Hogyan éld túl a kánikulát?

 In Egészség és életmód

Mennyi folyadékot kell innod az igazán nagy melegben? Milyen ételeket kerülj és válassz a kánikulában? Tippek, tanácsok, hogy a nyár legmelegebb napjaiban se romoljon a közérzeted, és ne jelentsen veszélyt a forróság az egészségedre.

Tippek, tanácsok kánikulára:

 1. A felnőtteknek legalább napi 2 liter folyadékot kell inni. Nyilván a legjobb választás a víz. Ne cukros és ne alkoholos folyadékot igyál! Ez a mennyiség nem kőbevésett, általánosan, mindenkire vonatkozó mennyiség. Testsúlytól, egyéni szükségletektől, kortól, a meleg mértékétől függően 3-4 literre is nőhet a szükséges folyadékszükséglet.
 2. A kánikulában kerüld a húsos, tojásos étkeket, mert ezek vezethetnek legkönnyebben szalmonellához. Ha már mégis elkaptad, gondoskodj a fokozott folyadékpótlásról!
 3. Részesítsd előnyben az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket. Ha folyadékban gazdag élelmiszereket választasz, akkor a szükséges folyadékmennyiségnek akár 1/3-át beviheted a táplálékkal. A gyerekek és idősebbek esetében még fontosabb a megfelelő folyadék fogyasztás, mert nagyobb a kiszáradás esélye.
 4. Meleggel a meleg ellen! Bármilyen furcsán hangzik a melegben jobb a meleg leves vagy meleg tea, mint a hideg jeges tea vagy limonádé, üdítő. A meleg italokkal beindíthatod szervezeted önhűtő funkcióját!
 5. A hőguta vagy napszúrás fokozott veszélye miatt délelőtt 11 óra és délután 15-16 óra között lehetőleg ne menj a napra, különösen gyerekkel ne. Használj, ha kell, kalapot, vizes kendőt vagy esernyőt!
 6. A napi ügyintézés, boltba, munkahelyre és egyéb helyre menet is elegendő időt tölthetsz a napon ahhoz, hogy a bőröd leégjen és elég káros UV sugarat gyűjtsön be egy későbbi esetleges bőrproblémához. Ha nyaralni mész, és napozol, akkor is ügyelj arra, hogy ezt ne 11 és 15 óra között tedd. Illetve mindenképp használj napvédőt, UV szűrős kozmetikumokat!
 7. Mi a teendő, ha melletted ájul el valaki? Árnyékba kell vinni, hívj orvost, és igyekezz valamilyen módon hűteni a testét – pl. vízzel, legyezéssel. Ha eszméleténél van, akkor próbálj vele minél több nem cukros, nem alkoholos folyadékot itatni.
 8. Strandon, élő víznél ne ugorj fejest a vízbe! A vízbe mindig csak fokozatosan menj bele, óvakodj a hirtelen hőmérsékletváltástól. Jobb, ha tudod: a hirtelen hideg víz akár reflexes légzésmegállást is okozhat! Nagyon veszélyes!
 9. Hőségben a klíma helyett válaszd a hajnali és éjszakai szellőztetést. Amikor besüt a nap, engedd le a redőnyöket, a legnagyobb melegben zárd be az ablakokat, hogy ne jöjjön be a meleg. Ne legyen túl nagy a hőmérséklet különbség kint és bent között, hisz nem egészséges – még ha látszólag kellemes is – 30-35 fokból 21 fokba érkezni. (Ez nemcsak a lakásra, házra, hanem az autóra is vonatkozik.) A nagy hőmérséklet különbség megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezethet.
 10. Védd a szemedet is az UV-sugárzástól! Hosszú távon az UV-sugarak elősegítik a látásromlást, a sárgatest sorvadás és szürke hályog kialakulását.
 11. Inkább világos ruhákat válassz! A sötét, főleg a fekete jobban magába szívja a meleget. Anyag szempontjából jobb a pamut és a vászon, jobban szellőzik.
A fenti összeállítás az Országos Mentőszolgálat Alapítvány tanácsai alapján készült.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Citrom és borsmentahasplasztika