Félelem a villámtól és a mennydörgéstol – segíts gyermekednek legyozni!

 In Lélek és pszichológia

felelelm a villámoktólMindezek ellenére sok gyermeknél, mindennapjaikat is nehezítve, megmaradnak ezek a félelmek. A villámoktól és a mennydörgéstől túlzottan félő gyermekek rendszeresen figyelik az időjárást és sokszor visszariadnak a szabadtéri tevékenységektől, mint például a sport, akkor is, ha a legkisebb felhőt meglátják az égen. Egy pszichológus segítségével a gyermek megtanulja, hogy bátran gyakorolhatja a napi teendőit anélkül, hogy kihagyja azokat félelmei miatt.

Létezett néhány pszichológusok által alkalmazott módszer arra vonatkozóan, hogy a villámtól és a mennydörgéstől félő gyermekeken hogyan lehetne segíteni. Elsősorban jó szakterapeutákat alkalmaznának, hogy a gyermeket relaxálni tanítsák, mikor egy villámokkal teli vihar tombol odakint. Ugyanakkor a gyerekeknek azt tanácsolják, hogy gondolataikat a viharról másfelé tereljék, és hogy megtanulják, mikor érdemes aggódni, hogyan kell a biztonságot megőrizni, és azt, hogy ha minden rendben van, ne aggódjanak. Az is fontos, hogy megtanítsák a gyerekeknek, hogyan alkalmazzák ezeket a módszereket viharok közben, egyedül is.

Bár a terapeuták épp a terápiás kezelés időszakára nem tudnak viharokat produkálni, vannak bizonyos módszerek, amivel ezeket fel lehet idézni. Léteznek viharok és mennydörgések hangját tartalmazó kazetták vagy CD-k, melyek zeneboltokban is kaphatóak. A gyerekeket pozitív hozzáállásra bátorítják, míg ezek a hangok hallatszanak a háttérben. Néhány múzeumban léteznek olyan részlegek, ahol a villámlást és a mennydörgést megmagyarázzák a kicsiknek mesterségesen generált példákon keresztül. A terapeuták a villámokat villanófény-berendezésekkel is szokták mímelni, s a hangaláfestéssel a gyermekben a vihar jelenlétének érzetét keltik. Ezalatt megtaníthatják a gyerekeknek, hogy ha megfelelő elővigyázatossággal rendelkeznek, nem kell már annyira félniük.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search