Görcsök és alhasi fájdalom a terhesség időszakában

 In Terhesség és babavárás

Görcsök és alhasi fájdalom a terhesség időszakában

A terhesség első harmadában gyakori tünet a görcsös alhasi fájdalom, feszülés. Bár a kellemetlen tünet a legtöbb esetben ártalmatlan (méh izmainak összehúzódása és a méhszalagok feszülése okozza), a panaszokat érdemes megemlíteni a terhesgondozás alkalmával.

Ha az alhasi görcsös fájdalom mellé más tünetek is társulnak (például kevés hüvelyi vérzés), akkor a fenyegető vetélés jele is lehet. Ebben az esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni!

A második trimeszterben a spontán vetélés kockázata már alacsony, azonban ilyenkor is célszerű komolyan venni a tüneteket. A 12. és 24. terhességi hét között fellépő erősebb alhasi görcsök és hüvelyi vérzés orvosi vizsgálatot igényel, ahol elsősorban a méhszáj zártságát ellenőrzik.

A harmadik trimeszterben a legfőbb aggodalmat a koraszülés kockázata jelenti.

A deréktájba kisugárzó pocakkeményedés vagy Braxton-Hicks összehúzódások következtében fellépő fájások rendszertelenül jelentkeznek, és általában nem tartanak hosszú ideig. A korai vajúdás figyelmeztető jelei azonban ettől eltérnek és hangsúlyosabbak lehetnek – az alhasi görcsök, szabályos méhösszehúzódások, feszülő deréktáji fájdalom, medencetájéki nyomás és a hüvelyi vérzés mind koraszülésre utalnak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search