Kreatív és fejleszto játékok

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

A jkToys játékwebáruház kínálatában is számtalan minőségi készségfejlesztő játék található, amely akár hosszú órákra leköti a gyermek figyelmét, miközben fejleszti logikai gondolkodásmódját, térbeli tájékozódását, finommotoros mozgását vagy éppen a személyiségét.

Az építő játékok közül a klasszikus, fából készült változatok a legelterjedtebbek. Ezek már évszázadok óta ismertek és mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek kicsik és nagyok körében egyaránt. Az építőjátékok a kreativitást, valamint az alkotóerő és problémamegoldó képesség fejlesztését helyezik előtérbe, hiszen a legtöbb esetben alkalmazásuknak csupán a fantázia szab határt. Napjainkban és az utóbbi évtizedekben igen népszerűekké váltak az építőkockák műanyagból készült, kombinálható és összekapcsolható elemekből álló változatai, amelyek szinte bármilyen méretben, színösszeállításban vagy tematikában megtalálhatóak a boltok és webáruházak kínálatában.

 

Eichhorn - Építőkockás utánfutó
Eichhorn – Építőkockás utánfutó
lego duplo játék a számokkal
Lego Duplo – Játék a számokkal

 

A játékok egyik fő feladata, hogy segítsék a gyermek problémamegoldó képességének fejlesztését. Erre legalkalmasabbak a kirakósok, alakrendezők, az öltöztetős és a különféle logikai játékok. Ennek a készségnek az elsajátítása rendkívül hasznos, hiszen a gyermek egész életén keresztül kamatoztatni tudja majd. A logikai játékok segítenek megtanulni összpontosítani és a memóriát is tornáztatják.

 

ravensburger kockapuzzle
Ravensburger – Kockapuzzle
keller and mayer játszva megismerjk a színeket
Keller & Mayer – Játszva megismerjuk a színeket

 

A legtöbb kreativitást igénylő játék a gyermekek kézügyességét is fejleszti. A kicsik szeretnek festeni, zsírkrétával vagy színes ceruzával rajzolni, gyurmázni, de a nyomdázás is általában közel áll a szívükhöz. A kész alkotások növelik a gyermek önbecsülését és sikerélményt nyújtanak számukra.

 

jiri models kisvakond nyomdakészlet
Jiri Models – Kisvakond nyomdakészlet
play-doh_spagetti_készítő
Play-Doh – Spagetti készítő

 

A játékok egyik legfontosabb szerepe a környezet és világ megismerése, az emberi kapcsolatok felfedezése. Ennek következtében jó játék az, amelyik a válós élet utánzására ösztönzi a gyermekeket. A konyhai eszközök, orvosi táskák, babák és kisautók használatával a gyermekek egy kicsit közelebb kerülnek az őket körülvevő valós világhoz. A beöltözős- és szerepjátékok szintén hasonló okból fontosak.

A közös játék fejleszti a szociális készségeket és megtanítja a gyermeket arra, hogyan működjön együtt társaival. A különféle társasjátékok – és legfőképpen a hagyományos képességfejlesztő társasjátékok – nem csak összehozzák a családot, de az alkalmazkodóképességet és a társas kapcsolatokat is fejlesztik. A kisebbek számára nehézséget okozhat az előírásokhoz és a játékszabályokhoz való alkalmazkodás, azonban idővel megszeretik ezt a típusú szórakozást is.

 

piatnik_mickey_eger_gyermekkartya
Piatnik – Mickey egér gyermekkártya
piatnik activity gyermek
Piatnik – Gyermek Activity

 

A legkisebbek esetében is a fejlesztő játékok jelentik a legjobb választást. A csecsemő látóköre pár hónapos korában kitárul, és már nem csak a hangokra és a kontrasztos tárgyakra figyel, hanem elkezdi használni végtagjait és összehangolni az érzékszerveit is. Első lépésként a kiságyra vagy babakocsira csíptethető vagy akasztható játékok a legmegfelelőbbek, amelyeket a baba kedvére megérinthet és tanulmányozhat.

Ahogy a baba növekszik, természetesen egyre összetettebb és bonyolultabb játékokat lehet neki vásárolni. Egy dolgot azonban érdemes figyelembe venni – a gyerekek az olyan játékokat kedvelik, amelyek lehetőséget biztosítanak számukra, hogy kreatívak legyenek és használhassák a fantáziájukat is. Ezért történik meg sokszor az, hogy a kicsi számára sokkal értékesebb maga a doboz, amiben a játék volt!

 

fisher price hordozható kiságyforgó
Fisher-Price – Hordozható kiságyforgó
dorex homokozószett
Dorex – Homokozókészlet

 

A fent bemutatott játékok mindegyike megtalálható és megvásárolható a jkToys webáruház kínálatában!

jktoys_logo

?

Neked melyik játák nyerte el leginkább a tetszésedet a jkToys webáruház TELJES kínálatából és miért?

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search