Benott köröm

 In Betegségek - tünetek és kezelések

egészséges lábujj körmökA benőtt körmök jellemző tünetei

A benőtt köröm kellemetlen tüneteket okoz – fájdalmas nyomást gyakorol vagy sok esetben felsérti a körömházat, a körmök szélénél (körömbarázda vagy körömsánc) általában vadhús keletkezik, a körmöm alól pedig sok esetben genny is szivárog. Az állandó irritáció következtében a körömágyat körülvevő szövetekben gyulladás keletkezik.

Ez a betegség bármely lábujjköröm esetében előfordulhat, bár leginkább a nagylábujj körmeire jellemző a benövés. Bár lehetséges, hogy erős fájdalommal nem jár a betegség még a korai szakaszban, azonban a köröm oldalsó részén található bőr kivörösödése és megduzzadása már intő jel lehet.

A gyerekek lábujja érzékeny, a benőtt köröm pedig általában fájdalommal jár, amit a kicsik gyakran nehezen viselnek el. A helyzetet általában tovább rontja, ha a gyerek lábát cipő vagy zokni is szorítja. Ha gyermeked arra panaszkodik, hogy fáj a lába vagy sántikál járás közben, akkor a probléma hátterében akár egy benőtt köröm is állhat.

Ha a körömágy begyullad és fertőzés lép fel, akkor a köröm alól akár genny is szivároghat. Szintén gyakori, hogy a körömbarázda mentén fehéres-sárgás színű, folyadékkal (ritkább esetben vérrel) teli hólyag jelenik meg, a körmöt körülvevő bőr pedig erőteljesen kivörösödik. Ahogy a köröm egyre tovább növekszik, a vörösség és a duzzanat is egyre fokozódik.

 

A benőtt körmök kialakulásának okai

Általában azok a körmök nőnek be, amelykek túl hosszúak, vagy a körömsánc felőli részük kissé elgörbül. A legtöbb ember a lábujj körmeit helytelenül vágja, hasonlóan mint a kezeken. Az ívesre vágás nagyban megnöveli a köröm benövésének kockázatát, ezért a lábujj körmeit célszerű egyenes vonalban levágni, széleit pedig körömreszelővel finomítani.

A kisebb sérülések és a nem megfelelő fazonú, szűk orrú cipő viselése következtében gyakran jön létre körömbenövés. Egyes esetekben a genetikai hajlam is közrejátszhat a betegség kialakulásában. A nem megfelelő lábápolás és az alapvehő higiéniai előírások be nem tartása szintén elősegítő tényező lehet!

 

A benőtt köröm kezelése

A rosszul kezelt benövések könnyen elfertőződhetnek és megdagadhatnak, ezért a benőtt köröm kezelése a legtöbb orvosi ellátást igényel. A kezdeti szakaszban egy jó pedikűrös is sokat segíthet, azonban a már erősen benőtt körmök esetében célszerű orvoshoz fordulni, hiszen az akár komoly sebészeti beavatkozást is igényelhet.

Amennyiben a helyzet még nem annyira súlyos, akár otthon is megpróbálhatod kezelni a körömbenövést. Az eljárás során járj el körültekintően, hiszen sok esetben többet árthatsz, mint használhatsz. A kezdeti szakaszban a következő pár tanács segíthet, ha gyermeked lábujjkörme benőtt:

? A kisgyerek lábát áztasd naponta két-három alkalommal, 10 percig meleg (nem forró), szappanos vízbe. (A legtöbb óvodás imád pancsolni, úgyhogy nem lesz túl nehéz meggyőzni őket.) Áztatás után, törülgesd szárazra a lábfejet, majd kend be a benőtt köröm körüli részt egy vény nélkül kapható krémmel vagy kenőccsel. Olyat válassz, amely a kórokozók széles köre ellen hatékony és amely helyi kezelésre és a fertőzések megelőzésére alkalmas.

? Próbáld meg óvatosan megmozdítani és kissé eltávolítani a benőtt körmöt a körömsánctól. Ha sikerül, a te körmöddel óvatosan emeld meg a köröm szélét, és helyezz egy kis tiszta gézdarabot a köröm és a körömház közé. Csak épp annyit használj, hogy a köröm széle egy kicsit megemelkedjen és ne okozzon fájdalmat. A gézdarabot naponta cseréld és valamilyen sebfertőtlenítő oldatba is áztathatod használat előtt. Ha nincs kisebesedve és nem gennyes a köröm környéke, akkor egy kis vattapamacsot is használhatsz. (Ha nem tudod rávenni a gyermeked arra, hogy mozdulatlanul üljön, akkor próbálkozhatsz a művelettel alvás közben is.)

Ha gyermeked nagyon szenved a benőtt köröm okozta fájdalomtól, akkor átmeneti megoldásként adhatsz neki egy nagyon kis adag vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót (például valamilyen vény nélkül kapható acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyagú gyógykészítményt, gyerekeknek tilos aszpirint adni).

A gyermek lábára kizárólag kényelmes, laza cipőt vagy szandált adj, amíg a körömház rendesen be nem gyógyul. Ha a nap részét otthon tölti, akkor akár mezítláb is járkálhat a lakásban.

 

A körömbenövés megelőzése

Ha megfeleloen vágod a gyermek körmeit és vigyázol arra, hogy a cipő és a zokni ne szorísta a lábait, akkor már rengeteget tettél annak érdekében, hogy a kellemetlen benövéseket megakadályozd.

A lábujj körmeit lehetőség szerint ne kisollóval, hanem körömvágó csipesszel igazítsd megfelelő formájúra. A széleket ne kerekítsd le, csupán egy reszelő segítségével finomíts rajtuk. A gyakori körömvágás segít, hogy azok ne sérüljenek vagy töredezzenek. A hosszú lábujjkörmök könnyen beszakadhatnak játék közben, a letört köröm pedig hajlamos rossz irányba és ferdén növekedni. Másrészről a túl rövidre vágott körmök fájdalmasak lehetnek, tehát vágás közben erre is figyelj. Az ideális az, ha a köröm fehér végeiből egy vékony csík megmarad, a szélei pedig a reszelést követően nem túl élesek.

Mivel a gyerekek lábfeje nagyon gyorsan növekszik, fontos, hogy időnként ellenőrizd a gyermekcipő méretét. A kicsik hamar kinövik a lábbeliket, a szoros, szűk orrú cipők pedig összenyomják a körmöket., amely egészségtelen növekedéshez, elferdüléséhez és benövéshez vezethet. A túl szoros és szűk zoknik szintén hasonló kellemetlen tüneteket okozhatnak.

 

Mikor válik szükségessé az orvosi beavatkozás?

Ha a házi kezelés következtében a gyulladás és a fájdalom pár nap elteltével nem csökken, akkor mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni. Fertőzés esetén első körben az orvos antibiotikumos kezelést fog felírni, tabletta vagy kenőcs formájában. Sok esetben ez a típusú kezelés nem hoz eredményt, ezért az erősen benőtt körömrészeket sebészeti úton távolítják el.

A műtét talán legkellemetlenebb része maga az érzéstelenítés, a beavatkozást követően pedig a vény nélküli fájdalomcsillapítók a legtöbb esetben hatásosak. A gyógyulás általában egy-két hetet vesz igénybe, ilyenkor célszerű a kényelmes, nyitott papucs viselése, illetve a kötés két naponkénti cseréje.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search