Hogyan változik egy no élete a gyerekvállalással?

 In Lélek és pszichológia

Főállású anya vagyok – felelem, mire ő hangosabban: De hol dolgozik?” írta nyertes pályázatban Kálmán Dóra, aki első gyermekének születése után próbált visszaevickélni a munkaerőpiac szeles tengerére, de nem hogy mentőövet nem nagyon dobtak neki, de még néha a fejét is víz alá nyomták.

400 írás érkezett 124 településről a Terézanyu Klub 2012-es pályázatára, melyekben a 20 és 60 év közötti hölgyek arról írtak, hogyan változott meg az életük az anyasággal.

Volt, aki elvesztett gyermekéről írt, akadt, aki örökbefogadott csemetéjéről fogalmazta meg gondolatait. Voltak frappáns és vicces írások, és a harmadik Terézanyu pályázat májusi díjátadóján olyan novellákból is csendültek fel részletek, amelyet anyaként és leendő anyaként is megkönnyeztek a hallgatók közül többen is.

 

Az anyák és a kamaszok is díjat kaptak

Olyan sokat kaptam ettől az írástól, mert olyan dologról írt, amelytől mindannyian félünk” – mondta az elvesztett gyermekről szóló pályaművet kommentálva és közben könnyeivel küszködve a csupán három hónapja anyaszerepben lévő Dobó Kata, aki Akovács Éva, Bartos Enikő, Papp Diána, Karsainé dr. Tánczos Rózsa és Beke Zsuzsa mellett zsűritagként foglalt helyet az átadón.

 

terezanyu-palyazat-dijatado_2
A Terézanyu Pályázat 2012 zsűrije és díjazottjai

 

Rácz Zsuzsa második gyermekével várandósan, nagy pocakkal lépett a közönség elé a díjátadó házigazdájaként. Köszöntőjében elmondta, sok pályaműben jelent meg a munkaerőpiacra való visszakerülés nehézsége, az anyai felelősség kérdése, és a tény, hogy anyának lenni teljesen más, mint ahogyan azt a média közvetíti felénk. A félelem, a “Jól csinálom?” kérdés, a kétségek és gyakran a magányosság is visszaköszönt az írásokból.

Az írónő a pályaművekből vett kedvenc gondolatát is idézte: “Az anyaság nem méznyalás“. A pályaművek részleteit hallva bizony effelől senkinek sem lehetett kétsége.

A díjátadón nem csak az anyákat, de a fiatalabbakat is értékelték. A Tinédzser kategória nevezőinek azt kellett megfogalmazniuk pályaművükben, hogy milyen ma kamasznak lenni. Nos, az ott lévők és az olvasók is sokat tanulhatnak gondolataikból.

 


Balogh Zsuzsa

A Terézanyu pályázat 2012 díjazott pályaművei

Felnőtt kategória

Első helyezett

Második helyezett

Harmadik helyezett/I

Harmadik helyezett/II

Richter Különdíj

Terézapu Különdíj

Különdíj/I

Különdíj/II

Különdíj/III

Tinédzser kategória

Első helyezett

Második helyezett

Harmadik helyezett

Richter Különdíj

Terézapu Különdíj

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search