Hasfájós baba

 In Csecsemők és újszülöttek

Hasfájós baba

Cumi-ellenőrzés

Ha a csecsemő cumisüvegből táplálkozik, nagyon fontos, hogy megfelelő cumit válasszunk neki. Minél több levegőt szív be magába evés közben, annál nagyobb az esély arra, hogy gondjai lesznek a gyomrával és a hasával. A lyuk a cumin megfelelő kell, hogy legyen, sem túl kicsi, hogy ne tudjon elegendő ételt bevinni, de sem túl nagy, hogy a folyadék túl gyorsan folyjon. Egyes cumik arra készültek, hogy csökkentsék a levegő bejutását. Van amelyik görbe, és van amelyik tartalmaz belső nyílásokat amelyek megakadályozzák a légbuborékok formálódását a folyadékban, hogy a hasfájás kialakulásának esélyét csökkentse.

Vízszintesen etesd a gyermeket!

A vízszintes fekvés nagyon fontos, ugyanis így a tej gond nélkül folyik a bébi gyomrába. Ha össze van kuporodva vagy meghajolva az étellel együtt levegőbuborékok is jutnak a tápcsatornájába.

Kerüld a káoszt!

Etesd meg a gyermeket még mielőtt sírna az éhségtől és mindezt tedd nyugodt környezetben. Kapcsold le a villanyt, tegyél fel egy kellemes zenét és kérd meg a nagyobb testvéreit, hogy csendesedjenek el.

Rendszeres büfiztetés

Fontos, hogy a gyermek felbüfögje a gyomrában felgyűlt gázokat, és megszabaduljon a légbuborékoktól. Ne várj ezzel étkezés utánig, hanem olyankor is ajánlott, amikor helyet változtatsz szoptatás közben vagy cumis etetéskor, akár néhány percenként is megismételheted.

Figyelj oda a táplálkozásodra, ha szoptatsz!

A szoptató anya étrendje fontos szerepet játszik az anyatej minőségében. Ha észreveszed, hogy a gyermek az anyatej valamelyik összetevőjére érzékeny, próbálj meg nem enni tejtermékeket, mint a tej, túró vagy joghurt, legalább néhány hétig, amíg a tehéntejből származó proteinek teljesen kitisztultak a szervezetedből. Ha ez nem segít, hagyd ki az étkezéseidből a pikáns ételeket, a búza alapú termékeket, a diót, az epret, a káposztát, brokkolit vagy karfiolt, fokhagymát, koffeint és az alkoholt. Egyszerűen hagyd ki ezeket néhány napig, aztán egyenként iktasd őket vissza, közben pedig figyeld a baba reakcióit, mielőtt a következővel folytatnád a sort. Kicsit időigényes folyamat, de megéri, hiszen gyermeked érdekében teszed.

A tejpor minősége

Amennyiben tápszerrel eteted gyermekedet tudnod kell, hogy a tejpor önmagában általában nem okoz görcsöket, de ha a gyermeknek mégis panaszai vannak, megéri megpróbálni lecserélni azt. Kérd a gyerekorvos vagy gyógyszerész tanácsát és válassz egy olyan tejport, ami nem tartalmaz tehéntejből származó proteineket.

Természetes megoldások

A szüleink a görcsöket mindig természetes teákkal kezelték mint az édeskömény tea, kapor, ánizs, borsmenta vagy kamilla. Vigyázz az adagolással és beszéljünk egy szakértővel vagy a gyerekorvossal mielőtt kipróbálnád őket. Egyes anyák azt állítják, hogy ha ők isszák ezeket a teákat a gyermek is jobban lesz.

Próbálkozz nem vényköteles gyógyszerekkel!

Sok szülő étrend-kiegészítővel kezeli gyermekét, bizonyos gyógynövények és étkezési szóda keverékével. Próbálj ki egyes felfúvódás elleni tablettát, ha úgy gondolod, hogy a gyermeknek ezzel segítesz. Vigyázz azonban arra, hogy gyermekek számára készült termékeket vásárolj. Ugyanakkor, kérdezd meg az orvost is, mielőtt egy ilyen kezelést elkezdenél.

Masszírozd a picit!

A babamasszázs is hatékony módszer lehet a hasfájás kezelésére. Ha a hasát masszírozod, az valószínű, hogy segít a gázok eltávolításában de mindenképp enyhíti a gyermek fájdalmait. Próbálj meg egy hátgerinc masszázst is, ez a feszültséget is oldja.

