Kezdodik az iskola – de mi legyen az uzsonnacsomagban?

 In Táplálkozás és diéta

A zöldség a gyerekek egészséges táplálkozásának alapvető szereplője. Számos olyan értékes anyagot tartalmaz, amelyek a gyerekek szervezetének növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez kifejezetten szükségesek. A zöldségekben jelentős mennyiségű rost található, bizonyos fajtákban értékes fehérjéket is találunk. Ugyanakkor azért is fontos a fogyasztásuk, mert a szülők egyik legnagyobb félelmének, a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségnek megelőzésében is segíthetnek.

 

Mit (t)ehetünk a gyermekkori elhízás ellen?

A titok a mértékletesség és tudatosság. A gyermekektől nem is kell, nem is szabad teljesen megvonni a csokoládét vagy cukrot. Azonban egy kiegyensúlyozott étrend részeként a napi 5 adag zöldséget, gyümölcsöt be kell csempészni az étkezésekbe! Ez segít abban, hogy már gyerekkorban kialakuljanak a helyes táplálkozási szokások, amelyek a jó egészség alapját képezik és hozzájárulnak számos öregkori betegség megelőzéséhez.

A gyerekkori elhízás miatt is fontos, hogy a gyerekek hozzászokjanak a rendszeres és bőséges zöldségfogyasztáshoz.” – mondta el Bácskai Márta, a Gondolkodj Egészségesen! Program megálmodója és alapítója, aki évek óta elkötelezetten küzd azért, hogy minden Magyarországon élő gyermek megkaphassa az esélyt ahhoz, hogy testileg-lelkileg egészséges felnőtté válhasson. “Párolva, főzve vagy egyes jó minőségű konzervekben – mindegy hogyan fogyasztjuk, hiszen a tápanyag- és vitamintartalom megmarad. Ezek nagyon jó hatással vannak az egészségre és fogyasztásuk hozzájárul bizonyos később kialakuló civilizációs betegségek (rák, szív- és érrendszeri betegségek) megelőzéséhez. Zöldséget fogyasztva a szervezetbe jelentős mennyiségű vizet is juttatunk, mivel egyes zöldségek akár 70 – 95 % vizet is tartalmaznak.” – tette hozzá.

 

Mi kerüljön mindenképpen a tízórai csomagba?

A 4 és 10 év közötti gyerekeknek naponta legalább háromszor zöldséget kellene fogyasztaniuk, a 11 és 15 év közöttieknek pedig legalább napi négy alkalommal, de inkább ötször (1 adag/alkalom kb. 60 – 90 g zöldséget jelent). Akár tízórairól, akár uzsonnáról van szó, a szülők gyakran gondban vannak, hiszen a finom és változatos mindennapi elemózsia összeállítása a gyerek számára, nem könnyű feladat. A Bonduelle tippjeinek segítségével most egyszerűbb lehet a “menü” megtervezése. Lássuk, mire van mindenképpen szüksége egy fejlődő szervezetnek és hogyan használhatóak fel egyszerűen, fantáziadúsan a legfinomabb zöldségek az uzsi-csomagban!

 

egészséges tízórai és uzsonna

A kiegyensúlyozott étrend fontos része a napi 5 adag
zöldség és gyümölcs

 

Sárgarépa

A sárgarépa több mint 200 karotinoidot tartalmaz, amely közül az egyik a béta-karotin.
Tartalmaz még fenolsavat amely csökkentheti a rák kockázatát.

Tipp: Hogy megkedveltessük gyermekünkkel a sárgarépát, érdemes a könnyű, finom és édes bébirépából tenni a szendvicsekbe, salátákba, amelyeket uzsonnára szánunk nekik. Rizs és krumpli helyett, köretként is nagyszerű választás.

Bab

A bab kiváló arra, hogy bármely étkezéskor bőséges táplálékot biztosítson. B2 vitaminban gazdag, ennek a zöldségnek a legnagyobb a rostforrása és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Tipp: A konzervbabok ízletes alternatívát jelenthetnek a gyerekek délutáni étkezésében: fűszerekkel feldobva, sajt-vagy bébirépa-kockákkal laktató uzsonna válhat belőlük. A szószos babok is jó választások lehetnek, ha már unalmassá vált a megszokott szalámis szendvics.

Borsó

B1, B2, B6 vitaminokat tartalmaz és egyben fontos magnéziumforrás is. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Ásványi anyagai közül kiemelkedő még a vas, kálium, foszfor, kalcium, cink és mangán. Szabályozza a vérnyomást, az emésztést.

Tipp: A boltok polcain számos konzerv zöldségmix található, amelyek friss zöldborsót tartalmaznak. Ne riadjunk meg a konzervzöldségektől, hiszen köztudott, hogy ezeknek az élelmiszereknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. Ráadásul nem árt tudni a tudatos fogyasztónak azt sem, hogy a konzervtermékek összeállításánál, az eljárás során tartósítószert sem alkalmaznak.

‘Szuperédes’ kukorica

A ropogós, aranysárga konzervkukorica, az egyik jó alternatívája lehet az édességeknek, hiszen természetesen édes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Több vitamint, elsősorban B1, B2, B3, C és E vitamint tartalmaz, ennél fogva szerepe van az idegrendszer ép működésében, a bőr védelmében, az anyagcsere megfelelő működésében, a csontok, fogak és vérerek egészségének megőrzésében.

Tipp: Önmagában uzsonnára is laktató és egészséges finomság lehet a gyerekeknek a szuperédes kukorica – akár snackként fogyasztva – de a polcokon található, már említett zöldségmixekben is megtalálható, amelyek szintén ízletesek lehetnek a délutáni étkezések alkalmával.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search