A hosszú élet „titka”

 In Egészség és életmód

A hosszú élet „titka”

Azon emberek, akik felveszik az életvitelükbe az alábbi öt jótékony hatású, egészséges szokást, akár egy évtizeddel növelhetik az élettartamukat, derült ki a Harvard kutatóinak frissen közölt tanulmányából.

A kutatók harminc éven át gyűjtötték az adatokat, 123 000 önkéntest kérdeztek meg az életvitelükkel kapcsolatban, s vizsgálták meg az orvosi, egészségi adataikat, hogy megtudják, mennyivel élnek tovább azok, akik nem dohányoztak, egészségesen étkeztek és rendszeresen mozogtak.

Az öt „titok”:

  • a dohányzásmentes élet;
  • az egészséges, 18,5-25 közötti testtömegindex;
  • a napi fél óra mérsékelt testedzés;
  • nőknél 1,5 decit, férfiaknál 2 decit nem meghaladó napi borfogyasztás;
  • a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, vörös húsokban, telített zsírokban és cukorban szegény diéta.

Amikor a tudósok a várható általános élettartamot kalkulálták, észrevették, hogy a fenti egészséges szokások drámai hatással vannak annak hosszára: akik betartották őket, 12-14 évvel hosszabb élettartamra számíthattak, mint azok a társaik, akik nem követték ezt az életmódot. A kutatók szerint, akik életvitele megfelel a fent vázolt öt kritériumnak, azok 82%-al kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, 65%-al kisebb valószínűséggel rákban.

A rejtély már csak az, ha a hosszabb élet „titka” ismert az emberek előtt, miért nem követik őket? A válasz összetett: nagyon sokan nem tudják letenni a cigarettát, a rohanó életvitelünkben sokszor csak egészségtelen ételek bekapkodására van idő és lehetőség, illetve enyhén szólva sem sportolásbarát alapon tervezték a városi lakókörnyezetek többségét.

Nagyon fontos, hogy sosem késő változtatni az életvitelünkön, kiszakadnunk a megszokott kerékvágásból, mert minden pozitív irányba tett lépés jótékonyan befolyásolja az életminőségünket, az életünk hosszát.

Forrás:   The Guardian

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search