Így ünneplik az anyák napját a nagyvilágban

 In Egyéb

Az anyák napja az egyik legfontosabb családi ünnep, amit szinte az egész világon ünnepelnek. Milyen anyák napi szokások vannak, miben különbözik az anyák napja ünneplése az egyes országokban?


Mikor van anyák napja?

Az anyák napját eltérő napon ünneplik a világ különböző pontjain.

Magyarországon május első vasárnapján van anyák napja, ugyanúgy mint Spanyolországban, Portugáliában, Romániában.

A legtöbb országban azonban május második vasárnapján ünneplik, ilyenek például az Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Kína, Japán, de számos európai országban is, mint például Ausztria, Belgium, Csehország, Horvátország, Dánia,Finnország, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Szlovákia, Svájc.

Vannak olyan országok, ahol nemzetközi nőnapon, azaz március 8-án tartják az anyák napját is, ilyenek Albánia, Bulgária, Moldova, Oroszország, Szerbia, Vietnám.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a nagyböjt negyedik vasárnapján tartják.

Nem minden országban esik a tavaszi időszakra anyák napja, Indonéziában például december 22-én ünneplik.


Hogyan köszöntik az anyákat, mik a legnépszerűbb anyák napi ajándékok?

A legtöbb országban virágokkal köszöntik az édesanyákat. Az anyák napi versekben is gyakran szerepelnek a rózsa, tulipán, orgona, amikkel megajándékozzák az anyukákat.

Szerbiában, Angliában és az Egyesült Államokban a szegfű a legnépszerűbb virág anyák napján. Az USA-ban a fehér szegfű vált az anyák napja jelképévé, mivel Anna M Jarvis, aki az anyák napját nemzeti ünneppé akarta nyilváníttatni 1907-ben, jelképnek a fehér szegfűt javasolta. Szerinte a fehér virág szimbolizálja az anyaság erényeit, a fehér szín a tisztaságot és hitet jelképezi, az illata a szeretetet, a formája pedig a szépség lényegét.

Számunkra furcsa lehet, hogy Angliában a krizantém is népszerű anyák napi virágnak számít, mivel Magyarországot a krizantémot mindenszentekkor és halottak napján a temetőbe szoktuk vinni.

Népszerű anyák napi ajándéknak számítanak főleg a kisebbek körében, a kézműves, saját kézzel készített ajándékok. A gyerekek ezeket általában az iskolában készítik el, például személyes üdvözlőlapokat vagy Franciaországban a tésztából fűzött nyaklánc készítése a szokás.

Franciaországban régi hagyományai vannak az anyák ünneplésének, 1806-ban Napóleon kijelölt egy napot a sokgyerekes anyák tiszteletére. Minden évben anyák napján a települések polgármesterei kitüntetik a nagycsaládos édesanyákat, egy érmet kapnak, ez a „la Médaille de la Famille”. Arany medált kapnak, akiknek több, mint 8 gyerekük van, a 6-7 gyerekesek ezüst, a 4-5 gyerekesek pedig bronz érmet kapnak.

Az anyák napi ételek is fontos szerepet kapnak, sokan ágyban felszolgált anyák napi reggelivel lepik meg édesanyjukat, de az anyák napi sütemények készítése is gyakori, Angliában például egy úgynevezett “Mothering cake” vagy “Simnel cake” nevezetű tortát sütnek az anyukáknak, ami aszalt gyümölcsökkel és marcipánnal készül.

Az anyák napján sokkal fontosabb az együtt töltött idő, mint az ajándékok, ilyenkor mindenki igyekszik meglátogatni édesanyját, akiknek erre nincs lehetősége, pedig telefonon köszöntik fel. Egyes legendák szerint a telefontársaságok Olaszországban anyák napján mérik a legnagyobb forgalmat.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search