Gyermeked nem tud pihenni éjjel orrdugulás miatt?

 In Egészség és életmód

orrdugulás

Hogyan alakul ki az orrdugulás gyerekeknél?

A szervezet bakteriális és vírusfertőzéssel való versenye következtében megjelenik a gyulladás, ebben az esetben az orrnyálkahártya gyulladása. Ez bonyolítja a levegő áramlását az orrüregeken keresztül.

A gyulladást viszkózus vagy folyékony anyagok váladéka kíséri, mely a nyálkahártya kiszáradásához vagy hialuronsav-veszteséghez vezethet. Ezt az orr nyálkahártyája választja ki, és kettős szerepe van:

• fenntartja a nyálkahártya nedvességét

• megvédi az orrjáratokat a streptococcus baktériumok inváziójától, melyek részt vesznek a torokgyulladás megjelenésében.

A nátha és a megfázás általában pár nap alatt megszűnik, ennek ellenére érdemes komolyan venni és megfelelő módon kezelni, mert néha veszélyes szövődményekkel is járhat, mint a középfülgyulladás vagy az orr melléküregeinek gyulladása

 

Miért zavar jobban az orrdugulás éjjel?

A gyerek alvás közben nehezebben lélegzik a vízszintes pozíció miatt, amely nem engedi a levegő behatolását az orrüregeken keresztül. Mégis, a pozíciónak köszönhetően a felesleges váladék kiszivároghat, köhögést vagy akár fülgyulladást okozva. A kicsinek szájon keresztül kell lélegezni, és ezáltal immunrendszere gyengébben fog reagálni a mikrobák tevékenységére.

A gyerek alvása meg van zavarva, ez pedig nyugtalansági, izgatottsági érzetet fog kiváltani egész napra.

 

Orrcsepp gyerekeknek

Gyorsíthatod a gyógyulást, ha valamilyen patikában kapható készítményt használsz. Több cég is gyárt kimondottan 2-6 év közötti gyerekeknek készült terméket, spray vagy csepp formájában. Kettős hatása révén ezek csökkentik az orr-nyálkahártya duzzanatot és ér-összehúzó hatásának köszönhetően javítják levegő beáramlását. Egy fújás vagy cseppentés mindkét orrüregbe lefekvéskor csökkenti a gyulladást és rövid időn belül a gyerek könnyebben fog lélegezni.

Ezek többnyire sós oldaltok, melyek mellékhatása, hogy károsíthatják az orr-nyálkahártyát, ritkán pedig helyi irritációt is okozhatnak. Több készítmény tartalmaz olyan összetevőket, amelynek köszönhetően gyerek orrnyálkahártyája visszanyeri nedvességét, és egyben segítséget is kap a streptococcusok elleni küzdelemben. A kezeléshez szükséges időtartamot a gyermekorvos vagy a gyógyszerész fogja megállapítani, de általában használata 2-3 napon túl nem javasolt.

A gyerekeknek készült orrcseppek vény nélkül kaphatók, azonban minden esetben ajánlott figyelmesen elolvasni a betegtájékoztatót és a csomagoláson megjelent információkat. Ha kellemetlenségek fordulnak elő, fordulj orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

 

Egyéb megoldások orrdugulás ellen

• 4-5 éves kortól az inhalálás is hatékony segítség lehet, hiszen csökkenti az orrnyálkahártya dugulást, tisztítja az orrjáratokat megkönnyítve ezáltal a légzést.

• Egyes illóolajok használata szintén segíthet az orrdugulás enyhítésében, hozzájárulva a nyugodt alváshoz.

• A különböző megoldások mellett kisebb korban elengedhetetlen az orrszívó használata, melynek segítségével el lehet távolítani a felgyülemlett váladékot. Ügyeljünk az alapos tisztításra, mert a felgyülemlett váladék egy része ott maradhat, további bajokat okozva.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search