Férfi termékenység: olajos magvakkal a minőségi spermáért

 In Családtervezés és gyermekvállalás, Egészség és életmód, Meddőség, Táplálkozás és diéta

Férfi termékenység: olajos magvakkal a minőségi spermáért

Az emberi termékenységgel foglalkozó orvos specialisták 119 fiatal felnőtt bevonásával vizsgálták az olajos magvak spermiumra gyakorolt hatását Spanyolországban. A 14 hetes kísérlet során véletlenszerű kiválasztással a férfiak fele naponta 60 grammnyi olajosmagvakból álló mixet kapott étrendkiegészítőként. A kísérletet lezáró tanulmány szerint a mandulából, mogyoróból, dióból álló napi snack növelte a spermiumok számát és minőségét: akik 14 hétig ették a magvakat, azoknál átlagban 16%-al magasabb volt a spermiumszám, illetve spermiumaik formájában és úszóképességében is pozitív változás állt be azokéhoz képest, kik nem részesültek az olajos magvas táplálékkiegészítésből.

A kutatás eredménye növeli azon bizonyítékok számát, melyek szerint az étrendnek általános hatása van a spermiumra és a férfi fogamzóképességre. Más, napjainkban készült kutatások a többszörösen telítetlen zsírsavakban, omega 3 zsírokban, antioxidánsokban, szelénben, cinkben, folsavban gazdag étrendek termékenységre gyakorolt pozitív hatásait emelik ki – nem mellékesen az olajos magvakban ezek az összetevők bőséggel megtalálhatóak.

A kutatás vezetője szerint az eredmények bizakodásra adnak okot, s növelhetik a megtermékenyítés esélyeit, de egyetlen kutatás eredményeire alapozva még nem szeretne általános érvényű ajánlásokat megfogalmazni.

A férfiak átlagos spermaszáma megfeleződött az elmúlt 40 évben, ami az okok kiderítésére indított tudományos vizsgálatok számának erőteljes növekedését eredményezte. A környezetünk szennyezettségének ártalmai, a rossz és egysíkú étrend, illetve a rossz egészségi állapot okolhatóak leginkább, mint a jelenséget befolyásoló legfontosabb tényezők.

A fenti kutatás eredményeit más kutatók is pozitívan értékelték, miszerint az olajos magvak termékenységre gyakorolt jótékony hatásai figyelemreméltóak, de figyelmeztetnek, hogy a termékenységre más, ettől független faktorok is jelentős hatással vannak, akár negatív, akár pozitív értelemben.

A kutatásban a DNS-ek minőségét is vizsgálták, s kiderült, hogy az olajos magvakat evő csoport tagjainak DNS-e kevésbé töredezett – ez azért fontos, mert a DNS töredezettsége fontos tényező a férfi terméketlenségében.

Természetesen fontosak a további ezirányú vizsgálatok, s annak kutatása, hogy az olajos magvak fogyasztása a mennyire növeli meg a termékenységet a gyakorlatban.

Forrás: The Guardian

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search