Gyerekek a konyhában: tapasztalatszerzés és csatatér

 In Lélek és pszichológia

kislány a konyhábanMinden gyerek szeret főzi tanulni, tenni-venni a konyhában, és olyan ételeket enni, amelynek készítésében ő maga is részt vett. Ilyenkor bátran kísérletezhetnek, kipróbálhatják magukat, aminek természetes velejárója, hogy csatatérré változtatják a helyiséget.

Sok szülő gyakran néz szembe ezzel a problémával, amikor kisebb gyermeke előszeretettel használja a konyhát. Az okozott felfordulásban találkozhatnak otthagyott ételmaradékokkal, mosatlan edények halmával, padlón szétterülő folyadékokkal, nyitva hagyott szekrényajtókkal, eldugult lefolyóval vagy akár elromlott mikrohullámú sütővel is.

 

 

Rend és tisztaság kompromisszumok által

Először is, nézd a dolgokat az ő szemszögéből és próbáld megérteni azokat. Egy kisgyerek számára rendkívüli fontossággal bír, hogy kísérletezzen és új dolgokat próbáljon ki. A gyerekeknek nem csak a konyhai tevékenységek lehetnek szórakoztatóak, hanem akár a rendrakás és takarítás is – csak rajtad múlik, hogyan kéred meg rá.

Ajánld fel a segítségedet! Mondj neki valami olyasmit, hogy “Gyere, takarítsuk el együtt ezt a rendetlenséget”. A nagyobbak hajlamosak elutasítani a támogatást csak azért, hogy bebizonyíthassák: egyedül is megbírkóznak a feladattal. A segítségeddel vagy anélkül – a lényeg, hogy rávedd gyermekedet a rendrakásra, hiszen fontos, hogy megtanuljon elpakolni és feltakarítani maga után.

Tedd a takarítást szórakoztatóvá! Döntsetek pénzfeldobással, ki fog mosogatni és törölgetni, asztalt letakarítani vagy felmosni. Beszélgessetek, énekeljetek és nevessetek! Mutass a gyerekeknek pozitív példát!

Érd el, hogy felelősnek érezze magát: magyarázd el neki, hogy ha rendetlenséget csinál a konyhában és nem pakol el maga után, azzal az egész családnak rosszat tesz. Ha van az otthonotokban kifüggesztve házirend, vedd bele a következő pontot is: “Ha valaki használja a konyhát, el kell pakoljon és takarítson maga után”.

Dicsérd meg! A gyerekekre pozitívan hat a dícséret és az elismerés. Ha ügyes volt vagy legalább megpróbált jó munkát végezni, mutasd ki neki, hogy méltányolod az erőfeszítését. A dicséretek – még ha szóbeliek is, arra ösztönzi őt, hogy a jövőben is szívesen vegye ki részét a házimunkából.

Természetesen ebben az esetben is következetesnek kell lenned. A nemtörődömségnek és szófogadatlanságnak következményei kell, hogy legyenek. Ha nagy felfordulást hagy maga után a konyhában, ne hagyd belépni oda a következő 1-2 napban, csak a családi étkezések alkalmával. Soha ne használd az étkezéseket büntetésként! A reggelit, ebédet vagy vacsorát nem szabad erős érzelmekkel társítani, akár pozitívak, akár negatívak azok.

A gyerekek hajlamosak a szülők példáját követni. Ha te magad is minden esetben kitakarítod a konyhát használat után és elpakolsz magad után, gyermeked is ezt fogja tenni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search