Meleg vizes palack a pocira

Egyes bébik szeretik érezeni a meleget a hasukon. Tölts meg meleg vízzel egy palackot és tekerd bele egy kendőbe vagy töröközőbe. Vigyázz, mert ami neked langyosnak tűnik, az a bébinek forró lehet.

Csapj zajt!

Van olyan csecsemő, aki szereti újrahallani a születése előtti szívverések vagy a tompa zajok hangjait. A gyermeknek tetszene például a mosógép mellett ülni, amikor az működésben van, vagy akár a porszívó mellett.

Nyugtató zene

Énekelj a gyermeknek vagy próbáljunk ki egy direkt babáknak való, altató dalokat tartalmazó CD-t. Még olyan CD-t is kaphatunk, amely az anyaméhben hallott hangokat utánozza. Egyes szülők azt mondják, hogy gyermekük a zajos rock and roll típusú zenét kedveli.

 

hasfájós baba

 

Mozgasd a babát!

A gyermekek megnyugszanak amikor mozognak, ezért ajánlott lenne egy hintát venni. Szeretik ha a házban hordják őket a baba kenguruban, közel a mellkashoz, hogy hallhassák a szívveréseket.

“Biciklizés”

Helyezd a hátára, fogd meg a lábait és mozgasd biciklizést utánzó mozdulatokkal, néhányszor egy nap. Egy jó alkalom erre, amikor tisztába teszed. Ezek a mozdulatok segítik a gyermeknek kiadni a felgyűlt gázokat és más kényelmetlenségeket.

Ülj a volán mellé!

Sok szülő azt tapasztalta, hogy egy séta az autóval, a mozgással, zajokkal és vibrációkkal nagyon jó kezelés a hasgörcsökre. Ugyanakkor, egy kis levegőváltozás nekünk is jót tesz.

Környezetváltozás

Ha túl sok időt töltöttél a házban, ideje, hogy kimozdulj a gyermekkel akár babakocsival, babakosárral vagy babahordóval. Az új látnivalók, zajok, illatok elvonják a figyelmét, a tiszta levegő és a ritmikus mozgás megnyugtatja és elaltatja. Ugyanakkor, ha egész reggel kint jártál a gyermekkel, lehet, hogy most a ház nyugalmára van szüksége.

Vigyázz a túl erős zajokra!

Ha egyes babák a nagy zajokra, mozgásra és aktivitásra nyugszanak le, másoknak lehet, hogy csendre, nyugalomra és sötétségre van szükségük.

Bepólyálás

Gondolj arra, milyen szűk volt a világ a bébinek születése előtt, még a terhesség alatt és milyen hatalmas most. Ez egy ősrégi szokás, de ha a gyermeket jó szorosan betekered egy kis takaróba, biztonságosabban érzi magát. Próbáld betekerni étkezés előtt, ha ez nem megy, próbáld meg a görcsös periódus vagy lefekvés előtt.

Illatok a szobában

Egyes bébik szeretik a parfümöket. Az aromaterapeuták kidolgoztak egy sor olyan illatot, ami különböző problémákra alkalmas, fejfájástól egészen a fáradtságig, nyugtalanságtól a félelemig. Próbálj ki egy nyugtató illóolajat, például kamilla illatot a hálóban vagy egy levendulás fürdőt.

Hangulatos fürdetés

A meleg fürdő a görcsök esetében elvonja a figyelmét és megnyugtatja. Egyes babák szeretik, ha a zuhany alatt ölben tartják és a víz a hátukra folyik.

Adj neki cumit

Bármit, ami nyugtatja a gyermeket amikor görcsei vannak érdemes bevetni. Egyes babáknak a cumi a legjobb megoldás. Add neki oda akkor is, ha más körülmények között ezt nem tennéd. Másik megoldás még az volna, hogy szoktasd rá arra, hogy szopja az ujját, viszont erről sokkal nehezebb lesz a későbbiekben leszoktatni.

Alakíts ki a napi rutint

Etesd meg valahányszor éhes, és számára ez a szokás kényelmes lesz. Ugyanakkor fürdesd, sétáltasd és altasd rendszeresen. A gyermek nem nézi az órát, de érzi a mindennapjai ritmusát. A hasfájós csecsemők számára nagyon fontos a napi rutin betartása.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search