Kötodés – 1. rész

 In Lélek és pszichológia

anya gyermek közötti kötődésA kötődés a szülők és a gyermekek közötti kölcsönös, erős ragaszkodás. A szülők legszívesebben minden szeretetükkel megajándékoznák, minden jóval elhalmoznák és minden rossztól megvédenék az újszülöttet. A kötődés az, ami felébreszti a szülőket az éjszaka közepén megetetni az éhes csecsemőt, a kötődés az, ami megtanítja őket arra, hogy megértsék az újszülött “nyelvét”.

A tudománynak még rengeteg mindent kell megtanulnia a kötődéssel kapcsolatban. A tudósok ismerik a szülők és gyermekük közötti ragaszkodás jelentőségét, amely az első valódi, közeli kapcsolat a kisgyerek életében, és minden későbbi kapcsolat modelljéül szolgál. A szülőkhöz való kötődés biztonságérzetet nyújt a kisgyerek számára és fejleszti a gyermek önbizalmát. A szülők fogékonysága a kisgyerek által adott jelekre, hatással lehet a későbbiekben szociális és kognitív képességek kifejlődésére.

 

A kötődés szerepe

Egy csecsemő számára elengedhetetlen a szülőkhöz való kötődés. Az újszülött majmokon végzett kutatások kimutatták, hogy azok a kismajmok, akiről az édesanyjuk gondoskodott sokkal jobban beilleszkedtek a közösségbe, mint azok a kicsinyek, akiket egy bundával borított, tejet adó gépezet gondjaira bíztak. A “mesterséges anyák” által nevel kismajmokat gyakrabban fogta el a kétségbeesés, ugyanakkor sokkal nehezebben boldogultak, mint azok, akik az édesanyjuk mellett nőttek fel. A tudósok szerint a kötődés hiánya a gyerekeknél is ugyanilyen problémákat okozhat.

A legtöbb újszülött szinte azonnal képes érzelmi kapocs kialakítására. Ami azonban a szülőket illeti, előfordulhat, hogy őket vegyes érzelmek kerítik hatalmukba. Egyes szülők már a gyerek születésekor vagy az első pár nap alatt kiépítik az érzelmi hidat saját maguk és gyermekük között. Másoknál azonban az összetartozás érzése csak később alakul ki. Ez főként örökbe fogadott csecsemőkkel szemben alakul ki, vagy olyan újszülöttek esetében, akiket hosszabb ideig elkülönítettek a szüleitől.

A kötődés azonban egy hosszú folyamat során alakul ki, amely semmiképp sem szűkíthető le egy adott időintervallumra. Sok szülő életében a kisgyerek iránti kötődés a mindennapi “kötelességek” teljesítése közben alakul ki. Nem lehet pontosan megállapítani, hogy mikor kezdődik el, de amikor észreveszed a kisgyereked első mosolyát, az szeretettel és boldogsággal tölti el a szíved.

 

Kötődés babák és kisgyermekek esetében

Újdonsült szülőként gyakran nehezen tudod felmérni az újszülött képességeit és mindazokat a jelzéseket, amelyekkel a csecsemők kommunikálni próbálnak.

Az érintés az első kommunikációs eszköz, hiszen a csecsemő reagál a szülő érintésére. A kölcsönös érintések a csecsemőt és a szülőt egyaránt megnyugtatják, ugyanakkor fontos szerepet játszanak a gyerek egészséges növekedésében és fejlődésében.

A szemkontaktus is sok mindent közvetíthet. A csecsemők követik a szemükkel a mozgó tárgyakat. A kisgyerek már nagyon korán megpróbálja utánozni a szülők arckifejezését, mozdulatait. A csecsemők szeretik hallani a felnőttek hangját és örömüket lelik a gügyögésben, amivel a beszédet próbálják utánozni. Sok csecsemő szereti hallgatni a szülők beszélgetését, meséit.

 

A ragaszkodás

A csecsemőgondozásban talán az a legnagyszerűbb, hogy erős érzelmi kapocs alakul ki a szülő és gyermek között. Általában akkor kezdődik, amikor bölcsőt ringatod, és gyengéden megérinted a kisfiad/kislányod testét. Ha te és a párod gyakran veszitek ölbe a kicsit és gyakran simogatjátok őt, a csecsemő már nagyon korán meg tud különböztetni titeket az érintésetek alapján. Ugyanakkor mindkettőtöknek magatokhoz kell ölelnetek a gyereket etetés vagy ringatás közben, úgy, hogy a bőrötök minél többet érintkezzen a baba bőrével.

A csecsemőknek, főként a koraszülöttek és orvosi problémákkal küszködő újszülötteknek, babamasszázs rendkívül hasznos lehet. Mivel az újszülöttek teste nagyon törékeny, a kisgyerekek testét csak nagyon gyengéden, óvatosan szabad masszírozni. Mielőtt megpróbálnád, tájékozódj a csecsemők számára megfelelő masszázstechnikákról. Ehhez számtalan könyv, videó és weboldal áll rendelkezésedre. A helyi kórháznál vagy védőnőnél is érdeklődhetsz, hogy van-e külön szakember erre a célra.

A szoptató anyáknál a kötődés a legtöbb esetben a szülés után szinte azonnal, természetes módon kialakul. Az újszülöttek megérzik édesanyjuk illatát és érintését, és reagálnak is ezekre. Ugyanakkor érzékelik azt is, hogy a szüleik mennyire értik meg az ők jelzéseiket, szükségleteiket. Könnyű, komplikációmentes szülés esetén a nővérek arra buzdítják a kismamát, hogy minél hamarabb karjába vegye, megetesse az újszülöttet, kihasználva a csecsemő éberségét. Ez azonban, sajnos, nem mindig lehetséges, és, bár nagyon fontos lenne, az első érintkezés nem nélkülözhetetlen a szülő és gyerek közötti kötődés későbbi kialakulásához.

Azok a szülők, akik örökbe fogadnak egy gyereket, gyakran aggódnak amiatt, hogy nem sikerül majd kellően ragaszkodniuk a gyerekükhöz. Az adoptált gyerekek és az őket örökbefogadó szülők között azonban előbb-utóbb ugyanolyan szoros kötelékek alakulhatnak ki, mint amilyen a vér szerinti szülők és gyerekeik esetében.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search