Hormonális fogamzásgátlás

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Hormonális fogamzásgátlás

Az első hormonális fogamzásgátló tablettát 1960-ban dobták piacra az Egyesült Államokban, és a tudomány fejlődésének köszönhetően napjaink egyik legelterjedtebb védekezési módszerévé vált. Népszerűségének hátterében a hatékonyság és a kényelem áll, azonban a hormonoktól és a nemi betegségektől való félelem sok nőt elriaszt a használatától. Az éremnek két oldala van: az esetleges mellékhatások mellett a tablettának jótékony, egészségvédő hatásai is vannak. A fogamzásgátló hatás mellett vérzésszabályozó hatása által megszünteti a rendszertelen ciklust és a menstruációkor jelentkező görcsöket, védelmet nyújt a kismedencei gyulladásos betegségekkel, a különféle daganatokkal és cisztákkal szemben, valamint gátolja az endometrózist, vagyis a méhnyálkahártya hasüregi megtapadását. A fogamzásgátló tabletta azonban nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, és mellékhatásként köztes vérzés, fejfájás, hányinger, a libidó csökkenése és mellfeszülés jelentkezhet, illetve szedése növeli a trombózis, ritka esetben pedig máj- és epebetegségek kialakulását. A napjainkban forgalomban lévő kombinált fogamzásgátló tabletták – bár csak igen kis mennyiségben – ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, amelyek gátolják a havonta ismétlődő peteérést, ezáltal előzve meg egy nem kívánt terhesség létrejöttét.

A nők menstruációs ciklusának folyamatát a fent említett tüszőhormon és sárgatesthormon befolyásolja. Minden hónapban egyszer (28 naponta) a petefészek termelte ösztrogén szintje megemelkedik és ennek hatására létrejön az ovuláció, a megrepedt tüszőből pedig útjára indul egy petesejt. A méhnyálkahártya a progeszteron hatására időközben megvastagszik, hogy beágyazódásra készen várja a megtermékenyített petesejtet. Amennyiben nem jön létre fogantatás és nem történik meg a beágyazódás, akkor az ösztrogén valamint a progeszteron szintje csökken, a petesejt felszívódik, a megvastagodott méhnyálkahártya pedig kilökődik a hüvelyen keresztül menstruációs vérzés formájában.

A hormonális fogamzásgátlás esetén mesterséges (szintetikus) hormonokat tartalmazó gyógyszerkészítmények veszik át a szervezet irányítását ebből a szempontból. A tabletta célja, hogy több normál termékenységi funkciót befolyásoljon, ezáltal pedig megakadályozza a peteérést vagy a beágyazódást, illetve szabályos havi ciklust eredményezzen. A helyesen megválasztott kombinált fogamzásgátló tabletta 99%-os biztonsággal alkalmazható – az egyes készítmények Pearl-indexe 0.1-0.5 közötti. Ez a készítmény 3, egymást kiegészítő módon hat és ennek köszönheti eredményességét:

? megakadályozza a peteérést és a tüszőrepedést – a kombinált tabletta általában az agyalapi mirigy azon hormonjainak kiválasztását állítja le, melyek az ovulációért felelősek. Ennek hatására nem lökődik ki petesejt a petefészekből, tehát terhesség sem jöhet létre.

? megakadályozza a beágyazódást – a kombinált tabletta progeszteron komponense hatására a méhben a feltételek kedvezőtlenné válnak a megtapadásra. A méhnyálkahártya elvékonyodik és kiszárad, így a sikeresen megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni.

? gátolja a spermiumok vándorlását – szintén a progeszteron hatására a hímivarsejtek számára kedvező nyálka besűrűsödik, ezáltal akadályozva vándorlásukat a petesejt felé és csökkentve a teherbeesés esélyét. Szintén ennek a hormonnak köszönhetően a petevezetékek is kevésbé hatékonyan hajtják a petesejteket a méh felé.

Egyesek esetében a hormonális fogamzásgátlás különféle egészségügyi okokból nem megoldható. Ebbe a csoportba tartoznak azok a hölgyek, akiknek a vére különösen hajlamos az alvadásra és magas a trombózis veszélye, magas vérnyomásban szenvednek vagy kezeletlen diabéteszük van. Szintén nem alkalmazható ez a típusú fogamzásgátló módszer rákos betegeknél, akiknek a nemi hormonok hatására növekedésnek indulhat a daganat, a súlyos májproblémákkal rendelkező nőknél és azoknál sem, akiknél magas a szívroham vagy a stroke kockázata. A tabletta szedése nem javasolt továbbá a 35 éve feletti, dohányzó nőknek sem. Ezekben az esetekben valamilyen hormonmentes fogamzásgátló módszer alkalmazása szükséges.

A fogamzásgátló tabletta szedése különféle kellemetlen mellékhatásokkal és lehetséges szövődményekkel is járhat. A hormonális fogamzásgátló mellékhatásai közül a leggyakoribbak a köztes vérzés, testsúlyváltozás, emlőpanaszok és mellfeszülés, fejfájás, émelygés és hányinger, hangulatingadozás, a nemi vágy csökkenése vagy növekedése, gyakori gombás hüvelyfertőzés, illetve bőrelszíneződés. A fogamzásgátló tabletta mellékhatásai a szedés abbahagyásával megszűnnek. Természetesen ezen készítmények – mint bármilyen gyógyszer szedése – nem teljesen kockázatmentes, és akár súlyos szövődményeket is okozhat. Ez azonban csak nagyon ritka esetben fordul elő, illetve ha a fogamzásgátló tabletta felírását nem előzték meg gondos vizsgálatok. A hormonális fogamzásgátló tabletta szövődményei önálló betegségek, amelyek orvosi kezelést igényelnek. A fokozott véralvadás és érelzáródás (trombózis) vérrög következtében, jóindulatú májdaganat és különféle vesebetegségek, a magas vérnyomás, stroke és szívinfarktus mind-mint lehetséges szövődmény, azonban ezeket nem közvetlenül a tabletta szedése okozza, csupán a kialakulásuk kockázatát növeli a veszélyeztetettek körében.

