elégeti”. Ilyen és ehhez hasonló címekkel tudósítanak amerikai fitnesz magazinok a zöldkávé kivonat áldásos hatásáról. A trend már Európában is terjed. Egyre gyakrabban jelennek meg az interneten a pörköletlen kávébabból nyert  drága étrendkiegészítőt kínáló weboldalak.

De vajon mi az igazság a zöld kávéval kapcsolatban?

Úgy tűnik, a kávékivonat hatását tudományos kutatások is igazolják. A pennsylvaniai Scranton Egyetem kutatói egy vizsgálat során enyhén túlsúlyos fogynivágyókat 3 csoportra osztottak. Az első csoport 6 héten keresztül nagy dózisban (1050 milligramm) kapott a kivonatból, a második csoport ugyanezen idő alatt közepes dózist fogyasztott (700 milligramm), míg a harmadik csoport hatóanyag nélküli kapszulát szedett be. Ezt követően 2 hétig egyik csoport sem fogyasztott semmit, majd helyet cseréltek.

5 és fél hónap elteltével az elemzések azt mutatták, hogy a kisérletben résztvevők  – bár nem változtattak étkezési szokásaikon – átlagosan 8 kilóval kevesebbet nyomtak, ami 10% súlycsökkenésnek felelt meg. A BMI-indexük csaknem 3 ponttal, a testzsírszázalékuk pedig 4 százalékponttal csökkent. Az alanyok a legnagyobb súlycsökkenést éppen abban a fázisban érték el, amelyben zöldkávé-kivonatot fogyasztottak. A vizsgálat mégsem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy a kivonat hozzájárul a zsírégetéhez,  mivel mindössze tizenhatan vettek részt a kisérletben.

A legnagyobb zöldkávé-kivonattal kapcsolatos felmérés egy amerikai tévéműsorban valósult meg: az egyik csatorna egy egész showt szentelt a témának, egyszerre 100 stúdióvendéget teszteltek. Az eredmény: akik két héten keresztül zöldkávé kivonatot kaptak, átlagosan 1 kilogramm súlyfeleslegtől szabadultak meg. A kontrollcsoportban ez az érték fél kilogramm volt. Azonban ez a vizsgálat sem szolgált egyértelmű bizonyítékkal, ugyanis a résztvevők naplót vezettek az étkezési szokásaikról, ami önmagában is befolyásolja a táplálkozási szokásokat.

A klorogénsav meggátolhatja a zsírképződést

„Az utóbbi évtizedekben számtalan fogyókurás tabletta jelent ment, kezdetben mindegyik sokatígérőnek tűnt, aztán kiderült, hogy hatástalanok. Ez még azokról a hatóanyagokról – például egyes étvágycsökkentőkről – is elmodható, amelyeknek a  hatásmechanizmusa teljes körűen ismert.” – ezt már Volker Schusdziarra, a müncheni Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität táplálkozástudományi vezetője mondja. A zöldkávé kivonat hatását nagy valószínűséggel a klorogénsavnak köszönheti, amely – mivel a pörkölés során nagyrészt lebomlik -, elsősorban a zöld, pörköletlen kávébabban található. Emellett más növények, többek között az articsóka, a burgonya és a csalán is tartalmazzák.

Laboratóriumi egérkisérletek arra utalnak, hogy  a klorogénsav nagy koncentrációban olyan enzimeket gátol, melyek a testben a zsír és a cukor felszívódásáért felelősek. A klorogénsav az emberi szervezetben is megakadályozza, hogy étkezés után a vércukorszint az egekbe szökjön, és zsír raktározódjon el. Egy kisérletben azoknak a szervezete, akik cukrot és klorogénsavat is tartalmazzó kávét ittak, csaknem 7 százalékkal kevesebb cukrot vett fel, mint azoké, akik normál kávét fogyasztottak. Azonban a résztvevők száma itt is alacsony volt.

Az eredmények tehát biztatóak, de eddig nem végeztek megfelelő minőségű klinikai teszteket. Schusdziarra szerint a zöldkávé kivonat hatásáról ezért még semmi bizonyosat nem tudunk állítani. Ugyanígy az esetleges mellékhatások sem ismertek még. A forgalomban lévő termékleírások alapján is szembetűnő, milyen keveset tudunk valójában a zöldkávé kivonatról. A kutató szerint teljesen túlburjánzott a piac és sok a visszaélés is. Úgy véli, a túlsúly ellenei harc leghatásosabb módja az étrend megváltoztatása. Az általa javasolt módszer nem kevesebb, hanem alacsonyabb energiatartalmarú élelmiszerek bevitelén nyugszik. A fogyáshoz a sport önmagában nem elég: pl. egy túrósbukta energiatartalmának ledolgozásához egy órán keresztül 15 km/h sebességű kerékpározás szükséges. „A tanulság tehát az, hogy aki fogyni szeretne, annak mindenekelőtt a táplálkozásán kell változtatnia.”

Forrás:

Spiegel.de

Budai Egészségközpont dietetikai szakrendelés

Recent Posts

Start typing and press Enter to search