Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét

 In Egészség és életmód

Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét

A rossz hír az, hogy nemünk és korunk hatással vannak az osteoporosis esetleges kialakulására, ellenben van egy jó hír is, miszerint csomó olyan életmódbeli változtatási lehetőségünk van, melyek csökkenthetik ennek az életminőségünket alapvetően befolyásoló betegségnek a kialakulásának az esélyét.

10 perc gyors gyaloglás naponta háromszor

Testsúly-cipelő mozgásformák (gyaloglás, futás) hatásosan segítenek csontjaink erőben, egészségben tartásában. Ideális esetben ezeket a gyakorlatokat kéne az izomellenállást növelő edzéssel kombinálni, például súlyzózás, fekvőtámaszok, úszás. Senki sem tudja pontosan megmondani, mi a szükséges mozgásmennyiség, de angol kutatások szerint a 19 és 64 év közötti felnőtteknek legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob mozgásra van szükségük hetente. A napi háromszor 10 perces gyors gyaloglás egyszerű, s egyáltalán nem jelent teljesíthetetlen megterhelést.

Dohányozni tilos

A dohányzásnak káros hatásai vannak a csontokat felépítő sejtekre – aki abbahagyja a dohányzást, azoknak valószínűsíthetően erősödnek a csontjaik.

A túlzott soványság káros

Senki sem állítja, hogy túlsúlyosnak lenni segít, mivel minél nehezebbek vagyunk, eséskor annál nagyobb terhelést kapnak a csontjaink. De a kicsi, törékeny alkatú, kis súlyú embereknek kisebb a csontsűrűsége, s könnyebben törnek a csontjaik is.

A hormonterápia hasznossága

A menopauzán átesett hölgyeknél négyszer nagyobb valószínűséggel lehet osteoporosis-t tapasztalni, mint a velük egykorú férfiaknál. Az időben, megelőzés céljából elkezdett hormonterápia mindenképpen hasznos a betegség elkerüléséhez.

Vitaminpótlás

Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend elegendő kálciumot kell, hogy tartalmazzon a csontjaink épségének megőrzéséhez. Nincs perdöntő bizonyíték arra, hogy a kálcium kiegészítők segítenek azoknak, akik kis mértékben kitettek az osteoporosis veszélyeinek, sőt, egyre inkább az a vélekedési irányzat erősödik, hogy az extra kálcium pótlás veszélyes lerakódásokat okozhat a szív körül, növelve az infarktus kockázatát. A kutatók konszenzusa szerint az ételekkel bevitt kálciumot kell preferálni a táplálékkiegészítőkkel szemben, kivéve, ha olyan egyénekről van szó, akik olyan betegségekben szenvednek (pl. Chron betegség), melyeknél valami gátolja, akadályozza a kálcium felszívódását, hasznosulását.

Nagyon fontos az elegendő D vitamin napi bevitele, mely vitamin alacsony szintje leginkább a téli hónapokban okozhat gondokat, ezért ilyenkor javasolt annak kúraszerű szedése.

Ne botoljunk el

Idős emberek, akik egyszer eltörik a csípőjüket, akár sosem nyerik vissza a függetlenségüket, rá lehetnek utalva életük végéig másokra. Nagyon fontos a lakásokban kiszűrni az esést okozható dolgokat, illetve a lépcsőkhöz, fürdőszobákba korlátokat, fellépőket beépíteni, hogy a házon belüli közlekedés akadálymentes és könnyebb lehessen.

Forrás: The Guardian

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search