Fegyelmezés és büntetés – ez a megoldás?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyermek fegyelemezése és büntetéseGyerekek esetében gyakran elfelejtjük azt, hogy mi vagyunk a felelősek minden hibájukért, a viselkedésükért, amelyek felbosszantanak minket – tulajdonképpen nem ők a bűnösök. A gyerekek viselkedése nagymértékben a szülők nevelési módszereitől függ. Mi kell megtanuljuk, hogy hogyan fegyelmezzük őket hatékonyan és tisztességesen.

 

Használjunk büntetést a gyermek fegyelmezésére?

A büntetés szándékát jó értelemben kell venni, mivel az a lényege, hogy megelőzzük ugyanazon hiba megismétlődését. Ami a legfontosabb, hogy mennyire hatékony a büntetés. A büntetés hatékonysága gyerekek esetében attól függ, hogy milyen a hozzáállásunk a gyermek hibájához és általában a hibákhoz, és attól, hogy milyen alkalmazási módját választjuk a büntetésnek.

Ha belátásod szerint a büntetés figyelmeztetés nélkül van alkalmazva, és anélkül, hogy elmagyaráznád a gyereknek, hogy hol hibázott, vagy akár erőszakot is alkalmazol (lehet az szóbeli is), akkor beszélünk „drámai helyzetről”. Sajnos, a szülők többsége ezt a büntetési formát választja. Nem azért, mert nem szeretik gyermeküket, hanem azért mert olyan helyzetben alkalmazzák a büntetést, amikor stresszes állapotban vannak, dühösek, vagy idegesek és fáradtak.

Hogyan kerüljük el a gyermekkel szembeni büntetést?
A legtöbb szülő ott hibázik, amikor nem tanítják meg a gyermeket arra, hogy hibázni emberi dolog. Nagyon súlyos dolog az, amikor szándékosan csinálsz valami rosszat. Nem szabad megengedni a gyermeknek, hogy bármit megtegyen, amit akar, de korlátozni sem szabad több száz szabállyal, amit nem ért és nem tud befogadni.

Milyen határvonalakat húzzunk a gyermekkel szemben?
• Ne csináljanak rosszat saját maguknak!
• Ne csináljanak rosszat másoknak!
• Ne tegyen tönkre szándékosan semmit a környezetében!

Ezeken a határokon belül minden megengedett ahhoz, hogy a kicsi felfedezze, megismerje, lássa a környezetét. A szülők meg kell értsék, hogy a gyermeknek szüksége van az új iránti érdeklődésre, ehhez pedig szükség van arra is, hogy visszaemlékezzenek arra az időszakra amikor ők is gyermekek voltak.

Ezeket a szabályokat tudatni kell a gyermekkel, korának megfelelő példákkal és fogalmakkal, amelyeket meg tud érteni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search