Hasfájós baba megnyugtatása

 In Csecsemők és újszülöttek

 

Hasfájós baba megnyugtatása

A kisbaba sír, mert görcsöl a gyomra. A gyomorgörcsös, hasfájós babáksírása kiboríthatja néha az egész családot. Mindent megpróbáltál már, hogy megnyugtasd, már azt kérdezgeted magadtól, hogy vajon rossz szülő vagy-e?

Nem kell kétségbe esned, nem vagy rossz szülő! Néhány egyszerű módszerrel és egyszerű eszköz segítségével meg tudod nyugtatni a kisbabádat.

Miért sír a kisbaba olyan kitartóan, ha görcsöl a hasa?

Az utóbbi időben a szakemberek legnépszerűbb véleménye azzal kapcsolatban, hogy miért sír a csecsemő az, hogy ezeknek a babáknak az idegrendszere még fejletlen, éretlen. Minden nő, aki már szült, tudja, hogy az újszülött feje elég nagy a testéhez képest. Igaz? Tévedés! Tulajdonképpen a csecsemő feje nem elég nagy ahhoz, hogy helyet adjon egy megfelelő nagyságú agynak, amely tárolná a túléléshez nélkülözhetetlen rengeteg tapasztalatot.

A csecsemő agya akkora, mint egy alma. A méhnyakon nem férne át nagyobb fejecske. Így a kisbaba csak néhány túlélési képességgel születik: szopás, tüsszentés, nyelés és sírás.

A csecsemők többsége, kb. 80%-a tud sírni valamilyen kiváltó ok miatt, aztán magától megnyugszik. Õket nevezik „jó babáknak” vagy „jól alvó csecsemőknek”. Egy kevés időt ébren töltenek, hogy néhány külső ingert megismerjenek. Aztán alszanak tovább, mialatt a szervezetük újratöltődik energiával, majd felébrednek, hogy újabb ingereket tapasztaljanak meg.

Sajnos a hasfájós, kólikás csecsemők nem tartoznak az úgynevezett „jól alvó babák” közé. Az ilyen kisbabák sok külső támogatást, türelmet igényelnek. Idegrendszerük túlterhelt a sok zaj, külső inger és a környezet miatt.

Vacsoraidő körül kezdődik a sírás. Ha már egyszer elkezdett sírni, nincs az a módszer, amivel meg lehetne őt nyugtatni. Nagyon sok kismama meséli ugyanezt a történetet hasfájós kisbabájáról.

A kólikás kisbaba nem tud nyugodtan aludni. Ha el is alszik nagy nehezen, ez csak rövid ideig fog tartani. Így nem tud a szervezete feltöltődni energiával, nem tudja kipihenni a sok inger utáni fáradtságát.

Mit tehetnek a szülők a hasfájós baba megnyugtatása érdekében?

Most következel te, mint szülő. Sok mindent tehetsz, például megakadályozod, hogy egyszerre sok inger érje a kisbabádat, nyugodt környezetet teremthetsz számára, mint amilyen az anyaméhben volt.

Ne felejtsd el, hogy az anyaméhben a magzat melegben és biztonságban volt. Ott sötét volt, csend és a legnagyobb zaj a vér ritmusos, sistergő hangja volt, amint a méhlepényen átáramlott. Ez a hang némiképp hasonlítható a porszívó hangjához, csak csendesebb.

Számos olyan készülék akad a házban, amelynek a hangja megnyugtatóan hat görcsölő hasú kisbaba idegrendszerére. A ritmikus, monoton, alacsony frekvenciájú hangok elcsitítják a babát, a zümmögésszerű hangok, amelyek percenként 60-70-szer ismétlődnek, pedig elaltatják őt.

10 háztartási készülék, aminek a hangja nyugtatóan hat a babára:
1. a zuhany hangja a fürdőszobában
2. a ventilátor
3. a mosogatógép
4. a mosógép
5. egy hangosan ketyegő óra
6. a haszárítő hangja
7. egy metronóm, ami 60-at üt percenként
8. egy rádió, amikor statikus zajt bocsájt ki
9. egy televízió készülék adásszünet alatt
10. csendes jazz zene vagy egy rádióállomás nyugtató zenével

Miközben a kisbaba ezeket a monoton és ritmikus zajokat hallgatja, fektesd kényelmes helyre és kapcsold le a villanyt! Ne felejtsd el, hogy az anyaméh hangulatát szeretnéd egy kicsit visszavarázsolni.

Végül is hihetetlen, de igaz: egyszer a kólikás, görcsölő hasú kisbabák is megnyugszanak. Amint telik az idő és fejlődik az idegrendszere, érettebbé válik és megbarártkozik a külvilággal. Ehhez alig három-hat hónapra van szükség.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search