Iskolakezdés – 5 praktikus dolog

 In Iskola

Az iskoláskorú gyermeket nevelő családok igyekeznek a legszükségesebb dolgokat megvásárolni szeptemberre, ám a tanszerlistán felsoroltak mellett mégis érdemes lehet néhány apróságot pluszban beszerezni az iskolakezdésre. Ezek nem növelik meg nagymértékben a kiadásainkat, de jelentősen megkönnyíthetik a mindennapokat, főként akkor, ha csemeténk most kezdi az első osztályt.

Gyurmatábla
Egyszerű, de nagyszerű műanyag lap, melynek felületéről könnyen leválik a gyurma. Az iskolai rajzórákon is hasznos eszköz, de otthonra is ideális, délutáni kikapcsolódáshoz. Az iskolából hazatérő gyerekek kreatív elfoglaltsággal töltődhetnek, és közben a lakás is megmenekül a mindenhol megragadó gyurmagalacsinoktól. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője hangsúlyozza, hogy a gyurmázás az iskolába lépő gyerekek számára különösen hasznos játéktevékenység. „A gyurmázás során előkészítjük a kezüket és a szemüket az írás-olvasás elsajátítására, fejlesztjük kreativitásunkat, formálódik személyiségünk, és megtanulhatnak egyedül és csapatban is dolgozni.”

Tegyük érdekessé az otthoni írásgyakorlást!
Az első osztályos gyerekek számára igazi kihívás az írás elsajátítása. Igazán sok kitartást és türelmet kíván, hogy az apró kezek tökéletesre formázzák a betűket. Az otthoni gyakorlásban nyújthat segítséget – és változatosabbá teheti a sokszor monoton feladatokat – ha mintabetűkkel ellátott, szivaccsal letörölhető, képes kártyákon gyakorolnak a gyerekek. Így a kártyák többször felhasználhatók és van lehetőség javításra is. Az írás tanulást érdekesebbé tehetjük úgy is, ha a szobában a padlóra kiterítve csomagolópapírra, nagy méretben gyakorolja a betűelemek rajzolását.

Könyöklő
Iskolakezdésnél az egyik legjobban megtérülő befektetésünk a könyöklő. Többféle mintával és nagyságban kapható a műanyagból készült téglalap formájú lap, mely az egyetlen védelmi vonal az újonnan vásárolt íróasztal épségének – és ezáltal a saját nyugalmunk – megőrzésében. Minden, a papírlapról vagy füzetről letévedő festékes ecset, ragasztó paca vagy ceruza a könnyen tisztítható műanyag lapon folytatja útját, megvédve az íróasztalt a sokszor igen nehezen eltávolítható foltoktól. Szerezzük be, megéri!

Ceruzafogó
Eltérő színekben és méretben, a ceruza alakja szerint is több típusa létezik. Hasznos kiegészítő első osztályos gyerekek részére. Megkönnyíti az apró kezek számára sokszor túl vékony, nehezen megtartható ceruza biztos tartását és emellett elősegíti a helyes ceruzafogás elsajátítását is.

Stressz ellen
Az iskolába történő beilleszkedést, az új közösséghez és szabályokhoz való alkalmazkodást a gyerekek személyiségüktől és egyéni adottságaiktól függően eltérően viselik, ezért jó, ha délután lehetőséget biztosítunk arra, hogy rajzolja, firkálja ki magából a negatív érzéseket. Ehhez megint csak hasznos lehet nagyméretű rajzlapot, csomagolópapírt beszerezni, de fénymásolt lapokra, színező füzetekbe is dolgozhat. Ha azt látjuk, hogy az iskola iránti kezdeti lelkesedés csökken, akkor érdemes bevetni matricákat, kártyákat, de gyűjthet nyomdákat is. Iskolai eredményekért, az otthoni alkotásaiért, kitartó gyakorlásért, sportért, bármiért díjazhatjuk, amivel sikerül a motivációját fenntartani, és elfogadó családi légkörben az iskolai feladatokkal és nehézségekkel szemben megerősíteni.

Forrás: www.jatekliget.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search