 

hormonalis fogamzásgátló módszerek
Hormonális fogamzásgátó módszerek

 

A fogamzásgátló tabletta szedését célszerű a menstruáció első napján elkezdeni, mert így azonnali védettséget nyújt. Ellenkező esetben további 7 napig kiegészítő, hormonmentes fogamzásgátlás is szükséges (óvszer, pesszárium, spermaölő készítmények). A tabletták 21 vagy 28 szemes kiszerelésben kaphatóak, és naponta 1 tablettát szükséges bevenni belőle, lehetőség szerint a nap mindig ugyanazon időszakában. A 28 tablettát tartalmazó fogamzásgátlót folyamatosan kell szedni, a 21 tablettát tartalmazó csomag esetén az egész levél beszedését 7 nap követi. Mindkét esetben az új levél megkezdése mindig ugyanarra a napra esik, így egyszerű észben tartani. A szedési szünet időszakában (28 tablettás csomag esetén a hormonmentes tabletták szedése alatt) megvonásos vérzés jelentkezik, ami általában az egy hetes szünet végéig be is fejeződik.

Napjainkban a fogamzásgátló tabletták több típusa is forgalomban van:

kombinált fogamzásgátló tabletták (combined oral contraceptive pill)- ezek a tüszőhormon és sárgatesthormon együttesen tartalmazzák. A kombinált tabletták is többfélék lehetnek: egyfázisúak, amelyek esetében a menstruációs ciklus alatt szedendő minden tabletta egyforma mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmaz, illetve többfázisúak, amelyek kétféle vagy háromféle mennyiségi összetételben tartalmazzák az előbb említett két hormont. Ezek a készítmények különbözőek lehetnek attól függően is, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaznak. Ez a típusú tabletta a az angol “combined oral contraceptive” kifejezésből származó COC néven is ismert.

egykomponensű fogamzásgátló tabletta vagy minipill (progesteron only pill) – a készítmény minden tablettája csak sárgatesthormont tartalmaz, azonos mennyiségben.

sürgősségi tabletta – ez is csupán sárgatesthormont tartalmaz, de azt nagyobb mennyiségben. Ezt a készítményt csak valóban indokolt esetben célszerű használni, kiváltása pedig orvosi vényhez kötött. Az esemény utáni fogamzásgátlás alkalmazása kockázatokat is rejt magában, ezért kizárólag “vészhelyzetben” (ha szexuális aktus során védekezés nem történt vagy valamilyen okból az nem sikerült) javasolt.

 

 

 

Egyéb hormonális fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátló tabletta mellett ismertek injekciós, méhen belüli, tapasz vagy implantátum formában használható hormonális készítmények is.

? hormonális injekció – típustól függően ezt egy- vagy kéthavonta kell ismételni, de olyan injekció is létezik, amelyik ennél hosszabb időre biztosítja a fogamzásgátló hatást. Előnye hogy hosszú időre megoldja a fogamzásgátlás kérdését, azonban a készítmény hatása nem függeszthető fel, illetve használata során vérzészavar is felléphet. Az injekció Pearl-indexe 0,03-2.

? implantátum – a hormonális injekciókhoz hasonló elven működik, azonban ennek hatása hosszabb távra – akár évekre – is védelmet nyújthat. Az apró méretű implantátumokat általában a kar bőre alá ültetik be, ahonnan a benne található hormontartalom lassan és egyenletesen szabadul fel. Az hormonális injekcióval szemben ennek a módszernek egyik legnagyobb előnye a tartóssága mellett az, hogy bármikor eltávolítható és ezáltal a hatása is felfüggeszthető. Az implantátum Pearl-indexe a legalacsonyabb, vagyis 0.

? hüvelygyűrű – egy rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen kör alakú eszköz, amely a hüvelybe felhelyezve a benne lévő hormonok segítségével meggátolja az ovulációt és ezáltal a nemkívánt terhességet is. A gyűrű a kombinált, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló módszerek közé tartozik. Használata lényegében hasonlít a tablettákéhoz: felhelyezés után három héttel kell eltávolítani, majd a 7 nap leteltével egy újabb hüvelygyűrűt kell felhelyezni. A köztes időszakban (általában 3-4 nap múlva) megvonásos vérzés alakul ki. Az gyűrű Pearl-indexe 0,5-2.

méhen belüli, hormontartalmú fogamzásgátló eszköz – a spirálhoz hasonló,  T-alakú műanyag eszköz, amelyet a méhbe helyeznek fel. A T függőleges, hengeres szára tartalmazza a hormont (levonorgestrel), amelyet fokozatosan szabadít fel. Az eszköz igen megbízható és akár 5 évig is megoldja a fogamzásgátlás kérdését. A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátló eszköz Pearl-indexe 0,05-0,1, tehát igen alacsony.

? hormontapasz

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Mítoszok a teherbeesésről