Anyajegy szűrés – érdemes még nyaralás előtt elmenni!

 In Egészség és életmód

Szaporodnak az apró pigmentfoltok a bőrén, netán a régi anyajegyein lát változást? Előzze meg a nagyobb bajt, egy esetleges rosszindulatú bőrelváltozás kialakulását: ellenőriztesse bőrgyógyász-onkológus szakorvossal anyajegyeit!

Az anyajegyek a bőr pigmentfoltjai, egy részük születéstől kezdve látható a bőrön, de a számuk később is megszaporodhat például egy-egy leégés vagy más környezeti hatás nyomán. Ezek a barna-fekete pöttyök, néhány milliméter átmérőjű foltok legtöbbször csak apró szépséghibák, mégis figyelni kell rájuk, mert súlyos elváltozás, agresszív bőrdaganat kiindulópontját is jelenthetik. Bár a laikusok inkább a bőr síkjából kiemelkedő, nagyobb anyajegyeket tartják veszélyesebbnek, valójában a kisméretű pigmentszaporulat is okozhat nagy bajt. A bőrdaganatok egy része korábban meglévő anyajegyből fejlődik ki, ezért tanácsos figyelni és időnként szűrésen ellenőriztetni az anyajegyeket. Figyelni kell rá, ha az anyajegy szabálytalan alakú, az átmérője fél centinél nagyobb, határvonala, felülete egyenetlen, a színe sötétbarna vagy fekete. A veszélyt leginkább a változás jelezheti, vagyis intő jel, ha az anyajegy mérete, színe, felülete megváltozik, vagy ha az érintett bőrfelület irritálódik, viszketni kezd. A bőrdaganatok legveszélyesebb fajtája, a melanóma esetében különösen fontos a korai felismerés, a kóros sejtek mielőbbi műtéti eltávolítása, ezért a legkisebb veszélyjel esetében tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni!

A melanóma a legagresszívebb

A rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása az utóbbi időkben egyre nő (ebben szerepe lehet az ózonlyuk miatt megnőtt UV-sugárzásnak, a napozás divatjának, egyéb környezeti hatásoknak). A melanómás esetek az összes bőrdaganatoknak csak mintegy három százalékát teszik ki, de veszélyességük mégis ezeknek a legnagyobb. A bőrrákok legagresszívebb típusa a melanóma, vagyis a rosszindulatú festékes anyajegydaganat, amely a bőrben található, fekete-barna festékanyagot, pigmentet termelő sejtekből, a melanocitákból fejlődhetnek ki. Kialakulásának hátterében leggyakrabban a káros mennyiségű UV-sugárzás van, amely az élet során mintegy összeadódik, így a gyermekkori leégéseknek jóval később is érvényesülhet a hatása. Leggyakrabban a negyvenes éveikben járókat sújtja a melanóma. A veszélyét az öröklött hajlam és a bőrtípus is növelheti: fokozottan figyelniük kell magukra azoknak, akiknek a családjában már előfordult bőrrák, illetve azoknak is, akik világos bőrűek, szőke vagy vörös hajúak, szeplősek, és sok anyajegy található a bőrükön. Számukra az évenkénti anyajegyszűrés különösen ajánlott!

Vegye igénybe a digitális anyajegyszűrést!

A rendszeres anyajegyszűréssel idejében felfedezhetők az esetleges kóros sejtszaporulatok. A vizsgálat dermatoszkóppal (bőrre helyezhető mikroszkóppal) történik: számba veszik, feltérképezik a testen található anyajegyeket, rögzítik a jelen állapotot. Majd ezeket egyesével felnagyítva vizsgálják meg, és a nagy felbontású felvételeket számítógép segítségével elemzik, megállapítva, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó. A veszélyesnek értékelt anyajegyet a bőrgyógyász-onkológus műtéttel eltávolítja. A számítógép memóriájában rögzített képek a későbbi kontroll során összehasonlításra rendelkezésre állnak, a legkisebb aktivizálódás, változás is kiszűrhető a segítségükkel.

A bőrgyógyászati diagnosztika legmodernebb eszköze a video digitális dermatoscop, amely minden eddiginél érzékenyebb, és nagyobb felbontásra, akár 120-szoros nagyításra, a mélyebb bőrrétegek hatékony vizsgálatára képes.  A legkorábbi stádiumban lévő, szemmel nem látható elváltozások is felfedezhetők a segítségével, így a korai diagnózissal, gyors műtéti eltávolítással maradéktalan gyógyulást tesz lehetővé.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search