Hogyan fejlesszük a memóriánkat

 In Egészség és életmód

Hogyan fejlesszük a memóriánkat

Az alábbi pontokban a szakértők által javasolt legjobb memória karbantartó és fejlesztő dolgokat vesszük sorra.

Elegendő és minőségi alvás

A minőségi alvás bizonyítottan fejleszti az epizodikus memóriát – azt a memóriát, mely az idővel és hellyel van kapcsolatban. Azt is kutatások garmadája támasztja alá, hogy a REM alvás fázis döntő szerepet játszik az olyan emlékek rögzítésében, melyek a motorikus ügyességgel kapcsolatosak, például amikor hangszeren játszani, vagy biciklizni tanulunk.

Relaxáció

A stressz különböző mértékben hat a memóriánkra attól függően, mikor ér minket a stresszes behatás. Az adrenalin szint gyors, hirtelen növekedése figyelmesebbé, éberebbé tesz minket, de a lassabb kortizol (stressz hormon) kibocsátás gátolja az emlékképzés folyamatát. A memóriaképzés folyamatát jóval megelőző stresszes esemény gyengítheti a későbbi felidézést, míg a közvetlenül az új információ tanulása előtt, vagy után bekövetkező stressz erősítheti azt. Fontos a stressz szintünk állandó „karbantartása”, melyben a jóga, meditáció, vagy más relaxációs technikák segíthetnek.

Folyamatos tanulás

A tanulás, mindamellett, hogy általa mindig többé és többé válik az ember, nagyon fontos szerepet játszik a memória fejlesztésében is, melyet rengeteg kutatás támaszt alá. Például egy amerikai kísérlet kimutatta, hogy azon 60-90 év közötti emberek, akik hetente 15 órát töltöttek új, komplex ismeretek tanulásával, sokkal jobban teljesítettek a memória teszteken, mint azon társaik, akik csak esetleg keresztrejtvényt fejtettek, vagy hasonlóan szellemileg nem olyan megerőltető tevékenységet végeztek.

Pihenés

Az emlékek egyik fő ellensége lehet, ha az agy nem jut elég kikapcsolódáshoz, pihenéshez. Német tudósok már száz évvel ezelőtt kimutatták, hogy azok az emberek, akik elegendő kikapcsolódáshoz, pihenéshez jutottak, kétszer olyan jól teljesítettek a memória teszteken, mint más, túlterhelt társaik.

Közösségi lét

Ha nem hanyagoljuk el a közösségi, szociális életünket, s ebben aktívak maradunk, az bizonyítottan segít megőrizni a memóriánk állapotát, ahogy öregszünk. A jó barátok, vagy más közösségi aktivitásokban valóaktív részvétel számos más pozitív aspektusa mellet védi és ápolja a memóriánkat.

Étkezési szokások

Hihetetlennek hangzik, de nem mindegy a memóriánk számára, hogy mit eszünk. Egy 2016-os kutatás szerint a mediterrán stílusú étkezési szokások segítenek abban, hogy a kognitív funkcióink az évek előrehaladtával lassabban csökkenjenek, kevésbé tesznek hajlamossá az Alzheimerre, s jobb teljesítményre sarkalják az agyunkat a memóriánk tekintetében is. Magyarra lefordítva: rengeteg zöldség, sok olívaolaj és kevés hús fogyasztása ajánlott.

Forrás: Guardian

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search